home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Jenis Tortikolis Yang Perlu Anda Tahu

5 Jenis Tortikolis Yang Perlu Anda Tahu

Tortikolis (wry neck) boleh diwarisi, dan ia juga boleh berkembang semasa di dalam rahim yang mana mungkin berlaku jika kepala bayi berada dalam keadaan kedudukan yang salah. Selain itu, ia juga boleh disebabkan oleh kerosakan otot atau bekalan darah ke leher. Sesiapa sahaja boleh mengalami wry neck selepas kecederaan otot atau sistem saraf. Walau bagaimanapun, kebanyakan masa, punca leher yang tidak diketahui tidak diketahui.

Berikut adalah jenis-jenis torkilosis yang perlu anda tahu.

Tortikolis sementara

Jenis tortikolis ini biasanya hilang selepas satu atau dua hari. Ia boleh disebabkan oleh:

  • Kelenjar limfa bengkak
  • Jangkitan telinga
  • Selesema
  • Kecederaan pada kepala dan leher anda yang menyebabkan bengkak

Tortikolis tetap

Torticollis tetap (fixed torticollis) juga dikenali sebagai tortikolis akut atau tortikolis kekal (permanent torticollis). Ia biasanya disebabkan oleh masalah dengan struktur otot atau tulang. Ia juga boleh berkembang jika tumor berkembang di saraf tunjang, meletakkan tekanan pada saraf di kawasan itu.

Bagi kanak-kanak, tortikolis tetap boleh menyebabkan ciri-ciri mereka kelihatan tidak seimbang atau wajah mereka mempunyai penampilan yang rata. Kanak-kanak juga mungkin mengalami kelewatan dalam kemampuan untuk menggunakan otot muka mereka dengan betul.

Tortikolis otot

Ini adalah jenis tortikolis yang paling biasa. Ia hasil daripada parut atau pengetatan otot pada satu bahagian leher, yang mempengaruhi pergerakan.

Semasa kehamilan, tortikolis otot boleh berkembang pada janin, jika ia bergerak ke dalam kedudukan yang luar biasa di dalam rahim, atau janin tidak mempunyai ruang yang cukup.

Sindrom Klippel-Feil

Ini adalah jarang, satu bentuk kongenital wry neck. Ia berlaku apabila tulang di leher bayi anda terbentuk dengan salah, terutamanya disebabkan oleh dua vertebra leher yang disatu bersama. Kanak-kanak yang dilahirkan dengan keadaan ini mungkin mengalami masalah pendengaran dan penglihatan.

Distonia servikal

Gangguan jarang ini kadang-kadang dirujuk sebagai spasmodic torticollis. Ia menyebabkan otot-otot leher untuk berkontraksi (menguncup) dalam kekejangan. Sekiranya anda mempunyai distonia serviks, putaran kepala anda atau bertukar dengan ke satu sisi adalah menyakitkan. Ia juga apabila anda mendongak atau menunduk. Distonia servikal kadang-kadang hilang tanpa rawatan, tetapi ada risiko pengulangan.

Distonia servikal boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, ia paling kerap didiagnosis pada mereka yang berumur 40 hingga 60 tahun. Ia juga memberi kesan kepada lebih banyak wanita berbanding lelaki.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Infant Torticollis https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/intermountain-moms/2017/11/infant-torticollis/ Accessed on Apr 09, 2019.

Wry Neck (Torticollis) https://www.healthline.com/health/torticollis Accessed on Apr 09, 2019.

What is wryneck and how is it treated? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323332.php Accessed on Apr 09, 2019.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada [date}
x