home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Perubahan Badan Pada Usia 20-an

Perubahan Badan Pada Usia 20-an

Sesetengah orang mengatakan usia 20-an adalah waktu terbaik dalam hidup mereka kerana mempunyai pelbagai pengalaman menarik. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, 20-an adalah umur yang begitu banyak masalah disebabkan oleh perubahan badan yang ketara apabila mencecah umur 20-an.

Otak

Ia sentiasa menjadi diperdebatkan dalam kalangan ahli-ahli sains dalam bidang neurosains dari segi “perkembangan otak”. Pada umur berapakah otak dianggap dewasa sepenuhnya?

Ahli sains percaya bahawa pada akhir remaja, pertumbuhan otak akan berhenti. Walau bagaimanapun, masih ada ruang untuk perkembangan dan pertumbuhan dalam tempurung kepala anda pada usia 20-an. Dalam tempoh ini, satu bahagian otak anda berpengalaman tertentu dalam perubahan yang paling ketara – korteks prefrontal. Ia terkenal dengan tanggungjawab membuat keputusan, menilai keadaan, mengambil risiko dan ingatan jangka pendek yang bagus.

Selain itu, pertumbuhan otak dan perkembangan yang dialami dalam usia 20-an boleh bertukar dengan kencendurungan yang buruk, yang mencadangkan beberapa penjelasan mengapa sesetengah orang cenderung mempunyai gangguan mental semasa akhir remaja dan awal 20-an.

Tulang

Pada usia 20-an, wanita mencapai puncak jisim tulang mereka. Dengan kata lain, 20-an adalah tulang mencapai kekuatan dan ketumpatan maksimum. Semasa hayat anda, tulang sentiasa menghasilkan sel-sel baru dan membuang yang lama, terutamanya semasa pertumbuhan. Walau bagaimanapun, proses itu akan mencecah tempoh yang paling produktif pada tahun 20-an, di mana seseorang akan mengalami tulang yang paling padat yang pernah mereka miliki.

Menurut satu kajian pada tahun 1995, umur purata jisim tulang maksima kira-kira 22.5, atau lebih kurang setahun.

Kulit

Hakikatnya bahawa apabila anda berusia 20, tahap kolagen berada maksima, bermakna bahawa kulit anda adalah benar-benar gebu dan lembut. Walau bagaimanapun, satu kelemahan utama yang boleh berlaku kepada anda adalah munculnya jerawat dewasa. Walaupun anda mungkin tidak pernah mempunyai sebarang masalah dengan jerawat semasa remaja anda, bintik boleh muncul di kawasan yang berbeza pada kulit.

Menurut satu kajian pada tahun 2012 oleh American Academy of Dermatology, di sebalik apa-apa perubahan secara tiba-tiba pada kulit adalah tahap turun naik hormon. Manakala hormon akhirnya akan tetap selepas beberapa waktu, perubahan masih membawa kepada beberapa kesan, seperti jerawat, pengeluaran lebihan sebum, liang minyak tersumbat dan sebagainya. Jerawat biasanya akan mula muncul pada permulaan setiap kitaran haid anda.

Dengan pelbagai jenis orang yang berbeza, pengalaman 20-an mereka akan berbeza-beza. Walau bagaimanapun, seperti kata pepatah, “anda tidak akan menjadi lebih muda daripada anda berada sekarang”, hanya menikmati masa ini dan hidup dengan sepenuhnya.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 Ways Women’s Bodies Change In Their 20s. https://www.bustle.com/articles/160987-6-ways-womens-bodies-change-in-their-20s Accessed January 27, 2017

11 Ways Every Woman’s Body Changes in Her 20s. http://www.cosmopolitan.com/sex-love/news/a47313/ways-every-womans-body-changes-in-her-twenties/ Accessed January 27, 2017

8 Ways Your Body Keeps Changing in Your 20s, 30s, and 40s. http://www.glamour.com/story/8-ways-your-body-keeps-changing-in-your-20s-30s-and-40s Accessed January 27, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x