home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Hidramnion

Definisi|Simptom-simptom|Punca-punca|Faktor risiko|Diagnosis dan rawatan|Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Definisi

Apakah itu hidramnion?

Hidramnion adalah keadaan yang berlaku apabila terlalu banyak cairan amniotik terkumpul semasa mengandung. Ia juga dipanggil gangguan cecair amniotik, atau hidramnion. Ia berlaku pada kira-kira 1 peratus daripada semua kehamilan.

Terlalu banyak cecair amniotik boleh menyebabkan rahim ibu menjadi terlampau ditarik dan boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau pemecahan pramatang daripada membran (kantung amniotik). Hidramnion juga berkaitan dengan kecacatan ketika lahir pada janin. Apabila kantung amniotik pecah, sejumlah besar cecair yang meninggalkan rahim boleh meningkatkan risiko keguguran plasenta (penanggalan awal plasenta) atau prolaps tali pusat (apabila kord jatuh melalui bukaan serviks) di mana ia boleh dimampatkan.

Adalah mudah untuk janin dengan banyak cecair di sekelilingnya untuk berpusing dan berpaling. Ini bermakna terdapat peluang yang lebih besar untuk berada dalam kedudukan kaki rendah (breech) apabila tiba masanya untuk disampaikan. Bayi breech kadang-kadang boleh dipindahkan ke posisi kepala di bahagian bawah, tetapi mereka seringkali perlu dilahirkan melalui C-seksyen.

Kebanyakan kes hidramniom adalah ringan dan hasil daripada pembentukan cecair amniotik secara beransur-ansur semasa separuh kedua kehamilan. Hidramnios yang teruk boleh menyebabkan sesak nafas, kelahiran pra-matang, atau tanda dan simptom lain.

Sekiranya anda didiagnosis dengan hidramnion, ahli penjagaan kesihatan anda akan memantau dengan teliti kehamilan anda untuk membantu mencegah komplikasi. Rawatan bergantung kepada keterukan keadaan. Hidramnion ringan boleh hilang dengan sendirinya. hidramnion yang teruk mungkin memerlukan rawatan, seperti pengeluaran cecair amniotik yang berlebihan.

Apakah kebarangkalian hidramnion?

Selalunya, cecair tambahan yang muncul semasa trimester kedua kembali normal dengan sendirinya. hidramnion ringan adalah lebih biasa berlaku daripada hidramnion teruk. hidramnion boleh berlaku pada kehamilan biasa dengan lebih daripada satu bayi (kembar, kembar 3, atau lebih). Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi hidramnion

Gejala umum hidramnion adalah:

 • Pertumbuhan rahim yang pesat
 • Ketidakselesaan di bahagian perut
 • Kontraksi rahim

Hydramnios ringan sering tidak mempunyai gejala. Simptom di atas adalah yang paling umum hidramnion. Walau bagaimanapun, setiap wanita mungkin mengalami gejala secara berbeza.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Anda harus menghubungi doktor anda jika perkara yang berikut berlaku:

 • Merasa sukar bernafas
 • Kesakitan bahagian perut
 • Bengkak atau kembung bahagian perut anda

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan hidramnion?

Cecair amniotik adalah cecair yang mengelilingi dan melindungi janin (bayi yang belum lahir) di dalam rahim. Ia datang dari buah pinggang bayi, dan ia masuk ke dalam rahim daripada air kencing bayi. Cecair diserap apabila bayi menelannya dan melalui gerakan pernafasan.

Jumlah cecair meningkat sehingga kehamilan minggu ke-36. Selepas itu, ia perlahan-lahan ia akan berkurangan. Jika janin membuat terlalu banyak air kencing atau tidak menelan cukup, cecair amniotik akan terkumpul. Ini menyebabkan hidramnion. Banyak kali, punca hidramnion tidak dijumpai. Faktor-faktor yang berkaitan dengan hidramnion adalah seperti berikut:

Faktor ibu:

 • Diabetes

Faktor janin:

 • Keabnormalan gastrointestinal yang menghalang laluan bendalir
 • Menelan secara abnormal kerana masalah dengan sistem saraf pusat atau keabnormalan kromosom
 • Sindrom transfusi kembar-ke-kembar
 • Kegagalan jantung
 • Jangkitan kongenital (diperoleh semasa hamil)

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko hidramnion?

Terdapat banyak faktor risiko untuk hidramnion, seperti:

 • Kehamilan dengan lebih daripada satu bayi (kembar, kembar tiga atau lebih)
 • Kecacatan kelahiran pada otak dan kolum tulang belakang
 • Sekatan pada sistem pencernaan
 • Masalah genetik (masalah dengan kromosom yang diwarisi)

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah hidramnion didiagnosis?

Sebagai tambahan kepada sejarah perubatan yang lengkap dan pemeriksaan fizikal, hidramnion biasanya didiagnosis dengan ultrasound (ujian menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambaran struktur dalaman) dengan mengukur poket cecair bagi menganggarkan jumlah keseluruhan. Dalam sesetengah kes, ultrasound juga membantu dalam mencari penyebab hidramnion, seperti kehamilan berganda atau kecacatan kelahiran.

Anda mungkin memerlukan ujian tambahan, termasuklah:

 • Amniosentesis adalah prosedur di mana sampel cecair amniotik – yang mengandungi sel-sel janin dan pelbagai bahan kimia yang dihasilkan oleh bayi – dikeluarkan dari rahim untuk ujian
 • Ujian cabaran glukosa. Ujian cabaran glukosa adalah ujian penskrinan untuk jenis diabetes yang berkembang semasa kehamilan (diabetes gestasi). Setelah berpuasa semalaman, anda akan minum sediaan sirap glukos. Tahap gula darah anda akan diperiksa setiap jam untuk tempoh tiga jam. Jika sekurang-kurangnya dua pembacaan lebih tinggi daripada biasa, anda akan didiagnosis dengan diabetes gestasi
 • Ujian karyotype digunakan untuk menilai kromosom bayi untuk kelainan. Sel-sel yang diperlukan untuk ujian boleh diambil dari sampel cecair amniotik semasa amniosentesis atau sekeping kecil tisu dari plasenta semasa ujian yang dipanggil sampel villi chorionic

Sekiranya anda didiagnosis dengan hidramnion, ahli penjagaan kesihatan anda akan memantau kehamilan anda dengan teliti, mungkin dengan ultrasound mingguan untuk mengukur paras cecair amniotik anda. Ahli penjagaan kesihatan anda juga boleh melakukan ujian biasa untuk memeriksa kesihatan bayi anda, termasuk:

 • Ujian tanpa tekanan. Ujian ini memeriksa bagaimana denyut jantung bayi anda bertindak balas apabila bayi anda bergerak. Semasa ujian, anda akan memakai alat khas di abdomen untuk mengukur kadar denyutan bayi. Anda mungkin diminta makan atau minum sesuatu untuk membuat bayi aktif. Alat seperti buzzer juga boleh digunakan untuk membangunkan bayi dan menggalakkan pergerakan
 • Profil biofizik. Ujian ini menggabungkan ultrasound dengan ujian tanpa tekanan untuk memberi lebih banyak maklumat mengenai pernafasan, nada dan pergerakan bayi anda, serta jumlah cecair amniotik dalam rahim anda
 • Ultrasound Doppler. Jenis ultrasound khusus ini boleh memberi maklumat mengenai pergerakan bayi anda

Bagaimanakah hidramnion dirawat?

Rawatan khas untuk hidramnion akan ditentukan oleh doktor anda berdasarkan:

 • Kehamilan anda, kesihatan keseluruhan, dan sejarah perubatan
 • Tahap keadaan
 • Toleransi anda terhadap ubat, prosedur, atau terapi tertentu
 • Jangkaan untuk keadaan ini
 • Pendapat atau keutamaan anda

Kes-kes hidramnion yang jarang berlaku memerlukan rawatan dan mungkin hilang dengan sendirinya. Malah kes-kes yang menyebabkan ketidakselesaan biasanya boleh diuruskan tanpa intervensi.

Dalam kes lain, rawatan untuk keadaan dalaman – seperti diabetes – boleh membantu menyelesaikan hidramnion.

Jika anda mengalami kelahiran pra-matang, sesak nafas atau sakit perut, anda mungkin memerlukan rawatan – kemungkinan besar di hospital. Rawatan untuk hidramnion mungkin termasuklah:

 • Pemantauan teliti jumlah cecair amniotik dan temujanji susulan yang kerap dengan doktor
 • Ubat (untuk mengurangkan pengeluaran air kencing janin)
 • Amnioreduction-amniocentesis (memasukkan jarum melalui rahim dan masuk ke kantung amniotik) untuk mengeluarkan beberapa cecair amniotik; prosedur ini mungkin perlu diulang
 • Kelahiran (jika komplikasi membahayakan kesejahteraan janin atau ibu, maka kelahiran awal mungkin diperlukan)

Matlamat rawatan adalah untuk melegakan ketidakselesaan ibu dan meneruskan kehamilan.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas hidramnion?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi:

Anda tidak dapat menghalang hidramnion. Sekiranya anda mengalami simptom, maklumkan kepada doktor anda agar dapat diperiksa dan dirawat, sekiranya diperlukan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel