Rimas Pakai Braces? Ini Jawapan TEPAT Berapa Lama Anda Perlu Pakai Pendakap Gigi!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Anda teringin untuk memakai pendakap gigi? Tetapi anda rungsing tentang tempoh pemakaian braces? Jangan risau, ini penjelasannya yang perlu anda tahu. Semoga dapat membantu anda…

Apa itu pendakap gigi?

“Eh, Syafiq! Aku tengok dah lama sangat kau pakai braces. Bila gigi kau nak elok sebenarnya?”, soal Haziq yang merupakan rakan sepejabatnya.

Rasanya, bukan Haziq seorang sahaja yang curious dengan perkara ni. Anda juga mesti ingin tahu tempoh pemakaian braces atau pendakap gigi yang sebenar, bukan?

Sebelum itu, kita perlu tahu terlebih dahulu apakah yang dimaksudkan dengan pendakap gigi ini.

Ia adalah sejenis alatan yang digunakan pada gigi untuk membetulkan kedudukan gigi yang tidak teratur.

tempoh pemakaian braces

Secara saintifiknya, pemakaian pendakap gigi dikenali sebagai ortodontik dan ia hanya boleh dilakukan oleh pakar pergigian yang diiktiraf.

Jadi jangan pula anda mendapatkan rawatan ini daripada individu yang tidak bertauliah atau kesan bahaya menanti anda!

Siapa yang perlu menggunakan braces?

Baiklah, kita sudah tahu apa itu pendakap gigi. Persoalannya, siapa yang perlu menggunakannya?

Dalam erti kata yang mudah, individu yang mempunyai masalah susunan gigi tidak teratur perlu menggunakan braces untuk membetulkan kedudukannya.

Namun, anda sendiri tidak boleh menilai sama ada gigi anda memerlukan rawatan ortodontik atau tidak. Keperluan untuk menlakukannya adalah bergantung kepada tahap keterukan gigi anda.

Jadi, sebaiknya sila dapatkan pemeriksaan dan rundingan daripada pakar.

Berikut merupakan gambaran tahap keterukan gigi berserta keperluan untuk menggunakan pendakap gigi:

Gred 1 hingga 4: Tidak perlu rawatan atau sedikit keperluan untuk rawatan

Gred 5 hingga 7: Sederhana

Gred 8 hingga 10: Perlu rawatan

pendakap gigi
sumber: myhealth.gov.my

Berapa lama tempoh pemakaian braces?

Berbalik kepada persoalan utama artikel, berapa lamakah tempoh pemakaian braces yang sebenarnya?

Menurut Dr. Radolsky yang merupakan pakar pergigian dari Amerika, ia adalah bergantung kepada beberapa faktor:

  • Jenis rawatan

Maksudnya di sini adalah jenis braces yang pesakit gunakan.

Umumnya, terdapat pelbagai pilihan jenis pendakap gigi seperti metal braces, ceramic braces dan clear braces. Kesemuanya ini memerlukan tempoh masa yang berbeza untuk membetulkan kedudukan gigi pesakit.

  • Usia pesakit

Pesakit yang lebih muda (individu kanak-kanak dan remaja) cenderung untuk mendapatkan hasil dengan lebih cepat kerana rahang mereka masih dalam proses membesar, maka lebih mudah gigi untuk dibetulkan

Secara tidak langsung menjadikan tempoh pemakaian braces kurang daripada 3 tahun.

Pesakit yang lebih berusia atau dewasa  pula sudah tentu akan mendapatkan hasil yang sedikit lambat. Namun, terdapat juga faktor lain yang menentukan tempoh ini.

  • Tahap keterukan masalah gigi

Antara faktor yang memainkan peranan penting dalam penentuan tempoh masa pemakaian braces adalah tahap keterukan masalah gigi anda.

Jika pesakit mempunyai masalah gigi seperti spacing atau crowding yang agak teruk, maka akan lebih lama pesakit perlu menggunakan pendakap gigi.

Secara kasarnya, pendakap gigi mungkin akan dipakai selama tempoh 1 hingga 3 tahun, bergantung kepada individu.

Selepas ia dibuka pula, pesakit masih perlu memakai retainer semasa sedang tidur, untuk sekurang-kurangnya bagi tempoh 6 bulan.

Tiada had khusus

pendakap gigi

Apa yang boleh disimpulkan di sini, tiada tempoh yang tepat untuk menentukan berapa lama seseorang itu perlu memakai pendakap gigi. Segalanya lebih bergantung kepada beberapa faktor yang melibatkan individu itu sendiri.

Namun, tempoh purata dan kebiasaan bagi seseorang individu memakai pendakap gigi adalah selama 1 hingga 3 tahun.

Sudah terjawab persoalan Haziq tadi bukan? Diharapkan Syafiq juga sentiasa bersabar dalam menjawab setiap persoalan yang diterima mengenai tempoh pemakaian braces pada giginya.

Buat anda yang ingin memakainya pula, bersedialah untuk menjawab soalan seperti ini ya? Dan pastikan anda melakukan pemeriksaan dan rawatan dengan doktor gigi yang diiktiraf, okay?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Kebersihan Mulut Anak Bukan Setakat Berus Gigi, Si Kecil Pun Dah Kena Mula Flos Gigi Ye, Mama!

Mungkin ramai yang sudah faham maksud flos gigi namun tidak melakukannya. Kalian perlu tahu bahawa ia penting untuk anda dan juga si kecil. Jom klik ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 12/08/2020 . 3 minit bacaan

Takut Sakit Puting, Perlu Ke Hentikan Penyusuan Jika Si Manja Dah Tumbuh Gigi?

Ramai ibu yang berhenti menyusukan anak yang tumbuh gigi kerana takut digigit oleh mereka. Ini cara untuk berikan susu badan tanpa bimbang akan digigit.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Keibubapaan, Penyusuan Badan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

Kenapa Kalau Sakit Gigi Boleh Demam? Ini Punca Sebenarnya! Jangan Dibiarkan, Bahaya!

Hampir setiap orang pernah mengalami demam ketika sakit gigi. Apakah punca sakit gigi sampai demam? Normalkah kalau kita demam? Jawapan anda semua di sini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Nana Muhammad
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 24/07/2020 . 3 minit bacaan

Bukan Air Garam Saja, Banyak Lagi Cara Untuk Legakan Sakit Gigi, Semuanya Di Rumah

Penjagaan oral perlu ditekankan kerana ia boleh mempengaruhi kualiti hidup. Jika anda alami sakit gigi, boleh gunakan 7 bahan ini untuk redakan simptom.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 21/07/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

hpv adalah

Bukan Alat Sulit Sahaja, Mulut Pun Boleh Dijangkiti HPV? Tolong Waspada 9 Tanda Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
braces gigi

MENGEJUTKAN! Pakai Braces Bukan Untuk Cantikkan Gigi, Sebaliknya Jadikan Gigi Rongak

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
gigi geraham

Sakit Tumbuh Gigi Bongsu, Lagi-lagi Bila Anak Remaja Yang Alaminya, Ini Cara Nak Buat!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
braces gigi

Trend Pemakaian Braces Terhad Untuk Orang Muda Saja Ke? Tak Sesuai Untuk Golongan Berusia?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 13/08/2020 . 3 minit bacaan