backup og meta

Apa yang anda perlu tahu tentang Difteria

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/01/2019

  Apa yang anda perlu tahu tentang Difteria

  Walaupun difteria sangat jarang berlaku di Amerika dan Eropah, ia masih merupakan jangkitan bakteria biasa di beberapa negara membangun dengan imunisasi bukan rutin. Difteria adalah penyakit menakutkan yang mudah tersebar dan berlaku dengan cepat. Kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun dan orang dewasa berusia lebih 60 tahun adalah sangat berisiko. Mereka yang mempunyai keadaan yang lemah atau tinggal di tempat sesak juga mudah mengalami jangkitan.

  Apa itu difteria?

  Penyebab difteria adalah bakteria yang kerap menghasilkan eksotoksin yang mencederakan tisu manusia. Ia terutamanya memberi kesan kepada membran mukus kerongkong dan hidung. Difteria biasanya mencetuskan sakit tekak, demam, kelenjar bengkak, dan lemah. Tetapi ciri petunjuknya adalah lapisan tebal, bahan kelabu yang meliputi bahagian belakang kerongkong anda, yang boleh menyekat saluran udara dan menyebabkan kesukaran bernafas.

  Apakah punca difteria?

  Difteria disebabkan oleh beberapa faktor risiko:

 • Bakteria yang menyebabkan difteria meresap melalui titisan pernafasan (batuk atau bersin) seseorang yang mempunyai jangkitan atau membawa bakteria tanpa sebarang tanda.
 • Bakteria yang paling biasa menyebabkan hidung dan tekak anda dijangkiti. Jangkitan di kerongkong menyebabkan lapisan kelabu menjadi hitam, kesukaran bernafas, diliputi serat seperti menghalang saluran pernafasan anda. Dalam sesetengah kes, difteria menjangkiti kulit anda terlebih dahulu dan menyebabkan lesi kulit. Semasa tempoh jangkitan, bakteria membuat bahan berbahaya yang dinamakan toksin. Toksin meresap melalui aliran darah anda ke bahagian lain tubuh, seperti jantung dan otak, dan menyebabkan kerosakan.
 • Apakah tanda-tanda difteria?

  Doktor biasanya menentukan sama ada seseorang mempunyai difteria atau tidak dengan mencari tanda-tanda dan simptom biasa.

  Apabila jangkitan berlangsung, prognostik difteria boleh menjadi salutan putih kelabu tebal di bahagian belakang tekak, suhu tinggi (demam) 38C (100.4F) atau lebih tinggi, sakit tekak atau kesukaran bernafas. Ia biasanya bermula dua hingga lima hari selepas seseorang dijangkiti.

  Tanda-tanda lain seperti mengadu penglihatan berganda, pertuturan tidak jelas, tanda-tanda kejutan (kulit yang pucat dan sejuk, degupan jantung yang cepat, berpeluh, dan penampilan cemas).

  Apa yang perlu dilakukan jika mempunyai difteria?

  Perkembangan ubat-ubatan dan rawatan difteri hari ini melibatkan penggunaan antitoksin difteria untuk mengganggu racun (toksin) yang dihasilkan oleh bakteria daripada merosakkan tubuh atau menggunakan ubat (antibiotik) untuk membunuh dan menyingkirkan bakteria.

  • Antitoksin. Jika doktor mengesyaki difteria, kanak-kanak yang dijangkiti atau dewasa akan menerima antitoksin. Antitoksin disuntik ke dalam vena atau otot, meneutralkan toksin difteria yang sudah tersebar di dalam badan. Doktor boleh melakukan ujian alahan kulit untuk memastikan bahawa orang yang dijangkiti tidak mempunyai alergi terhadap antitoksin sebelum memberikannya. Jika mempunyai alergi, doktor akan memberikan dos kecil antitoksin dan kemudian meningkatkan dos secara beransur-ansur.
  • Antibiotik. Difteria juga dirawat dengan antibiotik seperti penisilin atau eritromisin. Ia membantu membunuh bakteria di dalam tubuh, membersihkan jangkitan. Antibiotik mengurangkan tempoh masa seseorang yang mempunyai difteria berjangkit hanya untuk beberapa hari.

  Bagaimana saya boleh mencegah difteria?

  Menghindari difteria hampir bergantung kepada pemberian vaksin difteria/tetanus/pertussis kepada kanak-kanak dan remaja yang tidak diimunisasi serta orang dewasa. Selepas satu dos Tdap, remaja dan orang dewasa harus menerima suntikan vaksin difteria/tetanus (Td) setiap 10 tahun. Orang yang belum menerima vaksin sama sekali atau belum menerima keseluruhan kursus dengan mudah mempunyai difteria.

  Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, kanak-kanak mungkin mempunyai reaksi alahan terhadap vaksin. Sawan atau gatal-gatal akan mengakibatkan tindak balas alergi tetapi ini mungkin akan hilang pada kemudiannya.

  Adalah disarankan bahawa anda perlu menghabiskan banyak masa di tempat tidur untuk pulih dari difteria. Sebaik sahaja anda pulih dari difteria, anda akan memerlukan kursus penuh vaksin difteria untuk mencegahnya daripada berulang.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/01/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan