Ada apa dengan angin?

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Beberapa nama penyakit dalam Bahasa Melayu seringkali menyalahkan angin sebagai penyebab sesuatu masalah. Seringkali topik yang saya kongsi dengan anda agak berat dan memerlukan analisa minda dan perasaan. Hari ini, kita santai dengan penerangan tentang jenis-jenis angin yang lazim dibincangkan dalam konteks kesihatan masyarakat kita.

1) Angin Pasang

Diagnosis sebenar: Hernia.

Merujuk kepada gumpalan usus yang terkeluar dari tempat asalnya lalu mengakibatkan benjolan yang dapat dilihat dengan mata kasar. Terdapat hernia jenis langsung dan tidak langsung.

Yang langsung disebabkan oleh tekanan kawasan abdomen yang tinggi. Ini melemahkan otot yang menjaga kedudukan usus lalu menyebabkan benjolan. Ini boleh berlaku akibat kekerapan mengangkat barang berat tanpa mengamalkan postur yang betul.

Yang tidak langsung disebabkan oleh ketidaksempurnaan anatomi kawasan bawah perut ke pinggul lalu menyebabkan benjolan usus keluar di kawasan berhampiran alat sulit (hanya berlaku pada kaum Adam).

2) Angin Ahmar

Diagnosis sebenar: Strok.

Stroke terbahagi kepada dua. Jenis pertama adalah disebabkan sumbatan salur darah otak. Ini menyebabkan sel-sel otak yang dijaga oleh salur darah tersebut mati. Kesannya, bahagian badan yang dikawal oleh bahagian otak tersebut tidak dapat berfungsi. Faktor-faktor risiko yang harus dijaga adalah tekanan darah, kencing manis, kawalan kolesterol, amalan merokok dan berat badan.

Jenis kedua adalah salur darah dalam otak pecah akibat tekanan darah yang terlalu tinggi. Bergantung kepada kawasan yang terlibat, sesetengah pesakit akan dinasihatkan untuk menjalani pembedahan bagi mengurangkan kesan tekanan yang lebih tinggi akibat pendarahan berterusan. Namun begitu, bukan semua pesakit dengan pendarahan sebegini memerlukan pembedahan. Ada yang dirawat secara konservatif dan ada juga yang mengalami pendarahan terlalu besar yakni tidak dapat dibantu sekalipun dibedah.

3) Perut masuk angin

Diagnosis sebenar: gastritis.

Ada juga sesetengah yang memanggil penyakit ini sakit ulu hati. Keadaan ini berlaku akibat lebihan rembesan asid dalam perut yang melawan arus dan naik ke salur pemakanan. Keadaan perut yang terlalu lapar, alkohol, makanan pedas/panas/bercuka, berat badan, perokok, amalan jadual pemakanan yang kucar-kacir dan tekanan adalah antara faktor-faktor yang menyebabkan keadaan ini berlaku.

4) Angin dari sendi

Diagnosis sebenar: tidak dapat dikenal pasti.

Kebanyakan masyarakat nusantara terutama Malaysia dan Indonesia ada satu kelaziman untuk kerap sedawa apabila mendapat urutan badan. Lebih mengelirukan, terdapat ramai tukang urut yang turut sedawa bersama lalu meyakinkan orang yang diurut bahawa kesakitan badan mereka telah diambil lalu dilepaskan.

Bagaimana urut membantu melegakan badan? Saraf yang menjaga deria sentuh sakit dan tekanan adalah saraf yang sama. Saraf ini juga dapat merasa kelegaan sakit apabila tekanan diberikan kerana ia hanya dapat melakukan satu kerja dalam satu masa.

Contoh mudah. Gatal adalah jenis sakit yang paling rendah. Bila gatal anda garu (sejenis tekanan). Sedapnya ketika garu hanya Tuhan yang tahu. Anda berhenti garu? Gatal balik.

Sama dengan lenguh-lenguh otot dan sendi. Lebih banyak tekanan, lebih sedap. Saya sangat suka mencuba bermacam-macam jenis urutan (Jawa, Thai, Swedish, Indian, Chinese etc.) dan amat yakin saya boleh terangkan hanya orang kita yang sedap bersedawa sambil diurut.

Salah satu teori (hanya teori) tentang mengapa seseorang mula bersedawa ketika urutan adalah kerana urutan mengaktifkan sistem saraf parasimpatetik yakni bahagian badan yang menjaga tindakbalas “rest and digest”. Salah satu kesannya adalah pengaktifan usus dan salur makan lalu sedawa.

Ada apa-apa lagi angin yang anda pernah dengar dan inginkan lebih maklumat? Silalah bertanya dan jangan malu-malu. Saya boleh cuba tolong terangkan kalau mampu.

*Artikel ini pertama kali diterbitkan di blog Dr. Saful Adni dan disiarkan semula atas kebenaran beliau. Segala pandangan dan pendapat yang disiarkan dalam artikel ini adalah bersifat peribadi dan tidak semestinya mencerminkan polisi Hello Doktor. Hello Health tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Dr. Saiful Adni Abd Latif

  Perspektif: Muliakanlah kerjaya seorang doktor

  Surat terbuka untuk Miya Wong. Assalamualaikum saudari, atau mungkin lebih tepat saya panggil dengan panggilan doktor. Sungguhpun begitu, awak nampak seolah-olah awak tak ingin dipanggil dengan gelaran itu. Benci ...

  Ditulis oleh Dr. Saiful Adni Abd Latif

  Perspektif: Hargai Nyawa Anda

  Itu hari pertama kemoterapi untuk dia. Itu juga hari pertama saya. Masa mak dia turun makan, saya datang kepada dia untuk cucukan jarum.

  Ditulis oleh Dr. Saiful Adni Abd Latif

  Erti Kata Perjuangan

  Artikel ini memaparkan berkenaan seorang penderita kanser yang sedang dalam perjuangan untuk melawannya. Sila baca dengan lebih lanjut.

  Ditulis oleh Dr. Saiful Adni Abd Latif
  perjuangan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Sperma suami sangat penting bagi lelaki yang inginkan cahaya mata. Apabila anda menghadiri pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui tahap kesuburan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

  PTSD adalah masalah kesihatan mental yang boleh dialami sesiapa sahaja. Jom kenali pencetus gangguan serta cara untuk mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Mungkin ramai yang tak percaya ada kaitan di antara masalah tak cukup tidur dengan osteoporosis. Hakikatnya, tidur merupakan salah satu elemen penting...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mahu Snek Ringkas, Padat Dengan Nutrisi & Mudah Disedia? Kekacang Untuk Lebih Tenaga!

  Sebagai kudapan sihat, cuba makan kacang sebelum bersenam. Banyak khasiat kacang yang ramai orang tidak tahu, termasuklah keupayaannya untuk beri tenaga!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 15/01/2021 . 3 minit bacaan