backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Pengangguran dan Penyakit Mental

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

Pengangguran dan Penyakit Mental

Kesan pengangguran bukan hanya intra-peribadi seperti kesan terhadap kesejahteraan subjektif dan masalah kesihatan mental yang umum. Tetapi pengangguran juga membawa kesan antara peribadi iaitu proses sosial yang tersembunyi dan sering diabaikan yang menjejaskan golongan yang menganggur.

Pengangguran jangka panjang membawa beban penyakit yang sangat tinggi, terutamanya penyakit mental, daripada mereka yang bekerja dan mereka yang telah menganggur untuk masa yang singkat. Beban penyakit meningkat dengan tempoh pengangguran. Penganggur jangka panjang mempunyai sekurang-kurangnya dua kali ganda risiko penyakit mental, terutamanya kemurungan dan gangguan kebimbangan, berbanding orang yang bekerja.

Kematian mereka adalah 1.6 kali ganda lebih tinggi. Pengangguran seolah-olah bukan sahaja kesan penyakit, tetapi juga puncanya. Pengangguran jangka panjang adalah berkaitan dengan kenaikan risiko kematian dan risiko mortaliti dengan tempoh pengangguran di kalangan lelaki dan wanita.

Kesan pengangguran terhadap kesihatan mental

Apabila anda kehilangan pekerjaan, bukan sahaja kehilangan sumber pendapatan tetap tetapi juga kehilangan hubungan kerja peribadi, struktur harian dan kepentingan matlamat diri. Penganggur boleh dan selalu menjadi suatu yang mengejutkan terhadap keseluruhan sistem anda.

Anda boleh mengalami perasaan dan tekanan yang sama jika anda mengalami kecederaan yang seriud, berdepan penceraian atau kehilangan orang tersayang.

Berikut adalah beberapa cara pengangguran membawa kepada kemerosotan kesihatan mental.

i) Taraf hidup

Kehilangan pendapatan akibat pengangguran menyebabkan penurunan taraf hidup individu atau isi rumah. Keadaan ini seterusnya boleh menjejaskan kesihatan seseorang. Kehilangan pendapatan juga mungkin memaksa penganggur untuk menurunkan taraf hidup mereka secara drastik, yang mana sudah pasti akan mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental mereka. Penurunan taraf hidup ini bergantung kepada faktor-faktor seperti aset penganggur, faedah yang ada, pendapatan dan aset isi rumah dan tempoh pengangguran.

ii) Pendapatan tidak terjamin

Menurut Darity and Goldsmith, 1996, pengangguran boleh menyebabkan kebimbangan mengenai tempoh kehilangan pendapatan dan risiko penurunan taraf hidup. Berkaitan dengan kebimbangan, ini adalah kemungkinan bahawa pengangguran boleh mewujudkan satu perasaan tidak berasa di bawah pengawasan seseorang.

Sudah tentu, pekerja yang bekerja mungkin berasa tidak selamat untuk beberapa darjah, terutama pekerja sementara. Mereka yang tidak terjamin secara ekonomi, bekerja atau menganggur, mempunyai semangat yang lebih rendah, kata Eisenberg dan Lazarsfeld, 1938.

iii) Stigma dan kehilangan harga diri

Menjadi penganggur boleh mengakibatkan penurunan status dalam kalangan rakan-rakan dan keluarga, dan di dalam masyarakat secara keseluruhannya. Ini boleh mengakibatkan seseorang kehilangan harga diri. (Björklund, 1985)

iv) Hilang hubungan sosial

Menurut Helliwell dan Putnam, 2004, kehilangan pekerjaan biasanya bermakna kehilangan hubungan dengan rakan sekerja dan kemerosotan rangkaian sosial. Kehilangan penglibatan dan “modal sosial” membawa kepada penurunan dalam kesejahteraan peribadi.

Saiz kesan potensi pengangguran terhadap kesihatan mental mungkin bergantung kepada umur dan jantina. Sebagai contoh, kehilangan kerja boleh memberi impak yang lebih besar.

Breslin et al. (2006), merangkumkan kajian terdahulu tentang hubungan antara kemurungan dan batasan aktiviti, menyatakan bahawa keluarga dan peristiwa sosial mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap kesihatan mental wanita berbanding lelaki, sementara tekanan kerja dan kesulitan kewangan menunjukkan mempunyai kesan yang lebih besar terhadap kesihatan mental lelaki.

iv) Mentakrifkan “menganggur”

Dalam mengkaji topik ini, ia juga berguna untuk membezakan pengangguran dan tenaga buruh. Untuk dikira sebagai penganggur, seorang individu mesti secara aktif mencari kerja. Mereka yang tanpa pekerjaan berbayar yang tidak aktif mencari pekerjaan dianggap sebagai tenaga buruh, atau “tidak aktif”. Beberapa penyelidik merujuk kepada kombinasi penganggur dan yang tidak aktif sebagai “tidak bekerja”.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan