Papillomavirus manusia (hpv)

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Papillomavirus manusia (hpv)?

Papillomavirus manusia adalah virus yang menyebabkan ketuat dan kanser. Ini adalah virus yang merebak melalui seks. Terdapat banyak jenis HPV; sesetengahnya boleh menyebabkan ketuat dan serviks.

Betapa lazimnya Papillomavirus manusia (hpv)?

Kedua-dua lelaki dan wanita mungkin terjejas oleh HPV. Ketuat biasanya berlaku pada remaja dan remaja yang melakukan hubungan seks. Kadar ketuat yang tinggi adalah mereka yang berumur 20 hingga 24 tahun tidak kira lelaki dan wanita daripada yang berusia 16 hingga 19 tahun.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Papillomavirus manusia (hpv)?

HPV selalunya hilang tanpa rawatan. Tetapi ada keadaan di mana pelbagai jenis HPV kekal dan menyebabkan ketuat alat kelamin atau kanser.

Ketuat alat kelamin mungkin bermula sebagai luka bakar kecil, pecah dan pendarahan, ke dalam luka, kerak dan penyembuhan selepas beberapa hari. Luka dan luka ketuat sering dating dengan selesema – jadi gejala ini mungkin kelihatan seperti demam dan kelenjar bengkak. Anda mudah keliru ketuat dengan jenis jerawat yang disebabkan oleh rambut yang tumbuh.

Kebanyakan kes kanser yang disebabkan oleh HPV adalah kanser serviks. Terdapat juga kanser tekak dan lidah. Tanda-tanda kanser serviks mungkin termasuk pendarahan atau pelepasan dari vagina anda. Pendarahan antara haid, selepas hubungan seksual atau semasa menopaus. Di samping itu, terdapat gejala lain seperti kesakitan di bahagian bawah perut atau pelvis, sakit semasa seks.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa jua gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jumpa doktor anda dengan segera jika anda mengesyaki bahawa anda atau pasangan semasa anda mempunyai jangkitan HPV. Meskipun tiada gejala yang timbul, anda boleh mendapatkan nasihat mengenai pemeriksaan diri dan apa yang perlu dilakukan jika dijangkiti. Ketahui lebih lanjut mengenai diagnosis jangkitan HPV. Elakkan hubungan seksual sehingga anda pasti tidak dijangkiti HPV untuk mencegah penyebaran kepada orang lain.

Punca

Apakah Punca Papillomavirus manusia (hpv)?

Virus yang dikenali sebagai papillomavirus manusia (HPV) menyebabkan ketuat. Jenis 6, 11, 16 dan 18 menyebabkan ketuat alat kelamin dan kanser serviks.

HPV disebarkan secara seksual. Virus ini masih boleh tersebar walaupun orang yang membawa virus ini tidak mempunyai gejala atau penyakit. Ketuat dan kanser serviks boleh terbentuk dalam beberapa tahun selepas terdedah kepada HPV.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Papillomavirus manusia (hpv)?

Pada masa ini tidak ada maklumat yang mencukupi untuk mengenal pasti faktor-faktor yang meningkatkan risiko HPV. Virus ini boleh ditularkan kepada semua orang tanpa mengira jantina dan umur.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Papillomavirus manusia (hpv) didiagnosis?

Pada masa ini tiada ujian untuk memeriksa virus HPV pada manusia. Kebanyakan pesakit HPV mengetahui bahawa mereka dijangkiti apabila ketuat muncul atau memeriksa telah mendapati tumor kanser.

Ketuat alat kelamin: Doktor anda akan mendiagnosis ketuat dengan melihat kulit. Jika HPV tidak dapat dikesan, doktor akan mengambil sampel ketuat (biopsi) untuk pemeriksaan di bawah mikroskop.

Kanser: Ujian Pap (sitologi serviks) akan membantu mengesan tanda-tanda pramatang serta perubahan dalam sel-sel serviks yang mungkin menjadi kanser serviks. Anda harus mula melakukan ujian Pap pada umur 21 tahun.

Bagaimana pesakit Papillomavirus manusia (hpv) dirawat?

Kerana virus yang menyebabkan penyakit itu muncul selepas masa yang sangat lama, maka rawatan akan bergantung kepada jenis penyakit:

  • Ketuat alat kelamin: Cara paling mudah untuk merawat ketuat adalah dengan bahan lembut / krim merawat. Untuk merawat jerawat keras, anda juga boleh menggunakan haba (penyejukan atau pemanasan) untuk menghilangkan jerawat. Penyakit ini mungkin bertahan selama beberapa bulan rawatan.
  • Kanser: Doktor akan memberi rawatan bergantung kepada tahap tumor dan status dan kesihatan pesakit. Untuk kanser, anda perlu diperiksa dengan kerap untuk mengelakkan risiko penyakit sebelum tumor terbentuk.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Papillomavirus manusia (hpv)?

Dapatkan vaksin adalah cara terbaik untuk melawan virus HPV, vaksin khusus iaitu Cervix dan Gardasil pada wanita dan vaksin Gardasil pada lelaki. Dalam hubungan seks, selalu menggunakan kondom. Namun, kawasan yang tidak dilindungi oleh kondom masih berisiko dijangkiti HPV. Menggunakan kondom tidak dikeluarkan sepenuhnya tetapi akan mengurangkan risiko jangkitan virus. Di samping itu, tidak mempunyai seks sembarangan akan mengurangkan risiko penyakit.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, sila berunding dengan doktor anda untuk lebih memahami saranan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: