What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Abaikan Pengambilan Karbohidrat Adalah Salah!

  Abaikan Pengambilan Karbohidrat Adalah Salah!

  Apabila berkait dengan proses mengurangkan berat badan, kebanyakan orang menggalakkan tidak mengambil sumber karbohidrat dalam diet seharian. Tetapi menurut pakar nutrisi, tanggapan berkenaan ternyata salah. Adalah boleh makan karbohidrat dan menurunkan berat badan tetapi anda perlu tahu mengurangkannya.

  5 Sebab Anda Perlukan Karbohidrat

  1. Membantu meningkatkan mood

  Penyelidik mengesyaki bahawa karbohidrat menggalakkan pengeluaran serotonin, iaitu kimia otak yang sangat baik. Dalam satu kajian Arkib Perubatan Dalaman, orang yang mengikuti diet karbohidrat yang sangat rendah selama setahun iaitu yang hanya dibenarkan 20 hingga 40 gram karbohidrat setiap hari, jumlah kira-kira hanya 1/2 cawan beras ditambah satu keping roti mengalami lebih banyak kemurungan, keresahan dan kemarahan daripada mereka yang diberi diet rendah lemak, tinggi karbohidrat yang memberi tumpuan kepada tenusu rendah lemak, biji-bijian, buah-buahan dan kekacang.

  2. Membantu mencegah kenaikan berat

  Penyelidik Universiti Brigham Young di Utah mengikuti tabiat pemakanan wanita pertengahan selama hampir dua tahun dan mendapati bahawa mereka yang meningkatkan pengambilan serat secara amnya kehilangan berat badan. Manakala wanita yang mengurangkan pengambilan serat dalam diet mereka berat badan bertambah. Kebanyakan karbohidrat mengandungi serat makanan, yang sebenarnya merupakan karbohidrat kompleks yang tidak dapat ditemui.

  3. Baik untuk jantung

  Penyelidikan menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan serat larut (sejenis serat yang terdapat dalam makanan kaya karbohidrat seperti oat dan kacang) dengan 5 hingga 10 gram setiap hari boleh menyebabkan penurunan 5% kolesterol LDL yang “jahat”. Begitu juga, orang yang makan lebih banyak bijirin (beras perang, bulgur, quinoa) juga cenderung mempunyai kolesterol LDL yang lebih rendah dan kolesterol HDL “baik” yang lebih tinggi.

  4. Mengekalkan ketajaman minda

  Berdasarkan garis panduan Persatuan Dietetik Amerika, dalam satu kajian dari Tufts University, selepas wanita yang berlebihan berat badan menjalani diet “karbohidrat rendah” selama seminggu, mereka diberitahu untuk menghapuskan karbohidrat sepenuhnya dari diet mereka dan itu adalah lebih memburukkan ujian memori berfungsi (contohnya, mengapa saya berjalan ke bilik ini?) Dan memori visuospatial (mengingati lokasi pada peta) berbanding rakan lain yang mengikuti diet rendah kalori.

  5. Membantu menyingkirkan lemak

  Menurut kajian dari Journal of Nutrition, pengambilan sarapan yang dibuat dengan karbohidrat “slow-release“, seperti oatmeal atau bijirin 3 jam sebelum bersenam dapat membantu membakar lebih banyak lemak. Ini kerana pengambilan karbohidrat “slow-release” tidak meningkatkan gula dalam darah setinggi pengambilan karbohidrat halus, seperti roti putih bakar. Sebaliknya, tahap insulin tidak bertambah tinggi dan kerana insulin memainkan peranan dalam memberi isyarat kepada tubuh anda untuk menyimpan lemak, dengan tahap yang lebih rendah dapat membantu anda membakar lemak. Ini sekali gus boleh mengurangkan berat badan anda.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  HOW TO EAT CARBS AND LOSE WEIGHT https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/how-eat-carbs-lose-weight-loss-gym-fitness-work-out-a7934851.html Accessed on July 16, 2018.

  6 Reasons You Should Be Eating Carbs http://www.eatingwell.com/article/16138/6-reasons-you-should-be-eating-carbs/ Accessed on July 16, 2018.

  Why Carbohydrates Are Important for Your Diet https://www.everydayhealth.com/weight/why-carbohydrates-are-important-for-your-diet.aspx Accessed on July 16, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 23/11/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim