Pengangguran dan Penyakit Mental

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kesan pengangguran bukan hanya intra-peribadi seperti kesan terhadap kesejahteraan subjektif dan masalah kesihatan mental yang umum. Tetapi pengangguran juga membawa kesan antara peribadi iaitu proses sosial yang tersembunyi dan sering diabaikan yang menjejaskan golongan yang menganggur.

Pengangguran jangka panjang membawa beban penyakit yang sangat tinggi, terutamanya penyakit mental, daripada mereka yang bekerja dan mereka yang telah menganggur untuk masa yang singkat. Beban penyakit meningkat dengan tempoh pengangguran. Penganggur jangka panjang mempunyai sekurang-kurangnya dua kali ganda risiko penyakit mental, terutamanya kemurungan dan gangguan kebimbangan, berbanding orang yang bekerja.

Kematian mereka adalah 1.6 kali ganda lebih tinggi. Pengangguran seolah-olah bukan sahaja kesan penyakit, tetapi juga puncanya. Pengangguran jangka panjang adalah berkaitan dengan kenaikan risiko kematian dan risiko mortaliti dengan tempoh pengangguran di kalangan lelaki dan wanita.

Kesan pengangguran terhadap kesihatan mental

Apabila anda kehilangan pekerjaan, bukan sahaja kehilangan sumber pendapatan tetap tetapi juga kehilangan hubungan kerja peribadi, struktur harian dan kepentingan matlamat diri. Penganggur boleh dan selalu menjadi suatu yang mengejutkan terhadap keseluruhan sistem anda.

Anda boleh mengalami perasaan dan tekanan yang sama jika anda mengalami kecederaan yang seriud, berdepan penceraian atau kehilangan orang tersayang.

Berikut adalah beberapa cara pengangguran membawa kepada kemerosotan kesihatan mental.

i) Taraf hidup

Kehilangan pendapatan akibat pengangguran menyebabkan penurunan taraf hidup individu atau isi rumah. Keadaan ini seterusnya boleh menjejaskan kesihatan seseorang. Kehilangan pendapatan juga mungkin memaksa penganggur untuk menurunkan taraf hidup mereka secara drastik, yang mana sudah pasti akan mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental mereka. Penurunan taraf hidup ini bergantung kepada faktor-faktor seperti aset penganggur, faedah yang ada, pendapatan dan aset isi rumah dan tempoh pengangguran.

ii) Pendapatan tidak terjamin

Menurut Darity and Goldsmith, 1996, pengangguran boleh menyebabkan kebimbangan mengenai tempoh kehilangan pendapatan dan risiko penurunan taraf hidup. Berkaitan dengan kebimbangan, ini adalah kemungkinan bahawa pengangguran boleh mewujudkan satu perasaan tidak berasa di bawah pengawasan seseorang.

Sudah tentu, pekerja yang bekerja mungkin berasa tidak selamat untuk beberapa darjah, terutama pekerja sementara. Mereka yang tidak terjamin secara ekonomi, bekerja atau menganggur, mempunyai semangat yang lebih rendah, kata Eisenberg dan Lazarsfeld, 1938.

iii) Stigma dan kehilangan harga diri

Menjadi penganggur boleh mengakibatkan penurunan status dalam kalangan rakan-rakan dan keluarga, dan di dalam masyarakat secara keseluruhannya. Ini boleh mengakibatkan seseorang kehilangan harga diri. (Björklund, 1985)

iv) Hilang hubungan sosial

Menurut Helliwell dan Putnam, 2004, kehilangan pekerjaan biasanya bermakna kehilangan hubungan dengan rakan sekerja dan kemerosotan rangkaian sosial. Kehilangan penglibatan dan “modal sosial” membawa kepada penurunan dalam kesejahteraan peribadi.

Saiz kesan potensi pengangguran terhadap kesihatan mental mungkin bergantung kepada umur dan jantina. Sebagai contoh, kehilangan kerja boleh memberi impak yang lebih besar.

Breslin et al. (2006), merangkumkan kajian terdahulu tentang hubungan antara kemurungan dan batasan aktiviti, menyatakan bahawa keluarga dan peristiwa sosial mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap kesihatan mental wanita berbanding lelaki, sementara tekanan kerja dan kesulitan kewangan menunjukkan mempunyai kesan yang lebih besar terhadap kesihatan mental lelaki.

iv) Mentakrifkan “menganggur”

Dalam mengkaji topik ini, ia juga berguna untuk membezakan pengangguran dan tenaga buruh. Untuk dikira sebagai penganggur, seorang individu mesti secara aktif mencari kerja. Mereka yang tanpa pekerjaan berbayar yang tidak aktif mencari pekerjaan dianggap sebagai tenaga buruh, atau “tidak aktif”. Beberapa penyelidik merujuk kepada kombinasi penganggur dan yang tidak aktif sebagai “tidak bekerja”.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ketahui Bahaya Penyakit Bipolar Mania Terhadap Remaja!

  Tahukah anda bahawa penyakit bipolar mania sering menyerang remaja? Sila ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gangguan Mood, Kesihatan Mental 02/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Meninggal, Suami Kahwin Lain PUNCA Wanita Ini Alami Kemurungan

  Kemurungan bukanlah satu penyakit mental yang mudah untuk dikenali. Baru-baru ini tular video wanita mengamuk kerana kereta ditunda. Kemurungankah itu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gangguan Mood, Kesihatan Mental 11/02/2020 . 4 minit bacaan

  “Ada Sesuatu Yang Tak Kena Dengan Life Dia”. Anda Silap Jika Berfikir Seperti Ini

  Anda tidak boleh menghakimi apa yang sedang dirasai oleh mereka yang sedang keresahan atau masalah kemurungan. Baca 6 salah faham berikut dalam artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gangguan Mood, Kesihatan Mental 16/01/2020 . 3 minit bacaan

  Persepsi Mengenai Kesihatan Mental Berubah Selepas Sedekad

  Kini, semakin ramai yang mula memberanikan diri untuk menceritakan pengalaman peribadi berkaitan kesihatan mental. Adakah hal ini akan semakin positif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 10/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  serangan panik

  Ini 5 Mitos PALING POPULAR Mengenai Serangan Panik, Rupanya Ia Tidak Seperti Yang Disangka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  kemurungan selepas bersalin

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/02/2021 . 3 minit bacaan
  rawatan skizofrenia

  Ini 5 Kaedah Rawatan Alternatif Bagi Gangguan Skizofrenia, Terbukti Boleh Kurangkan Simptom

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  hoarding disorder

  Suka Simpan Barang Lama Yang Tak Berguna Hingga Penuh Rumah? Ini Tanda SAKIT MENTAL

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan