backup og meta

Masalah Gigi Dialami Penghidap Diabetes

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 29/11/2019

  Masalah Gigi Dialami Penghidap Diabetes

  Diabetes boleh memberi kesan kepada seluruh tubuh termasuk mulut anda. Menjaga gigi dan mulut adalah sangat penting jika anda menghidap diabetes, kerana keadaan ini mengakibatkan risiko jangkitan oral yang lebih besar dan selalunya melambatkan proses penyembuhan.

  Gigi belubang dan penyakit gusi

  Sama ada anda mempunyai diabetes jenis I atau II, menguruskan p gula dalam darah adalah perkara penting. Semakin tinggi paras gula darah anda, semakin tinggi risiko masalah gigi.

  i. Kerosakan gigi (berlubang)

  Mulut anda secara semulajadi mempunyai pelbagai jenis bakteria. Apabila kanji dan gula dalam makanan dan minuman berinteraksi dengan bakteria, satu filem melekit dikenali sebagai bentuk plak pada gigi anda. Asid di plak menyerang permukaan gigi anda (enamel dan dentin). Ini boleh menyebabkan gigi berlubang.

  ii. Penyakit gusi awal (gingivitis)

  Diabetes mengurangkan keupayaan anda untuk melawan bakteria. Sekiranya anda tidak mengeluarkan plak dengan memberus gigi dan flos harian, ia akan mengeras di bawah garis gusi dan menjadi bahan yang dipanggil tartar (kalkulus). Semakin lama plak dan tartar kekal pada gigi, ia semakin merengsa ginggiva iaitu bahagian gusi di sekitat pangkal gigi. Ketika ini gusi menjadi dan berdarah dengan mudah. Ini adalah gingivitis.

  iii. Penyakit gusi lanjutan (periodontitis)

  Jika yang tidak dirawat, gingivitis boleh membawa kepada jangkitan yang lebih serius yang disebut periodontitis, yang merosakkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi anda. Akhirnya, periodontitis menyebabkangigi menjadi lemah dan tercabut daripada gusi dan tulang rahang anda.

  Periodontitis cenderung menjadi lebih teruk dalam kalangan orang yang menghidap diabetes kerana kencing manis mengurangkan keupayaan untuk menahan jangkitan dan melambatkan penyembuhan. Jangkitan seperti periodontitis juga boleh menyebabkan paras gula dalam darah meningkat, yang menyebabkan diabetes lebih sukar untuk dikawal. Mencegah dan merawat periodontitis boleh membantu meningkatkan kawalan gula dalam darah.

  Seriawan (Thrush)

  Thrush adalah jangkitan kulat yang boleh berlaku di dalam mulut. Orang yang mempunyai kawalan gula dalam darah yang lemah lebih cenderung untuk mendapatinya. Tanda-tanda thrush oral termasuk tompokan putih di dalam mulut, kemerahan lidah dan kulit di hujung bibir pecah.

  Rawatan gigi dan paras gula dalam darah

  Sekiranya anda menggunakan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan hipoksia, seperti insulin atau sulphonylureas, bincang dengan doktor gigi atau doktor anda untuk mengetahui sama ada ubat anda perlu ditukar atau sebaliknya dan temujanji anda untuk rawatan pergigian perlu disusun agar sesuai dengan rawatan diabetes.

  Paras gula dalam darah yang tinggi boleh menjejaskan masa gusi untuk sembuh. Sebagai contoh, jika anda mencabut gigi, ia mengambil masa yang sangat lama untuk sembuh, anda perlu segera menghubungi doktor gigi anda untuk mendapatkan nasihat.

  Tip penjagaan harian gigi

  • Pastikan gula dalam darah anda hampir normal.
  • Sekiranya mulut yang kering, cuba cuci mulut tanpa alkohol.
  • Berus gigi selepas makan. Tunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan sebelum memberus gigi untuk melindungi mana-mana enamel gigi yang telah dilembutkan dengan asid dalam makanan.
  • Gunakan berus gigi dengan bulu lembut.
  • Flos sekurang-kurangnya sekali sehari.
  • Bilas setiap hari dengan ubat kumur antiseptik.
  • Jika anda memakai gigi palsu, keluarkannya dan bersihkannya setiap hari. Jangan tidur bersamanya.
  • Jika anda merokok, bincang dengan doktor tentang cara-cara untuk berhenti merokok.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 29/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan