Pembetulan Tulang Rahang

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Pembetulan Tulang Rahang?

Osteotomi berpecah sagital, yang lazimnya dikenali sebagai pembedahan pembetulan rahang, atau pembedahan ortognatik, adalah satu operasi untuk mengubah kedudukan rahang bawah anda supaya gigi anda boleh diselaraskan. Terdapat had untuk sejauh mana pakar ortodontik anda boleh menggunakan ortodontik (pendakap) untuk menggerakkan gigi anda. Kadang-kadang tidak mungkin untuk menyelesaikan penjajaran gigi anda tanpa meningkatkan kedudukan rahang bawah anda.

Pembedahan rahang adalah sesuai selepas pertumbuhan berhenti, biasanya sekitar umur 13-15 untuk wanita dan umur 16-18 untuk lelaki.

Mengapa Pembetulan Tulang Rahang dilakukan?

Pembedahan rahang boleh menjadi pilihan pembetulan jika anda mempunyai masalah rahang sederhana dan sederhana yang tidak boleh diselesaikan dengan ortodontik sahaja. Pakar ortodontik anda sepatutnya dapat menyelaraskan gigi anda supaya mereka menggigit bersama dengan cara terbaik untuk kestabilan jangka panjang. Kemunculan wajah anda juga akan bertambah baik.

Anda perlu tahu alternatif lain untuk rawatan ini. Pakar ortodontikanda kadang-kadang boleh menggunakan pendakap untuk meluruskan gigi anda, tetapi tidak mungkin gigi anda akan menggigit bersama dengan betul. Anda biasanya akan memerlukan wayar tetap di belakang gigi anda atau memakai splin pada waktu malam untuk sepanjang hayat anda untuk mengekalkan gigi anda.

Fahami Risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko dalam pembedahan pembetulan rahang?

Mengikut perundingan dengan pakar bedah anda, anda akan diberi ringkasan prosedur. Maklumat yang diberikan adalah bertujuan untuk memberitahu anda, dan bukan untuk mencemaskan anda. Komplikasi yang berkaitan dengan pelbagai ubat-ubatan terlalu banyak untuk dibincangkan di halaman ini dan mungkin anda boleh membincangkannya dengan pakar anestetik anda yang akan bertemu dengan anda, di hospital, sebelum operasi anda.

Komplikasi umum mana-mana operasi termasuk:

  • Sakit;
  • Berdarah;
  • Lebam dan bengkak pada rahang dan mulut anda;
  • Jangkitan tapak pembedahan (luka);
  • Pembekuan darah.

Komplikasi spesifik operasi ini adalah:

  • Merasakan kebas di bibir bawah anda;
  • Rahang tidak berpisah seperti yang dirancang;
  • Tidak dapat membuka mulut sepenuhnya (trismus) dan kekerasan rahang;
  • Jangkitan plat dan skru;
  • Kebas dalam satu atau kedua-dua sisi lidah.

Ia adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Proses

Bagaimana Persedian untuk Pembetulan Tulang Rahang?

Operasi dilakukan di bawah anestetik am. Anda mesti berbincang dengan doktor anda mengenai ubat terkini, alergi anda atau mana-mana keadaan kesihatan anda dan sebelum menjalani operasi, anda akan bertemu dengan pakar bius anda dan merancang anestetik anda bersama-sama. Ia adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan.

Apa yang terjadi semasa Pembetulan Tulang Rahang dilakukan?

Operasi biasanya mengambil masa kira-kira satu jam.

Pakar bedah anda akan membuat luka di dalam mulut anda dan mungkin perlu membuat luka kecil di pipi anda. Mereka akan menggunakan alat untuk memisahkan rahang bawah anda. Pakar bedah anda akan menggerakkan rahang anda dan membetulkannya di kedudukan yang betul menggunakan plat dan skru.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang terjadi selepas Pembetulan Tulang Rahang?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah selepas satu hingga tiga hari.

Kebanyakan bengkak dan lebam biasanya akan hilang selepas minggu ketiga.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanyakan kepada pasukan penjagaan kesihatan atau GP anda untuk mendapatkan nasihat.

Makan hanya makanan ringan selama empat hingga enam minggu, secara beransur-ansur bergerak ke makanan padat hanya apabila anda boleh mengunyah dengan selesa.

Anda sepatutnya dapat kembali bekerja selepas dua hingga empat minggu, bergantung pada jenis kerja anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga: