Makanan Perlu Dielak Bagi Pesakit Kanser Ovari

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Diet yang bersesuaian adalah amat penting kepada pesakit dengan kanser ovari. Selain mengambil kira apa yang anda patut makan semasa rawatan kanser, adakah anda mengetahui tentang makanan yang patut anda elakkan jika anda mempunyai kanser ovari? Terdapat beberapa makanan dan minuman tertentu yang perlu disingkirkan dari senarai pengambilan makan harian anda. Jadi berikut adalah beberapa jenis makanan perlu dielakkan bagi pesakit kanser ovari.

Alkohol

Kemoterapi mungkin adalah antara pilihan rawatan untuk merawat kanser ovari yang anda pilih. Dalam kes ini, hati adalah organ penting yang bertanggungjawab untuk memetabolismekan semua toksin yang berpotensi dalam aliran darah anda. Kerana itu anda perlu menjaga hati anda supaya badan anda dapat mengurangkan kesan sampingan kemo. Jika anda mengambil alkohol, ia boleh menyebabkan tekanan yang berlebihan pada hati dan menyukarkan hati untuk memproses ubatan kemo. Selain itu, rasa mual atau kesan sampingan gastrousus lain boleh meningkat kerana alkohol. Ia juga mungkin menjejaskan ubatan tertentu yang anda ambil bersama rawatan kemo. Sebaiknya jika anda mempunyai kanser ovari, elakkan terus pengambilan alkohol sepenuhnya.

Daging

Ada yang mengatakan, individu yang menghidapi kanser ovari harus mengelakkan makanan yang tidak menyumbang kepada sistem imun, atau memusnahkan sel kanser. Malah, daging dipercayai tidak menyumbang peranan dalam kanser, jadi kebiasaannya daging dilarang dalam diet kanser. Daging menggunakan dua enzim kritikal – trypsin dan chymotrypsin, yang membolehkan sistem imun untuk membunuh sel kanser, manakala protein sayuran tidak menggunakan enzim tersebut. Ini bermakna, memakan daging boleh melemahkan tenaga anda untuk melawan kanser ovari. Apabila menjalani rawatan kanser, anda patut elakkan mengambil terlalu banyak daging. Ini kerana daging mempunyai tahap lemak tepu yang tinggi dan tidak mengandungi banyak serat.

Khususnya daging merah seperti daging lembu, tidak perlu wujud dalam diet pemakanan anda. Daging yang diproses juga tidak patut dimakan. Kebanyakannya mengandungi sodium nitrite yang kerap dijumpai dalam sosej, yang dianggap tidak baik untuk kanser. Selain itu, menghadkan pengambilan daging diproses dan lemak tepu turut mendatangkan manfaat kepada hati.

Makanan dimasak bersuhu tinggi

Terdapat cadangan bahawa anda tidak patut mengambil makanan yang dimasak pada suhu yang tinggi. Jika anda memasak pada suhu yang tinggi, ia meningkatkan kehadiran karsinogen, yang boleh menjejaskan penyakit anda. Sebaliknya, anda perlu menyediakan makanan dengan cara yang sihat seperti mengukus, membakar, mendidih atau sauté. Mengoreng adalah satu cara masakan yang tidak sihat. Jika anda masih suka memanggang, makanan anda harus dimasak pada suhu yang rendah untuk mengelakkan wujudnya karsinogen.

Gula ditapis (refined sugar)

Ketumbuhan kanser berkembang dengan mengharapkan kandungan gula dalam darah. Oleh itu, anda pasti tidak mahu menggalakkan pembiakan kanser dengan memberinya ‘makan’. Oleh itu anda harus elakkan makanan manis yang mempunyai kandungan karbohidrat ringkas. Memakan makanan seperti ini boleh menyebabkan saluran darah anda dipenuhi dengan tenaga kimia yang diperlukan sel kanser. Anda perlu memakan diet rendak glisemik, terutamanya yang tidak mempunyai kandungan gula ditapis apabila anda mempunyai kanser ovari.

Makanan boleh membantu anda melawan kanser ovari, dan makanan juga boleh membuatkan kanser anda bertambah teruk jika anda tidak tahu apa yang perlu anda makan dan apa yang perlu anda elakkan. Jika anda boleh membuat diet yang sihat untuk keadaan kesihatan anda, anda sedang dalam laluan yang betul untuk mendapatkan kembali kesihatan yang baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kanser Ovari: Pengaruh Protein Ran terhadap Metastasis Sel

  Kanser ovari adalah sejenis kanser yang bermula di ovari. Sel-sel kanser telah merebak menjadikannya sukar untuk dirawat, bahkan membawa maut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 11/07/2019 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Menghadapi Penyakit Kanser Ovari

  Diuji dengan penyakit kanser ovari bukanlah mudah buat kaum Hawa. Namun, hidup dengan kanser bukan sesuatu yang mustahil jika tahu cara mengendalikannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  1 Tin Minuman Berkarbonat Sehari Meningkatkan Risiko Kanser

  Kita semua tahu pengambilan minuman bergula seperti minuman berkarbonat mempunyai kesan buruk dalam jangka masa panjang kepada kesihatan tapi tahukah anda meminum satu tin minuman berkarbonat sehari boleh meningkatkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/03/2019 . 3 minit bacaan

  Apa yang Perlu Anda Tahu Mengenai Kanser Ovari

  Apakah itu kanser ovari? Kanser ovari berasal berpunca daripada ovari. Kebanyakan masa, ia tidak didiagnosis sehingga sel-sel kanser telah merebak ke pelvis dan abdomen, yang menjadikannya sukar untuk dirawat, bahkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nur Hadirah Mustafa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 11/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  prosedur pap smear

  Ujian Pap Smear Untuk Kesan Kanser Serviks, Tapi Boleh Juga Ke Wanita Nak Check Kanser Ovari?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/08/2020 . 3 minit bacaan
  menjadi ibu

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan
  7-makanan-menjejaskan-kualiti-tidur

  Elakkan 7 Makanan Ini Atau Anda Akan Berjaga Sampai Pagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/04/2020 . 3 minit bacaan
  bedak talkum

  Benarkah Bedak Talkum Boleh Menjadi Punca Kanser Ovari?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/10/2019 . 8 minit bacaan