What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Anak Muda Malaysia Berisiko Mendapatkan Penyakit Jantung

Anak Muda Malaysia Berisiko Mendapatkan Penyakit Jantung

Serangan jantung adalah penyakit maut dan pembunuh nombor satu di peringkat global. Di Malaysia, penyakit jantung dilaporkan sebagai ancaman melampau terhadap rakyat Malaysia, khas lingkungan umur pesakit cenderung menjadi lebih muda berbanding dengan masa lalu dan mana-mana negara-negara Barat pada masa kini. Beberapa sebab, termasuk tabiat makan yang buruk dan gaya hidup yang tidak sihat, menyumbang kepada penyakit ini.

Pada 2009, Pengarah Urusan Institut Jantung Negara (IJN), Tan Sri Dr Robaayah Zambahari berkata lebih banyak individu muda di bawah umur 40 tahun, walaupun berusia 20-an, dimasukkan ke hospital akibat serangan jantung mereka. Menurut pendaftaran kardiovaskular negara, kira-kira 49 peratus daripada pesakit Malaysia, yang berumur antara 40-an dan 60-an, didianosis dengan penyakit jantung. Daripada statistik ini, Dr. Robaayah mencadangkan bahawa serangan jantung boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, pada sebarang usia, pada kadar yang membimbangkan dan tiada had berpenyakit dalam mana-mana kumpulan tertentu orang. Sudah tiba masanya untuk setiap rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda untuk mempunyai pengetahuan tentang pembunuh nombor satu senyap di negara mereka.

Selain itu, dia menganggap bahawa penyakit jantung mempunyai akibat yang serius untuk negara kerana rakyat 40-an ke 60-an dianggap berada di bahagian atas kerja dan kehidupan mereka. Mereka biasanya boleh menjadi orang utama yang mempunyai tanggungjawab untuk menyara keluarga mereka

Apakah punca serangan jantung?

Dalam kaji selidik Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi pada tahun 2011, kira-kira 70 peratus daripada rakyat Malaysia mengalami tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti dan kolesterol tinggi, menurut Yayasan Jantung Malaysia (YJM).

Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia berkata, faktor-faktor risiko kepada penyakit jantung ialah:

  • Tekanan, terutama yang berkaitan dengan kerja
  • Tekanan darah tinggi
  • Pengambilan alkohol berlebihan
  • Keradangan saluran darah
  • Penggunaan dan pendedahan kepada tembakai
  • Kurang senaman fizikal
  • Tabiat makan yang tidak sihat, seperti minum minuman ringan dan makan makanan segera

Bagaimana menyelamatkan jantung anda?

Dr. Robaayah berkata rakyat Malaysia perlu belajar daripada orang Barat untuk kejayaan mereka dalam menganalisis dan pengendalian penyakit yang ini. Orang ramai boleh mula membantu diri mereka dengan arahan berikut:

  • Mengurangkan dan kemudian menyingkirkan beberapa aspek negatif, seperti makanan segera, gaya hidup semakin tidak aktif dan tekanan yang berkaitan dengan kerja.
  • Melindungi kesihatan mereka dari awal-awal lagi dengan mengawal pemakanan, melakukan senaman dan mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Lebih berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang faktor-faktor risiko dan simptom amaran. Orang akan melihat adanya tanda-tanda dalam badan, seperti sakit dada, tekanan dalam bahu, lengan, leher, rahang atau belakang badan, sesak nafas atau kadar yang tidak normal dan/atau irama denyutan jantung.

Banyak perkara yang boleh dilakukan untuk melawan penyakit jantung. Orang boleh mula dengan beberapa perubahan kecil dalam gaya hidup mereka. Tabiat yang sihat boleh membawa kepada kesihatan yang lebih baik dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Kerana mencegah lebih baik daripada mengubati.

health-tool-icon

Kalkulator Kadar Degup Jantung Sasaran

Ketahui berapakah kadar degup jantung maksimum yang normal untuk usia anda serta bagaimana senaman berintensiti dan faktor lain akan mempengaruhinya.

Lelaki

Wanita

Anda memeriksanya untuk siapa?

Berapa kadar degup jantung anda? (bpm)

60

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Malaysian getting heart attacks at younger age http://www.ukm.my/news/archive/year-2013/october-2013/malaysians-getting-heart-attacks-at-younger-age/ Accessed November 05, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 16/11/2021
Disemak secara perubatan oleh Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin