home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

6 Tanda Anda Bersedia untuk Berkahwin

6 Tanda Anda Bersedia untuk Berkahwin

Rakan-rakan anda semua sudah berkahwin sekarang, dan anda merasa seperti anda juga perlukannya. Adakah anda hanya tunduk kepada tekanan rakan sebaya, atau adakah anda benar-benar ingin berkahwin dengan pasangan anda sekarang? Berikut adalah tanda-tanda mengatakan bahawa ia adalah masa untuk memilih pakaian putih dan tuksedo untuk perkahwinan anda.

Anda jelas ingin berkahwin

Gambar tuksedo dan pakaian putih mengisi seluruh Facebook anda, adakah itu yang anda mahu? Adakah anda hanya mahu mengatakan kepada kawan-kawan anda yang anda sudah berkahwin, atau adakah anda benar-benar ingin menghabiskan hidup anda seorang? Memikirkan sebab mengapa. Tanya diri anda soalan-soalan sukar mengenai anda dan kehidupan selepas perkahwinan. Pastikan bahawa anda sudah bersedia untuk berkahwin.

Merancang perkahwinan, bukan hanya berkahwin

Perkahwinan seolah-olah menjadi peluang untuk melihat semua rakan-rakan dan keluarga yang lama tidak dijumpai di tempat yang sama dan pada masa yang baik. Tetapi adakah ia sebab utama anda akan berkahwin? Adakah perlu sebuah parti besar dan menjadi perhatian utama hasrat anda? Majlis perkahwinan biasanya berlangsung beberapa jam, tetapi perkahwinan yang kekal untuk seumur hidup. Jangan hanya membuat perancangan untuk satu hari, merancang untuk sepanjang kehidupan anda.

Anda telah hidup kehidupan anda sendiri

Menurut banyak kajian saintifik, ia membuktikan bahawa 25 tahun atau lebih tua adalah umur terbaik untuk berkahwin. Pada usia itu, anda adalah seorang dewasa sebenar, lebih matang dan hidup lebih lama untuk hidup anda. Jangan teragak-agak kerana anda mempunyai peluang untuk bertemu ramai orang dengan ciri-ciri yang berbeza dan sedar apa yang anda benar-benar mahu dan sebaliknya. Ini akan membantu anda memilih untuk pasangan yang sempurna.

Hubungan anda amat mendalam

Pada titik permulaan, anda dan pasangan menghabiskan banyak masa bersama-sama. Anda perlukan hubungan yang mendalam, yang bermakna lebih dalam daripada hanya berseronok sepanjang masa, setiap malam. Anda perlu mampu menangani masalah yang sukar bersama-sama.

Percaya pada pasangan anda

Tidak kira berapa lama kamu berdua telah bersama, anda perlu kenal pasangan anda sepenuhnya. Hubungan dibina selama bertahun-tahun bukanlah satu sebab untuk berkahwin. Berkahwin apabila anda benar-benar percaya kepada pasangan anda. Anda tahu dan menerima mereka sebelum ini, diri mereka yang sebenar, harapan dan impian mereka. Perkahwinan memerlukan saling mempercayai antara kamu berdua, jadi pastikan anda boleh mempercayai pasangan anda sepenuhnya sebelum berkahwin.

Membuat perancangan hidup bersama

Pada awal perhubungan, anda boleh menukar perancangan ini pada saat-saat akhir dan tidak perlu untuk merancang tarikh malam seterusnya. Tetapi apabila anda serius dan membuat keputusan untuk melakukannya antara satu sama lain, anda perlu buat perancangan bersama. Tahu apa yang masing-masing inginkan, dan pastikan anda berada selesa bekerja melalui matlamat dan rancangan bersama.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 signs that you’re ready for marriage. http://www.lifehack.org/articles/communication/10-signs-that-youre-ready-for-marriage.html Accessed: 10 February 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel