home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Perkara Penting Lelaki 20-an Tak Perlu Risau

7 Perkara Penting Lelaki 20-an Tak Perlu Risau

Lelaki, terutama yang berusia 20-an, terdapat pelbagai perkara dalam fikiran mereka. Anda mungkin berasa cemas, gemuruh, atau bimbang tentang beberapa perkara biasa. Walaupun terlalu banyak membimbangkan boleh menimbulkan stres, tekanan dan boleh membuat anda tertekan dan juga ragu-ragu, agak sukar untuk menjauhkan diri dari gemuruh. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan kebimbangan anda dan bertanya pada diri sendiri sama ada perkara itu perlu ditekankan atau tidak. Berikut adalah 7 perkara “besar” yang anda tidak perlu ambil perhatian.

Hubungan / Perkahwinan

Dalam usia 20-an, ia terlalu awal untuk bimbang tentang hubungan dan perkahwinan. Ini adalah masa yang terbaik untuk anda untuk menakluki dunia di luar sana dan diri anda sebenar. JTetapi jika anda tidak, semuanya masih bagus. Pakar Paul Hokemeyer, Ph.D mengatakan bahawa usia 30-an atau 40-an adalah tempoh yang paling sesuai untuk setiap lelaki mencari pasangan yang sesuai dengannya dengan sempurna dalam perkahwinan. Kerana pada masa ini, anda mungkin berada di puncak kerjaya dan emosi anda, dalam beberapa keadaan, cukup matang untuk hubungan yang berpanjangan.

Pendapatan

Walaupun wang boleh menjadikan hidup anda lebih selesa, anda tidak sepatutnya mengambilnya sebagai tekanan. Usia muda adalah masa yang tepat untuk impian anda, mengejar minat anda dan mencari kebahagiaan. Jadi jangan buang masa lapang anda pada himpitan wang (money crush).

Pengangguran

Pada usia 20-an, ia sangat biasa jika anda kehilangan pekerjaan anda dan kemudian menganggur untuk seketika. Tidak masuk akal apabila anda terlalu bimbang tentang perkara ini. Lelaki yang lebih menekankan mengenai keadaan ini mungkin merasa lebih tertekan berbanding dengan orang yang benar-benar telah diberhentikan kerja. Anda perlu melatih diri dengan kemahiran baru, mengemas kini resume dan mencari peluang baru yang menarik dalam lingkungan anda.

Kematian

Ia kedengaran pelik bagi seorang lelaki muda cemas tentang mati muda kerana jangka hayat purata seorang lelaki Malaysia adalah kira-kira 72.7 tahun (2015). Selain itu, jika anda menjalani kehidupan yang sihat dengan makanan yang seimbang, latihan fizikal dan tabiat yang baik, anda boleh juga mengatasi purata. Ia adalah hakikat bahawa anda tidak boleh meramalkan masa depan anda dan mengawal kematian anda jadi anda perlu menikmati setiap minit usia muda dan membuang beban mengenai kematian.

Keguguran rambut

Kehilangan rambut dan kemudian menjadi botak boleh menjadi mimpi buruk dalam usia 20-an. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu terlalu memikirkannya. Kehilangan rambut tidak boleh menurunkan peluang anda untuk mencari pasangan kerana laporan dari University of Pennsylvania mendedahkan bahawa wanita mendapati penampilan yang lebih tinggi, lebih kuat dan lebih dominan pada lelaki dengan kepala dicukur/botak.

Saiz zakar

Ramai lelaki berpuas hati dengan zakar mereka manakala orang lain mungkin berfikir ia terlalu kecil. Jika anda tergolong dalam kedua, jangan takut dan bimbang tentang perkara ini. Kerana dalam satu tinjauan yang diambil oleh Cosmopolitan, 89 peratus wanita tidak mengambil berat tentang saiz zakar dan menganggap bahagian peribadi ini adalah salah satu ciri yang paling menarik dari tubuh lelaki. Sebaliknya, wanita lebih tertarik dengan penampilan rambut kemaluan seorang lelaki itu.

Kebapaan

Menjadi bapa seorang kanak-kanak adalah sesuatu yang baru, pelik dan sukar untuk menyesuaikan diri. Anda mungkin terperangkap dalam beberapa kebimbangan, seperti penjagaan bayi, hubungan pasangan atau kewangan. Oleh itu, ia dapat difahami jika anda tidak bersedia untuk realiti keperibadian. Jika anda tertanya-tanya sama ada anda sudah bersedia untuk menjadi bapa atau tidak, fikirkan dengan serius tentang sikap dan kematangan anda, tetapi terbuka kepada kemungkinan.

Apabila menghadapi isu-isu ini, anda perlu bertenang. Ketakutan atau kebimbangan tidak boleh membawa anda apa-apa faedah. Bertenang dan cari jalan untuk mengangkat beban dari bahu anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 big things every guy in his 20s worries about, but shouldn’t. http://www.menshealth.com/guy-wisdom/7-things-every-young-guy-worries-about. Accessed July 27, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x