Kenapa Lelaki Tidak Ambil Berat Penjagaan Diri yang Lebih Baik?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Apabila lelaki menginjak usia muda, mereka fikir masih kuat dan cukup sihat untuk tidak mempunyai apa-apa lagi dalam perjalanannya. Disebabkan itulah mengapa lelaki melakukan perkara bodoh dan berisiko serta jarang menjaga kesihatannya. Dan apabila terdengar mengenai penyakit seperti HIV, hepatitis C, obesiti atau yang membawa maut, mereka sering kali beranggapan itu akan berlaku kepada orang lain bukan kepada dirinya. Ia kedengaran aneh bukan? Tetapi, ia memang benar.

Apakah masalah lelaki?

Mungkin mereka seolah-olah tidak menyedari bahaya yang mereka hadapi. Sesetengahnya bertujuan untuk menjadi “macho” iaitu seorang yang boleh berbuat apa-apa sahaja dan melindungi keluarganya, atau sesetengahnya hanya menjadi sembrono. R Ridwan Shabsigh, ahli urologi di New York City dan ketua Persatuan Kesihatan Lelaki Antarabangsa, berkata dalam NBC News bahawa 40% lelaki berusia 40 tahun tidak pernah berfikir tentang ujian kolesterol, dan 1/3 daripada mereka menyangkal untuk mendapatkan pemeriksaan sekali setahun.

Tabiat yang tidak sihat

Lebih-lebih lagi lelaki, mereka tidak baik dalam menjaga diri, terutamanya apabila mereka dianggap sebagai aspek yang sama kepada wanita. Dan itu kemungkinan besar satu sebab utama menjelaskan jangka hayat lelaki. Pada awal tahun 1900-an hampir sama untuk kedua-dua jantina, kini lelaki ke belakang berbanding wanita iaitu sekitar 6 tahun. Bukan sahaja mengelakkan diri daripada doktor penjagaan kesihatan, ia juga membolehkan yang buruk.

Ini semua mengenai tanggungjawab. Hasil daripada tidak terdorong untuk mengakui penggunaan alkohol yang berlebihan, merokok, dan obesiti, lelaki membina penyakit bersama-sama dengan gaya hidup berbahaya ini: kencing manis, tekanan darah tinggi, bahkan kanser. Itu semua adalah pembunuh senyap, kebanyakannya boleh dicegah atau dirawat dengan penjagaan kesihatan rutin. Lelaki mengambil lebih banyak makanan, minum lebih banyak dan tidak mempunyai senaman yang mencukupi. Mereka melakukan banyak perkara buruk terhadap kesihatan dan kesejahteraannya yang mana 70% daripada mereka sama ada berat badan berlebihan atau obesnya, menurut The Henry J. Kaiser Foundation.

Risiko fizikal

Lelaki mempunyai banyak risiko fizikal yang lebih tinggi berbanding wanita, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Statistik terkini. Sebenarnya, lelaki mempunyai kehidupan yang tidak selamat yang kecederaan tidak disengajakan, yang berlaku tanpa niat untuk menyakiti diri sendiri seperti jatuh, kemalangan kereta dan kebakaran. Lelaki berada pada kedudukan pertama kematian selepas dua penyakit maut: kanser dan penyakit jantung. Sebaliknya, bagi seorang wanita, kematian tidak disengaja disenaraikan pada kedudukan ke-6 punca kematian.

Sudah tiba masanya untuk anda memanaskan badan, untuk diri sendiri, dan menjaga diri anda dengan lebih baik. Setiap orang harus mengambil komitmen peribadi untuk melakukan 60 hari program intensif untuk kecergasan, terutama lelaki.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ingin Kekal Cergas? Bagaimana Jika Anda Lakukannya Bersama Ahli Keluarga

  Melakukan aktiviti kecergasan fizikal bersama ahli keluarga boleh meningkatkan keyakinan diri anak anda. Apakah kepentingan kecergasan fizikal yang lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Sihat, Motivasi Bersenam 20/09/2019 . 3 minit bacaan

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Badan Sihat, Motivasi Bersenam 22/03/2019 . 3 minit bacaan

  7 Jangkitan yang Anda Mungkin Dapat di Gimnasium

  Sudah pasti sesiapa sahaja yang pergi ke gimnasium adalah bertujuan untuk meningkatkan tahap kesihatan diri. Walau bagaimanapun, tanpa disedari di gim itu sendiri boleh menjadi tempat penyebaran kuman atau bakteria ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Aktiviti Kesihatan Lain, Badan Sihat 14/02/2019 . 3 minit bacaan

  Inspirasi Kecergasan daripada Alam

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     31.1% orang dewasa di seluruh dunia secara fizikalnya tidak aktif. Penurunan dalam aktiviti luar disebabkan oleh pembandaran, termasuklah kemajuan teknologi melalui ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Sihat, Motivasi Bersenam 24/01/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit kelamin lelaki

  Masalah Jangkitan Kulat Pada Alat Sulit Bukan Dialami Wanita Saja, Lelaki Pun Boleh Kena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit wanita

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
  salah-faham-tentang-senaman

  Ini Salah Faham Tentang Senaman Yang Menjadi Kepercayaan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/01/2020 . 4 minit bacaan
  azam-tahun-baru-melibatkan-kesihatan

  Azam Tahun Baru Melibatkan Kesihatan, Takkan Berjaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/12/2019 . 4 minit bacaan