Rahsia Mengecapi Keluarga Bahagia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Makan malam bersama

Kajian menunjukkan kanak-kanak yang turut serta dalam aktiviti makan malam bersama keluarga mereka kurang berpontensi untuk melakukan gejala sosial yang sangat membimbangkan seperti merokok, minum arak, mengandung bawah umur ataupun bunuh diri. Selain itu, kanak-kanak yang turut serta dalam aktiviti makan malam bersama keluarga mereka juga cenderung mempunyai diet yang seimbang, adab dan bahasa yang baik serta keyakinan diri yang tinggi. Menurut kajian yang dilakukan oleh University of Michigan terhadap kanak-kanak di Amerika pada tahun 1981 hingga 1997 pula, kanak-kanak yang gemar dan kerap makan di rumah berpotensi mempunyai tahap akademik dan kelakuan yang baik di sekolah. Ini menunjukkan masa dan ruang yang diperuntukkan untuk makan bersama ahli keluarga sangat mempengaruhi perkembangan kanak-kanak.

Jika anda terlalu sibuk dan tidak mampu untuk mengumpulkan kesemua ahli keluarga anda, tidak mengapa. Ini kerana anda tidak semestinya berkumpul pada waktu makan malam sahaja. Waktu lain seperti sarapan, makan tengah hari atau minum petang juga sudah memadai untuk anda menghabiskan masa sekeluarga.

Sentiasa berinteraksi antara satu sama lain

Menurut Rabbi Shmuley Boteach yang merupakan seorang kaunselor hubungan kekeluargaan di New York, salah satu peneraju keluarga yang bahagia adalah keberkesanan interaksi dan pergaulan antara ahli keluarga. Menurut beliau lagi, melalui interaksi ini hubungan antara keluarga akan menjadi lebih erat sekaligus mewujudkan suasana gembira dalam kalangan ahli keluarga anda. Beliau yang merupakan ayah kepada lapan orang anak turut berkata interaksi yang baik antara anak dengan ibu bapanya akan menjadi indikator kepada reaksi gembira mereka apabila bertemu.

Prihatin terhadap aktiviti sukan anak-anak

Menurut Jim Thompson yang merupakan pengasas Positive Coaching Alliance, ibu bapa mempunyai tanggungjawab yang besar dalam menyemai semangat cintakan aktiviti sukan dalam diri anak-anak. Sebagai contoh, anak anda telah melakukan satu kesilapan dalam satu pertandingan sukan yang disertai. Sebagai ibu bapa yang prihatin, anda tidak sepatutnya memarahi atau kecewa terhadap kesilapan anak anda itu. Sebaliknya, anda boleh melegakan mereka dengan mengatakan mereka telah bermain dengan baik dan jangan sesekali putus asa.

Mencipta Tradisi

Kanak-kanak yang mengetahui asal-usul dan salasilah keluarga mereka cenderung untuk mempunyai tahap keyakinan diri yang tinggi.

Sebagai contoh, anda boleh memulakan tradisi keluarga anda seperti masak bersama ahli keluarga pada malam minggu atau mencipta satu tradisi unik keluarga seperti ungkapan atau kata semangat yang hanya anda dan ahli keluarga anda ketahui.

Menurut Richard Eyre yang merupakan penulis bersama buku bertajuk Happy Family: Restoring the 11 Essential Elements That Make Families Work, tradisi keluarga memberikan kanak-kanak satu identiti diri yang boleh dibanggakan. Meskipun tradisi ini dilihat remeh bagi kebanyakan ibu bapa, ini sebenarnya sangat penting untuk anak-anak.

Menurut Barbara Fiese, PhD yang merupakan profesor dan pengerusi psikologi di Syracuse University, New York pula, keluarga yang bahagia mempunyai tradisi yang berbentuk ritual yang sangat bermakna bagi mereka. Antara contoh ritual yang boleh dilakukan adalah mencipta lagu tema untuk keluarga anda dan mencipta rutin yang boleh dilakukan oleh ahli keluarga pada setiap minggu seperti menonton wayang atau bermain boling. Ritual-ritual yang dilakukan secara berulang kali ini akan secara tidak langsung akan mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga.

Menggunakan senarai semak

Penggunaan senarai semak ketika melakukan kerja-kerja rumah akan mencipta kesaksamaan dalam keluarga. Anda boleh bahagikan senarai semak ini kepada tiga bahagian iaitu perkara yang perlu dilakukan, perkara yang sedang dilakukan dan perkara yang sudah dilakukan. Dengan pembahagian senarai semak ini, ahli keluarga anda dapat bersama membahagikan tugas sesama mereka. Ini sekaligus akan menyemai sifat kerjasama dalam kalangan ahli keluarga anda sekaligus mengecapi keluarga yang bahagia.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Rawat DEMAM KEPIALU Dengan 5 Jenis Makanan Ini, Beri Tenaga & Baik Untuk Perut

  Demam kepialu adalah sejenis jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Bagi mengelakkan jangkitan tersebar, ia biasanya dielakkan melalui suntikan tifoid

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Vertigo? Ini 3 Tip Tidur Lena Untuk Elak Kepala Pusing Saat Bangun Pagi

  Jika anda berasa pening kepala walaupun tidak bergerak, itu adalah vertigo. Ini tip cara tidur orang vertigo untuk bantu kurangkan simptom

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Gemar Makan Keju Tapi Ibu Tahu Tak Berapa Banyak Si Kecil Boleh Makan Sehari?

  Makanan berkeju seperti piza, jadi pilihan pemakanan anak. Tetapi berapa jumlah pengambilan produk tenusu harian yang disarankan untuk kanak-kanak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  JANGAN Biarkan Kalau Air Masuk Telinga, Tapi Elak Buat 3 Cara Ini, BAHAYA!

  Sekiranya air masuk dalam telinga, ada cara yang betul untuk mengeluarkannya. Paling penting, elakkan 3 perkara ini ya? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pandemik covid 19

  Selepas Donald Trump, Kini Elon Musk Pula Sahkan Dijangkiti Wabak Covid-19?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 2 minit bacaan
  alat sulit lelaki

  Zakar Boleh Membesar Sampai Umur Berapa? Ini Jawapan Bila Proses Ini Akan Tamat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kulit kutil

  Ini Cara Nak Tahu Ketuat Yang Tumbuh Pada Badan Normal Atau Sebab Sakit Kelamin!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
  golongan oku

  Tunjukkan Empati, Golongan OKU Juga Punya Perasaan, Ini Cara Tepat Gelar Mereka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan