backup og meta

Pesakit Kencing Manis Kena Tahu, Ini Kaitan Nilai GI Makanan Dengan Diabetes!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/05/2023

  Pesakit Kencing Manis Kena Tahu, Ini Kaitan Nilai GI Makanan Dengan Diabetes!

  Indeks glisemik (GI) adalah bagaimana mengukur makanan yang mengandungi karbohidrat meningkatkan glukosa darah. Kedudukan makanan berdasarkan kepada bagaimana ia dibandingkan dengan makanan rujukan, sama ada glukosa atau roti putih.

  Makanan mengandungi GI yang tinggi meningkatkan glukosa darah lebih daripada makanan dengan GI sederhana atau rendah.

  Perancangan makan dengan GI melibatkan memilih makanan yang mempunyai GI rendah atau sederhana. Jika makan makanan dengan GI yang tinggi, anda boleh menggabungkannya dengan makanan GI yang rendah untuk membantu mengimbangi makanan.

  Daging dan lemak tidak mempunyai GI kerana ia tidak mengandungi karbohidrat.

  Makanan berdasarkan indeks glisemik

  indeks glisemik

  Apakah yang mempengaruhi indeks glisemik makanan?

  Lemak dan serat cenderung menurunkan GI makanan. Sebagai peraturan umum, lebih banyak dimasak atau diproses makanan, semakin tinggi GI. Walau bagaimanapun, ini tidak selalunya betul.

  Berikut adalah beberapa contoh spesifik faktor lain yang boleh mempengaruhi GI makanan:

  • Kekentalan dan masa penyimpanan – Lebih masak buah atau sayuran adalah semakin tinggi GI.
  • Pemprosesan – Jus mempunyai GI yang lebih tinggi daripada buah keseluruhan; kentang lenyek mempunyai GI yang lebih tinggi daripada kentang bakar keseluruhan, roti gandum stone-ground mempunyai GI yang lebih rendah daripada roti gandum penuh.
  • Kaedah memasak – Berapa lama makanan dimasak (al dente pasta mempunyai GI yang lebih rendah berbanding pasta yang dimasak lembut).
  • Pelbagai – Beras putih berasaskan gandum yang telah ditukar mempunyai GI yang lebih rendah daripada beras perang tetapi beras putih ringkas mempunyai GI yang lebih tinggi daripada beras perang.

  Pengiraan GI atau karbohidrat?

  Tiada satu rancangan diet atau pemakanan yang berfungsi untuk semua penghidap diabetes. Yang penting ialah mengikuti rancangan makan yang disesuaikan dengan keutamaan dan gaya hidup peribadi dan membantu mencapai matlamat untuk glukosa darah, kolesterol dan tahap trigliserida, tekanan darah, dan pengurusan berat badan. 

  Penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua jumlah dan jenis karbohidrat dalam makanan menjejaskan tahap glukosa darah.

  Kajian juga menunjukkan bahawa jumlah karbohidrat dalam makanan, secara amnya, adalah ramalan glukosa darah yang lebih kuat daripada GI. 

  Berdasarkan penyelidikan, bagi kebanyakan orang yang mengidap kencing manis, alat pertama untuk menguruskan glukosa darah adalah beberapa jenis karbohidrat yang dikira.

  Ini kerana jenis karbohidrat boleh mempengaruhi glukosa darah, menggunakan GI boleh membantu dalam pengurusan glukosa darah ‘fine-tuning’.

  Dalam erti kata lain, digabungkan dengan pengiraan karbohidrat, ia boleh memberi manfaat tambahan untuk mencapai matlamat glukosa darah bagi individu yang boleh dan ingin berusaha lebih untuk memantau pilihan makanan mereka.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/05/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan