backup og meta

5 Sebab Kenapa Anda Patut Makan Telur

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/06/2022

5 Sebab Kenapa Anda Patut Makan Telur

Telur boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang. Dalam kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, penyelidik mempunyai 128 orang dengan pre-diabetes atau diabetes jenis 2 makan 12 telur per minggu atau kurang daripada 2 telur per minggu, diet selama tiga bulan. Setelah mengikuti sehingga satu tahun, mereka mendapati tidak terdapat perbezaan dalam faktor risiko kardiovaskular seperti kolesterol, gula darah, atau tekanan darah antara kedua-dua kumpulan, tidak kira berapa banyak telur yang mereka makan.

1. Meningkatkan kesihatan otak

Anda mungkin tidak banyak mendengar tentang kolin, tetapi badan anda memerlukan nutrien penting untuk berfungsi dengan baik. Kolin memainkan peranan penting dalam perkembangan dan fungsi otak anda, memori, metabolisme, dan mood. Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, telur adalah salah satu cara terbaik untuk dimasukkan ke dalam diet anda kerana badan anda tidak mencukupinya dengan sendirinya.

Kebanyakan wanita dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 425mg kolin setiap hari, tetapi anda mungkin memerlukan 550mg jika anda hamil atau menyusu. Lelaki juga harus mendapatkan 550mg sehari. Anda boleh mencari 147mg kolin dalam hanya satu telur rebus yang besar (kebanyakannya adalah dalam kuning telur).

2. Baik untuk mata

Lutein dan zeaxanthin adalah dua antioksidan penting yang terdapat di retina anda, yang mana ia berfungsi untuk menapis cahaya terang untuk melindungi dan mengekalkan sel-sel yang sihat di mata anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa lutein dan zeaxanthin boleh mengurangkan risiko penyakit mata tertentu, seperti degenerasi makula dan katarak yang berkaitan dengan usia, menurut Persatuan Optometrik Amerika. Badan anda tidak membuat antioksidan ini, jadi dapatkannya secukupnya melalui diet adalah penting dan telur sangat membantu.

3. Nutrisi baik

kolin, lutein, dan zeaxanthin bukannya satu pek nutrien. Ia menawarkan protein yang memuaskan, asid amino penting, lemak jantung yang sihat, vitamin D (yang sukar diperoleh melalui makanan), vitamin B, vitamin A, kalium, dan karotenoid (sejenis pigmen yang berfungsi sebagai antioksidan).

4. Membantu menurunkan berat badan

Kajian Australia menyimpulkan bahawa kedua-dua kumpulan telur tinggi dan rendah kehilangan jumlah berat badan yang sama. Walau bagaimanapun, iajuga mengehadkan kalorinya, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada penurunan berat badan dengan atau tanpa telur pada hidangannya.

5. Membantu anda membina otot

Badan anda memerlukan protein untuk memperbaiki penyembuhan latihan kekuatan air kecil dalam tisu otot anda, membantunya berkembang lebih besar, lebih cepat. Itu sebabnya telur adalah sejenis snek selepas senaman yang hanya menawarkan kira-kira 6g protein. Hanya pastikan anda dapatkan keseluruhan telur, kerana kuning telur mengandungi lebih daripada 40 peratus proteinnya

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/06/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan