backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Bahaya Makan dengan Gelojoh

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 28/09/2021

Bahaya Makan dengan Gelojoh

Manusia zaman moden kini jarang mempunyai masa untuk berehat, apatah lagi masa untuk makan dengan betul. Makanan segera perlahan-lahan menggantikan makanan buatan sendiri. Sarapan pagi telur dan roti bakar selama 30 minit kini telah digantikan dengan sandwich 5 minit dalam kereta sewaktu dalam perjalanan ke sekolah. Makan dengan laju seolah-olah sesuai dengan gaya hidup kita yang sibuk, bagaimanapun, ia membawa banyak masalah jangka panjang. Artikel ini akan menunjukkan masalah kesihatan disebabkan makan dengan gelojoh.

Mengapa kita makan dengan gelojoh?

Untuk menjimatkan masa, mengejar waktu melepak dengan kawan-kawan, bahkan untuk menghadapi situasi yang tertekan, kita makan dengan gelojoh tanpa disedari. Terdapat banyak sebab di sebalik tabiat buruk ini, bagaimanapun, sebahagian besar datang dari persekitaran dan kehidupan sosial.

Sebagai contoh, anda sedang makan tengah hari dengan rakan-rakan anda dan mereka semua selesai dalam masa 5 minit, pasti anda tidak mahu duduk selama 15 minit hanya untuk makan dan tidak mengikut budaya orang lain. Selain itu, restoran di mana orang masuk dan keluar secepat mungkin secara semula jadi akan membuat anda ingin tergesa-gesa.

Masalah kesihatan akibat makan dengan gelojoh

Senak

Makan dengan terlalu cepat menyebabkan kita kurang mengunyah. Oleh itu, makanan yang tidak dilumatkan dengan baik akan ditelan sistem pencernaan anda. Akibatnya, ketulan besar menjadi tersekat, menyebabkan perut kembung dan keras. Anda boleh melihat ini sejurus selepas makan. Dalam kes-kes yang teruk, terdapat pedih ulu hati dan kesukaran bernafas.

Pertambahan berat badan

Para saintis membuktikan bahawa selera makan juga dikawal oleh otak, bukan sahaja perut. Otak anda memerlukan kira-kira 20 minit untuk berfungsi, memproses dan menghantar isyarat yang menunjukkan bahawa anda penuh. Oleh itu, jika anda menghabiskan hidangan biasa dalam masa 3 minit, anda tidak sedar anda telah kenyang dan terus makan berlebihan. Ingat, lebih banyak makanan bermakna lebih banyak kalori, dan kalori yang berlebihan bertukar menjadi lemak.

Keracunan makanan

Sesetengah makanan yang tercemar berubah warna dan rasa tetapi tidak mengeluarkan bau pelik. Satu-satunya cara untuk memberitahu adalah dengan memberi perhatian semasa makan, yang tidak dapat anda lakukan apabila anda berada dalam keadaan tergesa-gesa.

Penyelesaian untuk makan gelojoh

Untuk mengelakkan masalah kesihatan disebabkan oleh pemakanan gelojoh, kelajuan, kita mesti melambatkan. Ia kedengaran mudah tetapi amat sukar untuk diamalkan. Berikut adalah beberapa tip yang boleh membantu anda dengan peralihan ini:

Letakkan garpu anda antara suapan

Ini adalah cara yang sangat berkesan untuk sentiasa mengingatkan diri anda untuk makan perlahan-lahan. Meletakkan garpu anda ke bawah antara setiap suapan adalah sebuah gerakan yang sangat kecil tetapi pasti dapat memanjangkan waktu makan anda beberapa saat.

Makan dengan etika dan mulakan perbualan

Apabila anda berpeluang untuk makan dengan kawan-kawan anda, keluarga atau saudara, anda perlu memulakan atau menyertai perbualan untuk menghidupkan suasana. Ingat untuk makan dengan sopan dan jangan bercakap dengan mulut penuh, teknik ini akan melambatkan waktu makan anda.

Jangan sertai pemakan segera

Ini amat sukar dalam persekitaran kerja dan rakan sekerja anda lebih suka menelan daripada mengunyah. Perlu diingat bahawa apa yang anda lakukan adalah untuk kesihatan dan kesejahteraan anda Anda boleh menjelaskan dan menggalakkan perubahan tabiat ini kepada rakan sekerja anda. Mungkin mereka akan berterima kasih dan menyertai anda untuk rehat makan tengah hari 20 minit.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 28/09/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan