backup og meta

5 Herba Yang Boleh Meningkatkan Tekanan Darah

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/10/2023

  5 Herba Yang Boleh Meningkatkan Tekanan Darah

  Tekanan darah adalah tekanan darah terhadap dinding arteri. Hipertensi adalah keadaan apabila tekanan darah kekal tinggi untuk tempoh masa tertentu, yang memaksa jantung bekerja lebih keras dan lebih cenderung mengalami penyakit jantung. Seseorang dengan hipertensi perlu tahu jenis makanan tambahan herba yang boleh menjadi punca tekanan darah anda.

  Untuk mendapatkan lebih banyak informasi lanjut mengenai Kesihatan Jantung, anda boleh klik di sini. 

  Mengenai hipertensi

  Menurut Persatuan Jantung Amerika, tekanan darah normal bagi orang dewasa adalah sekitar 120/80. Tekanan darah tinggi didiagnosis dengan jumlah darah yang dipam oleh jantung dan jumlah rintangan kepada aliran darah di arteri.

  Mereka dengan hipertensi mungkin tidak mempunyai simptom sama sekali. Bagaimanapun, jantung mereka masih rosak dan mudah dikesan.

  Seseorang harus mengawal hipertensi mereka dengan berhati-hati kerana ia boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius, termasuk serangan jantung.

  Rawatan untuk keadaan ini termasuk ubat-ubatan, perubahan gaya hidup, dan ubat-ubatan herba. Terdapat beberapa makanan tambahan herba yang boleh menjejaskan tekanan darah dan ubat tekanan darah anda.

  Punca tekanan darah #1. Ephedra

  Ephedra, juga dikenali sebagai ma-huang, adalah makanan tambahan Cina yang popular. Bahan aktif pada ephedra adalah ephedrine dan pseudoephedrine, yang digunakan untuk merawat bronkitis, asma dan batuk.

  Ephedra juga merupakan penggalak sistem saraf. Walau bagaimanapun, herba ini boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan boleh menjadi punca tekanan naik tinggi.

  punca tekanan darah

  Di Amerika Syarikat, ephedra digunakan dalam suplemen penurunan berat badan, tetapi Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) mengharamkan suplemen yang mengandungi ephedra pada tahun 2004.

  Tambahan pula, ephedra boleh mengganggu ubat jantung yang mana menurunkan kadar degupan jantung dan tekanan darah.

  Punca tekanan darah #2. Ginseng

  herba merawat demam dan sakit kepala

  Ginseng sangat terkenal dalam budaya Cina dan Asia dan digunakan untuk merawat demam, sakit kepala, dan ketidaksuburan.

  Walaupun ginseng dianggap selamat bagi sesetengah individu, orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan masalah jantung akan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapatkan keadaan ini apabila mengambil ginseng sebagai suplemen.

  Ginseng berinteraksi dengan beberapa ubat tekanan darah dan boleh menjadi punca tekanan darah anda ke paras berbahaya kerana ia meningkatkan kadar degupan jantung anda.

  #3. Licorice dan licorice root

  Akar tumbuhan licorice digunakan untuk tujuan perubatan dan digunakan untuk merawat gangguan pencernaan, keadaan pernafasan dan sindrom keletihan kronik. Licorice adalah ubat herba yang digunakan untuk merawat pedih ulu hati, ulser perut, dan kolik.

  Walaupun licorice dan root licorice bermanfaat bagi sesetengah individu, kedua-duanya boleh menjadi punca tekanan naik dan menyebabkan degupan jantung tidak teratur.

  Adalah penting untuk bercakap dengan doktor prosedur pembedahan anda jika anda mengambil licorice kerana ia boleh mengganggu tahap tekanan darah.

  #4. Bitter orange

  bitter orange merawat ketidakhadaman

  Bitter orange adalah herba tradisional yang digunakan untuk merawat ketidakhadaman, loya, dan sembelit. Walau bagaimanapun, ia tidak selamat untuk orang yang mengalami tekanan darah tinggi kerana ia boleh meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung anda.

  Oleh itu, mereka harus berbincang dengan doktor tentang jumlah bitter orange yang sesuai, yang boleh dimakan setiap hari.

  #5. Yohimbe

  Yohimbe adalah herba tradisional yang digunakan untuk disfungsi seksual, terutamanya bagi lelaki yang mengalami disfungsi erektil.

  Menurut National Center for Complementary and Alternative Medicine, Yohimbe boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan menjadi punca tekanan darah pada sesetengah orang, terutamanya apabila mereka mengambil herba ini untuk tempoh yang lama.

  Walaupun suplemen herba adalah semula jadi, ia tidak selamat untuk sesetengah orang tertentu. Orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti hipertensi, harus memeriksa dengan doktor mereka sebelum mengambil apa-apa suplemen herba.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/10/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan