What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Rasa Nak Bersenam, PENTING Untuk Ambil Salah Satu Dari 5 Makanan Ini Dahulu!

Rasa Nak Bersenam, PENTING Untuk Ambil Salah Satu Dari 5 Makanan Ini Dahulu!

Untuk pemakanan sebelum senaman, anda ingin fokus kepada makanan yang tinggi karbohidrat, protein sederhana dan rendah lemak dan serat. Lemak dan serat memperlahankan pencernaan dan boleh menyebabkan gangguan gastrousus semasa senaman. Manakala karbohidrat adalah sumber bahan bakar utama anda dan sama pentingnya, ia adalah sumber bahan bakar utama untuk otak anda. Selain itu, lebih banyak makan, lebih banyak masa pencernaan diperlukan. Berikut antara makanan terbaik sebelum memulakan senaman:

1. Yogurt Greek kosong dengan beri dan granola

Beri dan granola menyediakan karbohidrat yang cepat mencerna untuk membantu senaman anda, dan yogurt Greek menyediakan protein yang mencukupi untuk mengelakkan beberapa kerosakan otot itu. Dapatkan granola yang mengandungi kacang, biji, dan karbohidrat yang sihat seperti oat, amaranth, quinoa, dan millet. Manakalan sumber karbohidrat dengan minyak kelapa, buah kering, dan vanila.

2. Smoothie buah-buahan

Buah menyediakan gula yang mudah dicerna. Ia adalah sumber tenaga yang anda diperlukan badan anda untuk senaman yang berintensiti tinggi. Cuba gabungkan bersama pisang, mentega kacang, oat, flaxseeds, dan susu badam. Sebagai alternatif, anda juga boleh mencuba resepi smoothie dengan menggabungkan avokado, blueberi beku, pisang, dan susu badam.

3. Pisang dengan mentega kacang dan madu

Pisang adalah sumber semula jadi utama yang berkuasa. Ia mengandungi karbohidrat mudah untuk bahan bakar dan kalium, yang membantu fungsi saraf dan otot yang optimum. Letakkan mentega kacang atas hidangan anda. Jika anda mahu sedikit manis, titiskan sedikit madu. Ia akan melepaskan kadar glukosa yang perlahan, mantap ke dalam aliran darah anda.

4. Epal dengan mentega badam dan kismis

Buah kering, seperti kismis, boleh menjadi sumber gula semulajadi. Sebilangan kecil serat dalam epal dan kismis, ditambah dengan lemak mono tak tepu dalam mentega kacang, akan menghalang kelaparan dan ideal jika anda tidak terlalu lapar pada waktu pagi.

5. Sandwich mentega kacang dan jem

Ia adalah snek sebelum senaman yang paling mudah, murah, dan sumber protein dan karbohidrat mudah alih. Jika boleh, gunakan roti gandum dan mentega kacang semulajadi.

Verifying...

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Best Foods to Eat Before a Workout https://www.mensjournal.com/food-drink/best-pre-workout-foods/ Accessed 24 May 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 3 minggu lalu
Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim