home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Komplikasi Kencing Manis yang Patut Anda Tahu

Komplikasi Kencing Manis yang Patut Anda Tahu

Penghidap kencing manis kebiasaannya akan lebih berdisiplin dalam memilih pemakanan bagi mengawal pengambilan gula. Diabetis atau kencing manis ini adalah salah satu penyakit kronik yang ditakuti oleh kebanyakan orang kerana ia mempunyai banyak komplikasi yang bakal dihidapi oleh penghidapnya. Namun, apakah komplikasi kencing manis jika pengambilan makanan bergula tidak dikawal?

Komplikasi kencing manis jangka pendek

i) Hiperglisemia

Hiperglisemia atau gula tinggi dalam darah dalam tempoh yang panjang boleh menyebabkan kerosakan saraf dan organ tubuh. Ia terjadi sekiranya pesakit tidak mengambil langkah pencegahan untuk mengurangkan tahap gula dalam darah seperti suntikan insulin. Hiperglisemua adalah keadaan yang serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

ii) Hipoglisemia

Dalam beberapa kes, penghidap diabetes melakukan kawalan yang salah dan berlebihan sehingga tahap glukosa dalam darah menjadi terlalu rendah. Melambatkan waktu makan dan bersenam serta pengambilan ubat diabetes atau suntikan insulin boleh menyebabkan hipoglisemia. Kawalan gula dalam darah dan rundingan bersama doktor boleh mengelakkan pesakit mengalami hipoglisemia ini.

iii) Ketoasidosis

Ketoasidosis adalah komplikasi penyakit kencing manis yang terjadi apabila tubuh tidak mampu menggunakan glukosa atau gula dalam darah sebagai tenaga kerana kekurangan insulin. Ketika sel-sel tubuh kekurangan tenaga, ia akan menggunakan lemak cadangan sebagai tenaga. Semasa rantaian lemak terganggu, terbentuklah keton (racun) dalam tubuh. Keadaan ini boleh menyebakan kesukaran bernafas, sakit perut terlampau dan dehidrasi.

Komplikasi kencing manis jangka panjang

Sumber grafik daripada Pinterest

i) Kerosakan mata

Kadar gula yang turun naik pada peringkat awal menyebabkan masalah keseimbangan cecair dalam kanta. Ini boleh menyebabkan mata menjadi kabur dan lama kelamaan kanta akan rosak, iaitu menjadi katarak mata. Pada masa sama saraf juga boleh rosak. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan buta.

ii) Masalah kulit dan kaki

Pesakit kencing manis sangat mudah mengalami masalah kaki. Kerosakan pada saraf dan saluran darah akan mengehadkan alirah darah ke bahagian kaki. Gatal-gatal kecil pada kaki dan kulit mudah menjadi jangkitan luka yang sangat teruk. Tanpa penjagaan yang serius, luka akan semakin membesar dan sekiranya semakin teruk bahagian itu mesti dipotong supaya jangkitan tidak terus merebak.

iii) Mati pucuk dan risiko mandul

Akibat pengaliran darah yang perlahan dan juga kerosakan saraf, fungsi alat sulit lelaki yang menghidap kencing manis boleh menurun dan menyebabkan mati pucuk.

iv) Buah pinggang

Gula yang tinggi juga boleh merosakkan sel buah pinggang dan menyebabkan buah pinggang terpaksa bekerja lebih. Biasanya, pesakit akan dipantau sama ada buah pinggang mereka masih dalam keadaan baik atau sebaliknya.

v) Masalah jantung

Penghidap kencing manis berisiko terkena masalah jantung. Penyelidik mengatakan bahawa risiko serangan jantung pada penghidap kencing manis adalah sama dengan mereka yang pernah mengalami serangan jantung. Beberapa masalah pada jantung dan penyempitan pembuluh darah yang berkait dengan diabetes adalah:

Oleh sebab itu, penghidap kencing manis perlu melakukan pemeriksaan kadar gula dalam darah secara rutin, menjaga gaya hidup dan pemakanan bagi mengurangkan risiko komplikasi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Komplikasi Serius Akibat Diabetes https://www.webkesehatan.com/komplikasi-diabetes-melitus/ Accessed June 7, 2018.

6 KOMPLIKASI PENYAKIT KENCING MANIS https://www.ketamkecil.com/6-komplikasi-penyakit-kencing-manis-no-5-paling-menakutkan-kaum-lelaki/ Accessed June 7, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 19/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor