home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Diagnosis Awal: Lebih Baik Tahu Atau Biar Tidak Tahu?

Diagnosis Awal: Lebih Baik Tahu Atau Biar Tidak Tahu?

Menyedari tanda-tanda ketidakselesaan pada tubuh, mungkin membuatkan anda berfikir itu hanya sekadar perubahan hormon atau simptom ke arah penyakit ringan seperti demam. Selalunya penjagaan di rumah lebih diutamakan berbanding berjumpa doktor.

Malah, tidak dinafikan ada sesetengah berpendapat bahawa mereka lebih memilih untuk mengelakkan diagnosis bagi mengurangkan kebimbangan terhadap sesuatu keadaan berbanding mengetahuinya kerana boleh menjadi satu kesusahan atau meningkatkan kebimbangan mereka.

Kepentingan diagnosis

Ia adalah satu kesalahpahaman umum bahawa mengetahui diagnosis itu adalah tidak penting. Walaupun pemilihan ubat tidak dilakukan berdasarkan diagnosis, ia masih penting dalam aspek berikut:

Untuk mengetahui hasil (prognosis) penyakit

Sebagai contoh, jika seseorang mengalami kesukaran menelan, itu mungkin disebabkan oleh banyak sebab. Jika ia disebabkan oleh tonsilitis, prognosis adalah baik tetapi jika siasatan menunjukkan kanser esophageal maka prognosis adalah buruk dan hanya rawatan paliatif boleh diberikan dalam kes tersebut.

Untuk mengetahui sama ada penyakit itu dapat disembuhkan

Penemuan yang menunjukkan perubahan struktur di kawasan yang terjejas dan membantu dalam memutuskan jika pesakit dapat disembuhkan.

Untuk menentukan garis rawatan

Diagnosis membantu doktor untuk memutuskan untuk memilih atau merujuk sesuatu kes. Sebagai contoh, kes-kes tertentu seperti penyakit jantung iskemia dan kegagalan buah pinggang mungkin memerlukan pembedahan segera dan tidak boleh diuruskan semata-mata oleh ubat.

Untuk menilai gejala-gejala baru

Penemuan dan penyelidikan boleh membantu doktor mengetahui sama ada simptom baru yang telah dikembangkan dalam pesakit adalah disebabkan oleh kemajuan penyakit ini atau disebabkan oleh ubat tertentu.

Untuk membezakan antara penyakit semula jadi dan penyakit tiruan

Contohnya keracunan arsenik boleh hadir dengan simptom yang sama seperti kolera atau keracunan strychnine boleh hadir dengan simptom yang sama seperti tetanus. Jadi pembezaan ini penting kerana garis rawatan akan berubah mengikut penyakit.

Untuk mencegah penyebaran jangkitan

Beberapa penyakit tertentu seperti campak, cacar air, tuberkulosis dan sebagainya adalah menular dan memerlukan pengasingan pesakit.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 6 hari lalu
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x