What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Sering Sakit Dada? Adakah Disebabkan Pedih Ulu Hati Atau Sakit Jantung? Kenali Perbezaannya!

Sering Sakit Dada? Adakah Disebabkan Pedih Ulu Hati Atau Sakit Jantung? Kenali Perbezaannya!

Aduh, sakit dada! Ini sebab sakit jantung ataupun cuma pedih ulu hati?

Pedih ulu hati merupakan satu gejala yang biasa berlaku. Namun, jika kerap mengalami sakit dada dan pedih ulu hati, pasti anda akan tertanya-tanya jika anda ada menghidap penyakit jantung.

Menurut Pakar Kardiovaskular Mouin Abdallah daripada Cleaveland Clinic, simptom sakit jantung dan juga pedih ulu hati kadangkala sukar untuk dibezakan.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Sistem Penghadaman, sila dapatkannya di sini.

Heartburn atau sakit jantung: Apa bezanya?

Rasa pedih ulu hati atau heartburn sebenarnya tidak ada kena mengena langsung dengan jantung anda. Sebaliknya, rasa sakit itu adalah disebabkan oleh asid dalam perut yang melambung naik ke esofagus.

Oleh sebab esofagus tidak mempunyai lapisan penebat bahan kimia, asid tersebut akan mencetuskan rasa pedih pada kawasan dada. Kadangkala, sensasinya dapat dirasai sehingga ke anak tekak!

Sebab itulah, heartburn selalu terjadi selepas makan, ketika anda berbaring ataupun sedang membongkok.

Sakit jantung pula terjadi jika saluran darah ke jantung terhalang ataupun tersumbat dengan plak. Selalunya, plak yang terbina di dalam arteri terdiri daripada gumpalan lemak atau kolesterol.

Apabila plak itu pecah, gumpalan darah akan terbentuk dan seterusnya mengganggu peredaran darah. Saluran darah yang tersumbat akan merosakkan otot pada permukaan jantung.

Inilah sebab utama yang menyebabkan sakit jantung!

Jika anda kadang-kadang rasa pedih ulu hati, jangan risau! Itu adalah normal.

Namun,jika pedih ulu hati berlaku lebih daripada 2 kali seminggu, ia mungkin tanda anda menghidap penyakit yang lebih serius.

Selain itu, jika anda telahpun mengambil antasid namun masih mengalami heartburn, anda perlu berjumpa dengan doktor segera.

Kenali simptom penyakit jantung dan pedih ulu hati

sakit dada

Anda sering rasa pedih dan sakit pada bahagian dada? Apa yang anda sedang alami sebenarnya, heartburn atau sakit jantung? Pasti anda risau tentang kesihatan anda, lebih-lebih lagi jika sakit itu datang tiba-tiba tanpa amaran.

Sukar untuk membezakan simptom sakit dada dan juga sakit jantung. Jika anda rasa ragu-ragu, cuba berbincang mengenai hal ini dengan doktor.

Heartburn selalunya mempunyai simptom-simptom berikut:

 1. Bermula dengan rasa pedih di bawah perut yang perlahan-lahan bergerak ke bahagian dada.
 2. Selalunya terjadi selepas makan ataupun ketika berbaring.
 3. Boleh membuatkan anda terjaga daripada tidur, lebih-lebih lagi jika anda baru makan pada 2 jam yang lepas.
 4. Pedih ulu hati boleh menjadi lega selepas makan ubat antasid.
 5. Boleh menyebabkan anda rasa masam pada lidah.
 6. Mungkin disertai dengan muntah kecil yang terasa di dalam mulut.

Menurut Mary Ann Bauman, Pengarah Bahagian Kesihatan Wanita di Pusat Kesihatan INTEGRIS, jika anda mengalami kesukaran bernafas, mungkin itu tanda anda menghidap sakit jantung.

Selain itu, 5 tanda lain sakit jantung yang perlu diketahui ialah:

 1. Rasa sakit dada. Anda akan rasa sakit pada tengah atau kiri dada seperti ditekan-tekan. Rasa sakit juga akan memakan masa selama beberapa minit.
 2. Rasa lemah, pening dan ingin pitam. Anda juga mungkin berpeluh secara tiba-tiba.
 3. Rasa sakit pada rahang, leher atau belakang badan.
 4. Rasa sakit pada salah satu atau kedua-dua belah tangan dan bahu.
 5. Nafas tercungap-cungap.

Tetapi, jika anda cuma mengalami heartburn atau pedih ulu hati, rasa pedih yang menyerang itu akan beransur-ansur hilang.

Namun, jika anda mengalami sakit dada yang berpanjangan, cepat-cepatlah ke hospital ataupun dial 999 ketika kecemasan.

Simptom sakit jantung mungkin berbeza-beza mengikut individu. Jangan tunggu sehingga anda mengalami kesakitan dada yang teruk baru hendak bertindak!

Jangan ambil ringan jika alami heartburn

sakit jantung

Penyakit jantung merupakan pembunuh nombor 1 di Malaysia. Berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan pada tahun 2018, hampir 36% kematian yang berlaku di hospital adalah disebabkan penyakit kardiovaskular.

Statistik ini mencatatkan peningkatan dari tahun ke tahun.

Ramai yang tidak tahu bahawa mereka mengalami simptom sakit jantung. Oleh itu, kebanyakan mangsa sakit jantung tidak mendapat rawatan yang tepat dan pantas bagi simptom yang mereka alami.

Jangan abaikan rasa sakit dada dan fikir ia akan berlalu pergi begitu sahaja!

Ambil tahu tentang kesihatan anda dan segeralah berjumpa doktor untuk tahu apa sebenarnya yang sedang terjadi pada diri anda! Amalkan pemakanan yang sihat untuk mengelakkan rasa sakit ulu hati yang berpanjangan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Kredit gambar:

 1. Pexels @Pixabay https://pixabay.com/
 2. F. Muhammad @Pixabay https://pixabay.com/
 3. Yanalya @freepik https://www.freepik.com/

American Heart Association. 2018. Heartburn or heart attack? April 16. Accessed June 5, 2020. https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/heartburn-or-heart-attack.

CDC. 2020. Heart Attack Symptoms, Risk, and Recovery. May 19. Accessed June 5, 2020. https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fdhdsp%2Fdata_statistics%2Ffact_sheets%2Ffs_heartattack.htm.

Cleaveland Clinic. 2020. Is That Pain in Your Chest Heartburn or a Heart Attack? February 6. Accessed June 5, 2020. https://health.clevelandclinic.org/is-that-pain-in-your-chest-heartburn-or-a-heart-attack/.

Kementerian Kesihatan Malaysia. 2018. Kenyataan Akhbar Menteri Kesihatan Malaysia. September 29. Accessed Jun 5, 2020. http://www.moh.gov.my/moh/modules_resources/database_stores/96/337_1064.pdf.

Mayo Clinic. 2020. Heart Attack. May 29. Accessed June 5, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106.

Mayo Clinic. 2020. Heartburn. April 17. Accessed June 5, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223.

Mayo Clinic. 2017. Heartburn or heart attack: When to worry. June 7. Accessed June 5, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/in-depth/heartburn-gerd/art-20046483.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 09/11/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman