home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Buli Tingkatkan Risiko Kesihatan Mental dan Pengangguran

Buli Tingkatkan Risiko Kesihatan Mental dan Pengangguran

Mangsa buli di sekolah terutama di sekolah menengah meningkatkan peluang untuk mengalami masalah kesihatan mental secara mendadak dan pengangguran di kemudian hari.

Penyelidikan baharu yang diketuai oleh pasukan penyelidik dari Lancaster University Management School telah mendedahkan akibat-akibat yang amat berat selama satu dekad untuk murid-murid yang mengalami pembulian. Mereka yang menjadi mangsa keganasan berterusan mengalami akibat yang paling teruk.

Buli meningkatkan peratusan risiko kesihatan mental

Dr. Emma Gorman dan Profesor Ian Walker dari Jabatan Ekonomi, Lancaster University, bersama rakan penyelidikan Silvia Mendolia, dari University of Wollongong, dan Colm Harmon dan Anita Staneva, dari University of Sydney, mendapati aktiviti buli di sekolah telah meningkatkan tahap masalah kesihatan mental pada usia 25 tahun hingga 40%. Ia juga meningkatkan kebarangkalian menganggur pada usia 25 dengan kira-kira 35%; dan bagi mereka yang bekerja, ia mengurangkan pendapatan mereka sekitar 2%.

Dr. Emma Gorman berkata, kejadian pembulian semakin meluas di sekolah, dan banyak kajian mencatatkan hubungan negatif antara buli dan hasil pendidikan. Buli juga merupakan isu dasar yang penting kerana kebimbangan kejadian pembulian terhadap hasil pendidikan, mangsa yang dibuli berpotensi mendapat impak yang negatif terhadap kehidupan mereka dalam jangka masa panjang, seperti keyakinan diri yang rendah, keadaan kesihatan mental dan prospek kerja yang lebih lemah.

Menurut beliau lagi, penyelidikan mereka menunjukkan bahawa mangsa yang dibuli mempunyai kesan negatif terhadap hasil jangka panjang yang penting, terutamanya pengangguran, pendapatan dan kesihatan. Mangsa yang dibuli akan mendapat kesan buruk terhadap kehidupan bukan hanya dalam jangka masa pendek, tetapi selama bertahun-tahun. Hasil penyelidikan tersebut menunjukkan bahawa pendekatan yang lebih bersasar diperlukan untuk mengurangkan bentuk buli yang paling ekstrem.

Kaedah penyelidikan

Penyelidikan yang dibentangkan di persidangan tahunan Royal Economic Society di University of Warwick telah menganalisis data sulit bagi lebih daripada 7,000 orang murid sekolah yang berusia 14-16 tahun daripada Longitudinal Study of Young People in England.

Kira-kira separuh daripada murid yang terlibat, yang ditemuramah secara berkala sehingga mereka berusia 21 tahun, dan sekali lagi pada usia 25 tahun, dilaporkan mengalami beberapa kejadian buli antara umur 14 dan 16 tahun. Maklumat tersebut yang dilaporkan oleh kedua-dua anak dan ibu bapa, merekodkan kekerapan kanak-kanak dibuli, dan jenis pembulian yang mereka alami.

Contoh-contoh buli dalam penyelidikan tersebut termasuklah dipanggil nama; dikecualikan daripada kumpulan sosial; diancam dengan keganasan; dan mengalami keganasan. Akibatnya di kemudian hari, penyelidikan telah menunjukkan bahawa buli menjejaskan pencapaian akademik mangsa buli semasa mereka berada di sekolah, dan seterusnya ke pendidikan lebih lanjut dan lebih tinggi.

Baca juga:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190417130013.htm

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 10/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby