backup og meta

Penyegar Udara, Berisiko Terhadap Kesihatan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/07/2020

  Penyegar Udara, Berisiko Terhadap Kesihatan

  Penggunaan penyegar udara (air freshners) berleluasa di dalam persekitaran dalaman seperti tempat kerja, sekolah, perumahan, pengangkutan, hotel, hospital, kemudahan penjagaan, dan pelbagai bangunan persendirian dan awam. Penyegar udara direka bentuk untuk menyampaikan aroma ke persekitaran udara atau untuk menghapuskan bau bagi mewujudkan ruang dalaman yang menyenangkan.

  Bagaimanapun, penyegar udara mengandungi banyak bahan kimia yang berpotensi menyebabkan masalah kesihatan. Berdasarkan laporan Natural Resources Defense Council yang menjalankan kajian “Cleaning the Air: Hidden Hazards of Air Fresheners” mendapati bahawa 86% penyegar udara diuji positif untuk phthalates berbahaya.

  1. Kemungkinan kecacatan kelahiran

  Beberapa jenis penyegar udara wangi mengandungi bahan kimia yang disebut phthalates yang dilepaskan ke udara apabila penyegar digunakan. Wanita hamil yang terdedah kepada bahan kimia ini boleh melahirkan bayi dengan kecacatan kelahiran, amaran Natural Resources Defense Council. Pendedahan kepada phthalates boleh mengubah tahap hormon yang boleh membahayakan janin. Phthalates juga boleh mengubah tahap hormon pada lelaki, yang membawa kepada masalah pembiakan. Environmental Protection Agency memberi amaran bahawa sejak phthalates terdapat dalam kebanyakan item isi rumah, terdapat pendedahan bahaya yang tinggi dan terdedah kepada lebih daripada satu jenis. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan pembentukan tahap berbahaya di dalam tubuh.

  2. Sakit kepala dan simptom gastrousus

  Bagi individu yang sensitif kepada bau, walaupun aroma cahaya atau pendedahan yang rendah/ringan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Ini termasuk sakit kepala, pening, cirit-birit, keletihan, kemurungan, kecemasan, mual dan masalah pernafasan. Reaksi boleh berbeza-beza dari ringan hingga teruk. Sesetengah produk yang dilabel “bebas bau” mungkin mengandungi bahan kimia untuk menutupi aroma yang boleh berbahaya.

  3. Reaksi asma dan alahan

  Banyak produk wangi seperti penyegar udara mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai sebatian organik yang meruap. Bagi mereka yang mempunyai alahan dan asma, pendedahan kepada produk ini boleh mencetuskan serangan. Ini boleh menyebabkan berdehit, sakit dada dan sesak nafas. Bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan kesan kesihatan penuh yang disebabkan oleh pendedahan kepada penyegar udara dan produk wangian lain.

  4. Kerosakan saraf dan organ

  Environmental Health Association of Nova Scotia menyatakan bahawa banyak penyegar udara berfungsi dengan mematikan kepekaan saraf yang membantu mengambil aroma. Di samping itu, banyak bahan kimia yang digunakan dalam penyegar udara telah dikaitkan dengan kehilangan ingatan, kerosakan buah pinggang dan hati, dan kerengsaan kulit, dan sesetengahnya disyaki karsinogen.

  Oleh sebab penyegar udara hanya menutupi bau dan tidak benar-benar menyegarkan udara, mungkin lebih baik untuk mengelakkan penggunaannya, terutama jika ahli keluarga mempunyai apa-apa keadaan perubatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan