home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Sindrom Makan Malam Akibat Tabiat Makan Malam

Sindrom Makan Malam Akibat Tabiat Makan Malam

Apa Itu Sindrom Makan Malam (NES)?

NES adalah satu keadaan menggabungkan makan berlebihan pada waktu malam dengan masalah tidur. Dengan NES, anda makan banyak selepas makan malam, menghadapi masalah tidur dan makan apabila bangun pada waktu malam.

Simptom NES

Jika anda menghidapi NES, anda makan sekurang-kurangnya ¼ kalori harian selepas makan malam. Anda juga mungkin menghidap NES jika anda bangun untuk makan sekurang-kurangnya dua kali seminggu dan mengalami sekurang-kurangnya tiga daripada simptom ini:

  • Kurang selera makan pada waktu pagi
  • Dorongan kuat untuk makan antara makan malam dan tidur
  • Insomnia empat atau lima malam seminggu
  • Percaya bahawa makan adalah perlu untuk tidur atau kembali tidur
  • Mood tertekan semakin teruk pada waktu petang

Sindrom makan malam adalah berbeza daripada gangguan makan ikut nafsu (BED). Dengan BED, anda lebih cenderung untuk makan banyak setiap kali makan. Sebaliknya, sekiranya anda mengalami NES, anda mungkin makan jumlah yang lebih kecil sepanjang malam.

Punca NES

Ia tiada punca yang jelas. Doktor menganggap ia mungkin berkaitan dengan masalah kitaran tidur dan beberapa hormon.

Kadang-kadang pelajar menjadikan kebiasaan makan pada waktu malam dan tidak dapat menghentikan kebiasaan ini walaupun sudah bekerja. memikul kebiasaan ketika mereka menjadi orang dewasa yang bekerja. Malah mereka yang bekerja pada waktu rehat tengah hari cenderung untuk makan lebih banyak pada waktu malam.

Sindrom makan malam ini juga boleh menjadi tindak balas kepada diet anda. Apabila anda mengehadkan pengambilan kalori pada siang hari, tubuh memberi isyarat kepada otak bahawa ia memerlukan makanan dan individu biasanya makan berlebihan pada waktu malam. Makan malam juga boleh menjadi tindak balas kepada tekanan.

Diagnosis NES

Doktor akan mendiagnosis sindrom makan malam selepas bertanyakan beberapa soalan mengenai tidur dan tabiat makan anda. Ini mungkin termasuk soal selidik terperinci. Anda juga mungkin mempunyai ujian tidur yang dipanggil ‘polysomnography’. Ia mengukur anda:

  • Gelombang otak
  • Tahap oksigen darah
  • Kadar jantung dan pernafasan

Untuk didiagnosis dengan NES, anda perlu terlebih makan pada waktu malam selama sekurang-kurangnya 3 bulan. Corak makan dan tidur juga tidak boleh disebabkan oleh penyalahgunaan bahan, gangguan perubatan, ubat, atau masalah psikiatri yang lain.

Rawatan NES

Melalui beberapa kajian yang dilakukan terhadap NES, antidepresan dan terapi tingkah laku kognitif ada untuk membantu masalah ini. Satu kajian kecil mendapati bahawa latihan menenangkan diri membantu mengubah selera makan dari waktu ke waktu malam.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x