home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Herba yang Boleh Meningkatkan Tekanan Darah

Herba yang Boleh Meningkatkan Tekanan Darah

Tekanan darah adalah tekanan darah terhadap dinding arteri. Hipertensi adalah keadaan apabila tekanan darah kekal tinggi untuk tempoh masa tertentu, yang memaksa jantung bekerja lebih keras dan lebih cenderung mengalami penyakit jantung. Seseorang dengan hipertensi perlu tahu apa makanan tambahan herba boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan anda dan meningkatkan tekanan darah.

Mengenai hipertensi

ekanan darah tinggi didiagnosis kedua-dua oleh jumlah darah jantung mengepam dan jumlah tentangan kepada aliran darah dalam arteri.

Menurut Persatuan Jantung Amerika, tekanan darah normal bagi orang dewasa adalah sekitar 120/80. Tekanan darah tinggi didiagnosis dengan jumlah darah yang dipam oleh jantung dan jumlah rintangan kepada aliran darah di arteri. Mereka dengan hipertensi mungkin tidak mempunyai simptom sama sekali. Bagaimanapun, jantung mereka masih rosak dan mudah dikesan. Seseorang harus mengawal hipertensi mereka dengan berhati-hati kerana ia boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius, termasuk serangan jantung. Rawatan untuk keadaan ini termasuk ubat-ubatan, perubahan gaya hidup, dan ubat-ubatan herba. Terdapat beberapa makanan tambahan herba yang boleh menjejaskan tekanan darah dan ubat tekanan darah anda.

Ephedra

Ephedra, juga dikenali sebagai ma-huang, adalah makanan tambahan Cina yang popular. Bahan aktif pada ephedra adalah ephedrine dan pseudoephedrine, yang digunakan untuk merawat bronkitis, asma dan batuk. Ephedra juga merupakan penggalak sistem saraf. Walau bagaimanapun, herba ini boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan boleh menyebabkan tekanan darah yang berbahaya. Di Amerika Syarikat, ephedra digunakan dalam suplemen penurunan berat badan, tetapi Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) mengharamkan suplemen yang mengandungi ephedra pada tahun 2004. Tambahan pula, ephedra boleh mengganggu ubat jantung yang mana menurunkan kadar degupan jantung dan tekanan darah.

Ginseng

Ginseng sangat terkenal dalam budaya Cina dan Asia dan digunakan untuk merawat demam, sakit kepala, dan ketidaksuburan. Walaupun ginseng dianggap selamat bagi sesetengah individu, orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan masalah jantung akan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapatkan keadaan ini apabila mengambil ginseng sebagai suplemen. Ginseng berinteraksi dengan beberapa ubat tekanan darah dan boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan tekanan darah ke paras berbahaya.

Licorice dan Licorice Root

Akar tumbuhan licorice digunakan untuk tujuan perubatan dan digunakan untuk merawat gangguan pencernaan, keadaan pernafasan dan sindrom keletihan kronik. Licorice adalah ubat herba yang digunakan untuk merawat pedih ulu hati, ulser perut, dan kolik. Walaupun licorice dan root licorice bermanfaat bagi sesetengah individu, kedua-duanya dapat meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan degupan jantung tidak teratur. Adalah penting untuk bercakap dengan doktor prosedur pembedahan anda jika anda mengambil licorice kerana ia boleh mengganggu tahap tekanan darah.

Bitter Orange

Bitter orange adalah herba tradisional yang digunakan untuk merawat ketidakhadaman, loya, dan sembelit. Walau bagaimanapun, ia tidak selamat untuk orang yang mengalami tekanan darah tinggi kerana ia boleh meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung anda. Oleh itu, mereka harus berbincang dengan doktor tentang jumlah bitter orange yang sesuai, yang boleh dimakan setiap hari.

Yohimbe

Yohimbe adalah herba tradisional yang digunakan untuk disfungsi seksual, terutamanya bagi lelaki yang mengalami disfungsi erektil. Menurut National Center for Complementary and Alternative Medicine, Yohimbe boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan tekanan darah pada sesetengah orang, terutamanya apabila mereka mengambil herba ini untuk tempoh yang lama.

Walaupun suplemen herba adalah semula jadi, ia tidak selamat untuk sesetengah orang tertentu. Orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti hipertensi, harus memeriksa dengan doktor mereka sebelum mengambil apa-apa suplemen herba.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What vitamins or herbal supplpements can raise blood pressure? http://www.livestrong.com/article/21629-check-someones-blood-pressure-manually/. Accessed on March 15, 2017

High blood pressure (hypertension). http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/blood-pressure/art-20045245?pg=2. Accessed on March 15, 2017

Herbs to increase low blood pressure. http://www.livestrong.com/article/373618-herbs-to-increase-low-blood-pressure/. Accessed on March 15, 2017

High blood pressure (hypertension). http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/basics/definition/con-20019580. Accessed on March 15,2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x