home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Anak Muda Malaysia Berisiko Mendapatkan Penyakit Jantung

Anak Muda Malaysia Berisiko Mendapatkan Penyakit Jantung

Serangan jantung adalah penyakit maut dan pembunuh nombor satu di peringkat global. Di Malaysia, penyakit jantung dilaporkan sebagai ancaman melampau terhadap rakyat Malaysia, khas lingkungan umur pesakit cenderung menjadi lebih muda berbanding dengan masa lalu dan mana-mana negara-negara Barat pada masa kini. Beberapa sebab, termasuk tabiat makan yang buruk dan gaya hidup yang tidak sihat, menyumbang kepada penyakit ini.

Pada 2009, Pengarah Urusan Institut Jantung Negara (IJN), Tan Sri Dr Robaayah Zambahari berkata lebih banyak individu muda di bawah umur 40 tahun, walaupun berusia 20-an, dimasukkan ke hospital akibat serangan jantung mereka. Menurut pendaftaran kardiovaskular negara, kira-kira 49 peratus daripada pesakit Malaysia, yang berumur antara 40-an dan 60-an, didianosis dengan penyakit jantung. Daripada statistik ini, Dr. Robaayah mencadangkan bahawa serangan jantung boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, pada sebarang usia, pada kadar yang membimbangkan dan tiada had berpenyakit dalam mana-mana kumpulan tertentu orang. Sudah tiba masanya untuk setiap rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda untuk mempunyai pengetahuan tentang pembunuh nombor satu senyap di negara mereka.

Selain itu, dia menganggap bahawa penyakit jantung mempunyai akibat yang serius untuk negara kerana rakyat 40-an ke 60-an dianggap berada di bahagian atas kerja dan kehidupan mereka. Mereka biasanya boleh menjadi orang utama yang mempunyai tanggungjawab untuk menyara keluarga mereka

Apakah punca serangan jantung?

Dalam kaji selidik Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi pada tahun 2011, kira-kira 70 peratus daripada rakyat Malaysia mengalami tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti dan kolesterol tinggi, menurut Yayasan Jantung Malaysia (YJM).

Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia berkata, faktor-faktor risiko kepada penyakit jantung ialah:

  • Tekanan, terutama yang berkaitan dengan kerja
  • Tekanan darah tinggi
  • Pengambilan alkohol berlebihan
  • Keradangan saluran darah
  • Penggunaan dan pendedahan kepada tembakai
  • Kurang senaman fizikal
  • Tabiat makan yang tidak sihat, seperti minum minuman ringan dan makan makanan segera

Bagaimana menyelamatkan jantung anda?

Dr. Robaayah berkata rakyat Malaysia perlu belajar daripada orang Barat untuk kejayaan mereka dalam menganalisis dan pengendalian penyakit yang ini. Orang ramai boleh mula membantu diri mereka dengan arahan berikut:

  • Mengurangkan dan kemudian menyingkirkan beberapa aspek negatif, seperti makanan segera, gaya hidup semakin tidak aktif dan tekanan yang berkaitan dengan kerja.
  • Melindungi kesihatan mereka dari awal-awal lagi dengan mengawal pemakanan, melakukan senaman dan mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Lebih berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang faktor-faktor risiko dan simptom amaran. Orang akan melihat adanya tanda-tanda dalam badan, seperti sakit dada, tekanan dalam bahu, lengan, leher, rahang atau belakang badan, sesak nafas atau kadar yang tidak normal dan/atau irama denyutan jantung.

Banyak perkara yang boleh dilakukan untuk melawan penyakit jantung. Orang boleh mula dengan beberapa perubahan kecil dalam gaya hidup mereka. Tabiat yang sihat boleh membawa kepada kesihatan yang lebih baik dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Kerana mencegah lebih baik daripada mengubati.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Malaysian getting heart attacks at younger age http://www.ukm.my/news/archive/year-2013/october-2013/malaysians-getting-heart-attacks-at-younger-age/ Accessed November 05, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 30/04/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor