home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tips Minuman Lebih Baik

Tips Minuman Lebih Baik

Badan manusia sama seperti otak manusia memerlukan air untuk berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, bolehkah anda hanya boleh minum minuman yang ada dapati? Jawapannya adalah tidak. Artikel di bawah akan membimbing anda bagaimana untuk memilih minuman yang lebih baik.

Minum air

Jelas sekali, air adalah pilihan terbaik untuk badan anda. Minuman lain akan mengandungi sama ada gas, gula, bahan kimia atau semua di atas. Meneguknya lebih mudah anda mendapat diabetes dan glukosa darah tinggi.

  • Air di mana sahaja

Air sangat mudah, dan tarikh tamat tempoh adalah lebih lama daripada minuman lain. Air yang dimasukkan ke dalam botol kitar semula adalah sangat mudah di bawa, dan juga sangat baik untuk alam sekitar.

  • Berapa banyak air yang mencukupi?

Anda boleh minum mengikut kehendak anda kerana keperluan setiap orang adalah berbeza antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, pastikan anda minum sekurang-kurangnya 1-2 liter air setiap hari. Tambahan pula, jika anda bersenam atau cuaca panas, minum lebih air.

  • Pilihan ekonomi

Minum minuman lain tidak hanya memberikan anda kalori tambahan tetapi ia juga bermakna anda perlu melabur lebih banyak wang. Minum air yang datang dari paip anda, atau rebus jika anda ingin lebih murah dan lebih sihat.

Mengira kalori anda

Ia adalah benar bahawa hampir minuman mempunyai tahap kalori yang tinggi, itulah sebabnya apabila meneguk air akan membantu anda mengurangkan jumlah kalori.

Zon minuman mesra kanak-kanak

Buat air dan tenusu yang rendah lemak atau bebas lemak dan mudah untuk mengakses pilihan di dalam rumah. Anda boleh memasukkannya ke dalam botol supaya mudah untuk mereka bawa ke tempat kerja, sekolah atau di mana sahaja yang anda dan keluarga anda inginkan.

Bandingkan kalori minuman

Pada masa kini, kerana kemajuan teknologi, mengira karbohidrat dan kalori antara minuman yang berbeza adalah mudah. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi sahaja.

Jangan lupa tenusu

Apabila anda menyimpan susu di dalam peti sejuk, anda perlu memilih salah satu yang rendah lemak, bebas lemak, atau susu soya yang diperkaya. Susu minuman adalah baik kerana ia penuh dengan vitamin D, kalsium, zink, dan kalium; Walau bagaimanapun, susu manis mungkin tidak baik untuk kesihatan anda. Oleh itu, pilih tenusu anda dengan bijak untuk mengelakkan kalori yang tidak perlu.

Bijak memilih minuman

Apabila hanya minum air, dan mahu beberapa minuman lain, hanya nikmatinya. Walau bagaimanapun, ingat untuk kurangkan sedikit. Lebih spesifik, semak saiz hidangan atau botol, tin, cawan atau bekas untuk pastikan dalam tahap kalori yang sesuai. Memilih cawan, botol, hidangan yang kecil dan sebagainya untuk mengawal kalori yang anda ambil.

Semak fakta

Pilih minuman yang kurang gula, lemak tepu, kalori dan natrium untuk melindungi tubuh badan dan kesihatan. Semua maklumat yang dicetak pada label, jadi periksa dengan teliti sebelum membeli.

Ingat 10 tips di atas untuk menjadi peminum pintar.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Tips: Make Better Beverage Choices. https://www.choosemyplate.gov/ten-tips-make-better-beverage-choices Accessed February 17, 2017

10 tips for better beverage choices. http://www.heraldbulletin.com/community/food/tips-for-better-beverage-choices/article_09b73cb2-1413-580d-8be8-a94ed69b9354.html Accessed February 17, 2017

How to make better beverage choices 10 tips to get started. https://www.fns.usda.gov/sites/default/files/24_TNES-MBBC.pdf Accessed February 17, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x