What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Penularan Masalah Buli: Bagaimana Membantu Anak Anda

  Penularan Masalah Buli: Bagaimana Membantu Anak Anda

  Nama panggilan, kekejaman, pembulian siber dan buli fizikal berlaku setiap hari terhadap kanak-kanak di seluruh negara. Menurut kajian oleh Universiti Yale, mangsa buli adalah antara 2 hingga 9 kali lebih mungkin untuk membunuh diri daripada bukan mangsa. Ini adalah angka yang membimbangkan bagi mana-mana ibu bapa.

  Apakah jenis keganasan yang sering dihidapi?

  Menurut ahli terapi, pengasingan/pemulauan adalah yang paling kerap berlaku. Kanak-kanak cenderung untuk mencerminkan tindakan masing-masing sebagai cara untuk disesuaikan. Kanak-kanak yang dibuli sering dilihat sebagai “terlalu baik” atau “tidak cukup baik” untuk bermain dengan anak-anak lain.

  Buli jenis seterusnya adalah nama panggilan. Perkara buruk mengenai hal ini ialah, tidak ada profil tipikal pembuli. Mana-mana kanak-kanak boleh menjadi pembuli dan mana-mana kanak-kanak boleh dibuli.

  Pada masa kini, pembulian siber telah menjadi perhatian. Kira-kira 43% daripada pelajar melaporkan mengalami pembulian siber sepanjang hayat mereka dan 15% pelajar dimasukkan ke pembulian siber yang lain.

  Bagaimana membantu anak anda?

  Kanak-kanak mungkin memilih menyembunyikan dia dibuli untuk menyelamatkan dirinya. Akhirnya, anda dapat melihat tanda-tanda bahawa ada sesuatu yang mengganggu anak anda dan mendorong mereka untuk membicarakannya. Kemudian bersedia untuk mengambil tindakan yang sesuai.

  Langkah 1: Dengar tanpa mencelah

  Menurut Pengurus Daerah di Family Lives, Sandra Hiller, dengar tanpa marah atau sedih. Ketepikan perasaan anda, duduk dan dengar sepenuhnya apa yang anak anda ceritakan. Kemudian tunjukkan bahawa anda telah mendengar apa yang diceritakan. Tanyakan kepada anak anda: “Bagaimana awak mahu saya ambil tindakan seterusnya?” Bukannya hanya mengambil alih supaya mereka tidak dikecualikan daripada menentukan apa yang anda perlu lakukan atau berakhir dengan lebih tertekan/kebimbangan.

  Langkah 2: Hubungi ibu bapa pesalah

  Sekiranya anak anda telah lama dibuli oleh seorang kanak-kanak tertentu, ia adalah pendekatan yang betul untuk menghubungi ibu bapa kanak-kanak berkenaan. Anda boleh menghubungi atau menghantar e-mel untuk memberitahu mereka, tetapi jangan konfrontasi. Jelaskan bahawa anda hanya mencari penyelesaian. Ini akan membolehkan ibu bapa kanak-kanak berkenaan memberi bekerjasama yang baik kepada anda.

  Langkah 3: Ajarkan anak untuk dapatkan bantuan

  Seperti yang dinyatakan, buli boleh datang dari sekumpulan kanak-kanak. Anda harus memastikan anak anda memahami bahawa melawan bukan penyelesaian. Ajari dia untuk pergi dan menjadi orang yang lebih matang. Dapatkan bantuan daripada guru atau pentadbir sekolah, atau berada berhampiran dengan kumpulan rakan mereka sendiri mungkin membantu.

  Langkah 4: Dapatkan bantuan sekolah

  Anda boleh mencari guru atau pentadbir di sekolah anak anda yang akan membantu. Sekolah sepatutnya mempunyai tindakan yang sesuai untuk menghentikan buli dan mewujudkan persekitaran yang selamat untuk kanak-kanak belajar. Apabila anda melaporkan kejadian, spesifik tentang apa yang berlaku dan siapa yang terlibat.

  Langkah 5: Pastikan anak anda tidak salahkan dirinya

  Masih ada stigma terhadap buli dan beberapa kanak-kanak merasakan ia berlaku disebabkan dirinya yang mendorong ke arah itu. Anda perlu memastikan bahawa mereka tidak salah dan ada perkara yang boleh dilakukan untuk menangani keadaan. Menurut bekas ketua timbalan dan jurulatih keibubapaan, Sue Atkins, galakkan anak anda untuk cuba menunjukkan keyakinan walaupun mereka tidak merasakannya. Bahasa badan dan nada suara bercakap. Mereka perlu memahami bahawa anda tidak menyalahkan mereka dan anda akan mendapatkan sokongan.

  Adakah anak anda bermasalah?

  Apabila anak anda mengusik dan mengancam, anda perlu mengambil tindakan segera. Bukan hanya demi mangsa tetapi untuk mengendalikan tingkah laku ini. Sekiranya anda tidak pasti, lihat tanda amaran ini:

  • Anak anda adalah impulsif (ikut gerak hati) dan cepat marah.

 • Anak anda menggunakan kekecewaannya dengan memukul atau menolak kanak-kanak lain.

 • Anak anda keluar dengan anak-anak lain yang bersikap agresif.

 • Anak anda melawan dengan keras atau secara fizikal dengan adik-beradiknya.

 • Anak anda mengalami kesulitan memahami bagaimana tindakannya mempengaruhi orang lain.

 • Anak anda mendapat masalah di sekolah dengan kerap.

 • Sekiranya satu atau lebih perkara di atas ada pada anak anda, mereka mengamalkan teknik, seperti mengambil nafas dalam atau menghitung hingga sepuluh, untuk membantu mengawal emosi negatifnya.

  Apabila anda melihat anak anda bertindak dengan cara yang menyakitkan, beritahu mereka untuk berhenti, lepaskan mereka dari situasi itu, dan kemudian bercakap tentang apa yang boleh mereka lakukan pada masa akan datang.

  Walau bagaimanapun, jika usaha anda tidak mengubah tingkah laku anak anda, berbincang doktor anda untuk mencadangkan profesional kesihatan mental yang sesuai.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Bullying at school: ‘Children can redirect insults to their advantage”. http://www.themalaymailonline.com/features/article/bullying-at-school-children-can-redirect-insults-to-their-advantage. Accessed September 30, 2016.

  Dealing with Bullying. http://www.helpguide.org/articles/abuse/dealing-with-bullying.htm. Accessed September 30, 2016.

  How to Respond to Verbal Bullying. https://www.psychologytoday.com/blog/promoting-empathy-your-teen/201303/how-respond-verbal-bullying. Accessed September 30, 2016.

  Is Your Child Being Bullied? 9 Steps You Can Take as a Parent. https://www.empoweringparents.com/article/is-your-child-being-bullied-9-steps-you-can-take-as-a-parent/. Accessed September 30, 2016.

  What to do if your child is being bullied. http://www.bullying.co.uk/advice-for-parents/what-to-do-if-your-child-is-being-bullied/. Accessed September 30, 2016.

  Bully-Proof Your Child: How to Deal with Bullies. http://www.parents.com/kids/problems/bullying/bully-proof-your-child-how-to-deal-with-bullies/. Accessed September 30, 2016.

  Bullying and Suicide. http://www.bullyingstatistics.org/content/bullying-and-suicide.html. Accessed September 30, 2016.

  Cyberbullying and Social Media. http://www.meganmeierfoundation.org/cyberbullying-social-media.html. Accessed September 30, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 30/11/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid
  Next article: