Pesakit Kencing Manis Kena Tahu, Ini Kaitan Nilai GI Makanan Dengan Diabetes!

  Pesakit Kencing Manis Kena Tahu, Ini Kaitan Nilai GI Makanan Dengan Diabetes!

  Indeks glisemik (GI) adalah bagaimana mengukur makanan yang mengandungi karbohidrat meningkatkan glukosa darah. Kedudukan makanan berdasarkan kepada bagaimana ia dibandingkan dengan makanan rujukan, sama ada glukosa atau roti putih.

  Apakah yang mempengaruhi indeks glisemik makanan?

  Lemak dan serat cenderung menurunkan GI makanan. Sebagai peraturan umum, lebih banyak dimasak atau diproses makanan, semakin tinggi GI. Walau bagaimanapun, ini tidak selalunya betul.

  Berikut adalah beberapa contoh spesifik faktor lain yang boleh mempengaruhi GI makanan:

  • Kekentalan dan masa penyimpanan – Lebih masak buah atau sayuran adalah semakin tinggi GI.
  • Pemprosesan – Jus mempunyai GI yang lebih tinggi daripada buah keseluruhan; kentang lenyek mempunyai GI yang lebih tinggi daripada kentang bakar keseluruhan, roti gandum stone-ground mempunyai GI yang lebih rendah daripada roti gandum penuh.
  • Kaedah memasak – Berapa lama makanan dimasak (al dente pasta mempunyai GI yang lebih rendah berbanding pasta yang dimasak lembut).
  • Pelbagai – Beras putih berasaskan gandum yang telah ditukar mempunyai GI yang lebih rendah daripada beras perang tetapi beras putih ringkas mempunyai GI yang lebih tinggi daripada beras perang.

  Pengiraan GI atau karbohidrat?

  Tiada satu rancangan diet atau pemakanan yang berfungsi untuk semua penghidap diabetes. Yang penting ialah mengikuti rancangan makan yang disesuaikan dengan keutamaan dan gaya hidup peribadi dan membantu mencapai matlamat untuk glukosa darah, kolesterol dan tahap trigliserida, tekanan darah, dan pengurusan berat badan.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua jumlah dan jenis karbohidrat dalam makanan menjejaskan tahap glukosa darah.

  Kajian juga menunjukkan bahawa jumlah karbohidrat dalam makanan, secara amnya, adalah ramalan glukosa darah yang lebih kuat daripada GI.

  Berdasarkan penyelidikan, bagi kebanyakan orang yang mengidap kencing manis, alat pertama untuk menguruskan glukosa darah adalah beberapa jenis karbohidrat yang dikira.

  Ini kerana jenis karbohidrat boleh mempengaruhi glukosa darah, menggunakan GI boleh membantu dalam pengurusan glukosa darah ‘fine-tuning’.

  Dalam erti kata lain, digabungkan dengan pengiraan karbohidrat, ia boleh memberi manfaat tambahan untuk mencapai matlamat glukosa darah bagi individu yang boleh dan ingin berusaha lebih untuk memantau pilihan makanan mereka.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Glycemic Index and Diabetes http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html?loc=ff-slabnav. Accessed on June 13, 2018.

  Glycemic Index. https://nutritionfacts.org/topics/glycemic-index/. Accessed on June 13, 2018.

  What is the Glycemic Index?. https://www.glycemic-index.org/. Accessed on June 13, 2018.

  What Is Glycemic Index?. https://www.eatright.org/food/nutrition/dietary-guidelines-and-myplate/what-is-glycemic-index. Accessed on June 13, 2018.

  Glycemic index diet: What’s behind the claims. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/glycemic-index-diet/art-20048478. Accessed on June 13, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 01/09/2022
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor