home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kenapa Lelaki Tidak Ambil Berat Penjagaan Diri yang Lebih Baik?

Kenapa Lelaki Tidak Ambil Berat Penjagaan Diri yang Lebih Baik?

Apabila lelaki menginjak usia muda, mereka fikir masih kuat dan cukup sihat untuk tidak mempunyai apa-apa lagi dalam perjalanannya. Disebabkan itulah mengapa lelaki melakukan perkara bodoh dan berisiko serta jarang menjaga kesihatannya. Dan apabila terdengar mengenai penyakit seperti HIV, hepatitis C, obesiti atau yang membawa maut, mereka sering kali beranggapan itu akan berlaku kepada orang lain bukan kepada dirinya. Ia kedengaran aneh bukan? Tetapi, ia memang benar.

Apakah masalah lelaki?

Mungkin mereka seolah-olah tidak menyedari bahaya yang mereka hadapi. Sesetengahnya bertujuan untuk menjadi “macho” iaitu seorang yang boleh berbuat apa-apa sahaja dan melindungi keluarganya, atau sesetengahnya hanya menjadi sembrono. R Ridwan Shabsigh, ahli urologi di New York City dan ketua Persatuan Kesihatan Lelaki Antarabangsa, berkata dalam NBC News bahawa 40% lelaki berusia 40 tahun tidak pernah berfikir tentang ujian kolesterol, dan 1/3 daripada mereka menyangkal untuk mendapatkan pemeriksaan sekali setahun.

Tabiat yang tidak sihat

Lebih-lebih lagi lelaki, mereka tidak baik dalam menjaga diri, terutamanya apabila mereka dianggap sebagai aspek yang sama kepada wanita. Dan itu kemungkinan besar satu sebab utama menjelaskan jangka hayat lelaki. Pada awal tahun 1900-an hampir sama untuk kedua-dua jantina, kini lelaki ke belakang berbanding wanita iaitu sekitar 6 tahun. Bukan sahaja mengelakkan diri daripada doktor penjagaan kesihatan, ia juga membolehkan yang buruk.

Ini semua mengenai tanggungjawab. Hasil daripada tidak terdorong untuk mengakui penggunaan alkohol yang berlebihan, merokok, dan obesiti, lelaki membina penyakit bersama-sama dengan gaya hidup berbahaya ini: kencing manis, tekanan darah tinggi, bahkan kanser. Itu semua adalah pembunuh senyap, kebanyakannya boleh dicegah atau dirawat dengan penjagaan kesihatan rutin. Lelaki mengambil lebih banyak makanan, minum lebih banyak dan tidak mempunyai senaman yang mencukupi. Mereka melakukan banyak perkara buruk terhadap kesihatan dan kesejahteraannya yang mana 70% daripada mereka sama ada berat badan berlebihan atau obesnya, menurut The Henry J. Kaiser Foundation.

Risiko fizikal

Lelaki mempunyai banyak risiko fizikal yang lebih tinggi berbanding wanita, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Statistik terkini. Sebenarnya, lelaki mempunyai kehidupan yang tidak selamat yang kecederaan tidak disengajakan, yang berlaku tanpa niat untuk menyakiti diri sendiri seperti jatuh, kemalangan kereta dan kebakaran. Lelaki berada pada kedudukan pertama kematian selepas dua penyakit maut: kanser dan penyakit jantung. Sebaliknya, bagi seorang wanita, kematian tidak disengaja disenaraikan pada kedudukan ke-6 punca kematian.

Sudah tiba masanya untuk anda memanaskan badan, untuk diri sendiri, dan menjaga diri anda dengan lebih baik. Setiap orang harus mengambil komitmen peribadi untuk melakukan 60 hari program intensif untuk kecergasan, terutama lelaki.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Why don’t men take better care of themselves http://blogs.webmd.com/mens-health-office/2008/11/why-dont-men-take-better-care-of-themselves.html Accessed November 31, 2016

Men, We Don’t Take Care of Themselves, So What Would Happen If We Did? http://www.huffingtonpost.com/john-w-anderson/men-dont-take-care-of-the_b_6880960.html Accessed November 31, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x