4 Perkara Yang Babysitter Perlu Ketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 31/10/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Dah ready nak hantar si manja ke rumah babysitter? Segala keperluan sudah tersedia, tetapi bagaimana pula dengan pengasuh itu sendiri, adakah mereka bersedia untuk mengasuh anak anda? 

Babysitter bukan sekadar mengasuh

Siapa kata tugas sebagai babysitter atau pengasuh adalah satu tugasan yang mudah? ‘Nak’ jaga anak orang bukan satu perkara yang boleh dibuat main, ia memerlukan tanggungjawab yang besar. 

Jika di negara luar, babysitter ini adalah di mana seorang individu akan datang ke rumah untuk mengasuh si manja. Walau bagaimanapun di Malaysia, keadaannya agak berbeza, di mana kebanyakan anak akan dihantar ke rumah pengasuh apabila ibu bapa bekerja. 

Pengasuh boleh dianggap sebagai ‘ibu bapa’ kedua bagi anak yang diasuh, jadi adalah penting untuk mereka mengetahui mengenai keperluan penting si manja anda bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini daripada berlaku. Jadi apakah perkara penting yang perlu diketahui oleh pengasuh yang mengasuh si manja? 

Perkara penting yang perlu diketahui

 1. Nombor penting

Pastikan anda memberikan senarai penting nombor telefon untuk dihubungi. Anda mungkin berasa anda akan sentiasa ada untuk sebarang panggilan, namun hakikatnya kita tidak boleh menjangka apa yang mungkin akan berlaku. Jadi persediaan itu adalah penting. 

Berikan kepada pengasuh nombor pasangan, ahli keluarga terdekat, rakan baik ataupun jiran yang dipercayai untuk dihubungi sekiranya berlaku kecemasan dan anda tidak dapat dihubungi. Anda juga boleh meletakkan senarai nombor penting tersebut di dalam beg pakaian anak anda yang dibawa ke rumah pengasuh. Sekurang-kurangnya, jika berlaku kecemasan, mereka tahu di mana untuk mendapatkan nombor untuk dihubungi, bukan?

 1. Makan dan minum

Penulis tidak nafikan, di Malaysia kita mempunyai satu pemikiran, “Jika seorang kanak-kanak boleh memakan makanan ini, mengapa tidak kanak-kanak lain”. Namun sejujurnya ia adalah satu penilaian yang salah dan tidak tepat.

Bukan semua makanan adalah sesuai untuk diberikan kepada semua kanak-kanak. Jadi adalah penting untuk memastikan babysitter mengetahui jika si manja anda mempunyai alahan kepada makanan atau minuman tertentu. Jalan terbaik, senaraikan jenis makanan atau minuman yang boleh menyebabkan alahan dan berikan kepada pengasuh. 

Kalau si manja anda seorang yang picky eater seperti anak penulis, pastikan anda memberitahu pengasuh mereka mengenainya. Sekurang-kurangnya, tidaklah pengasuh itu susah hati apabila si manja anda tidak mahu dan hanya makan makanan tertentu. 

 1. Kesihatan

Sekiranya si manja anda mempunyai masalah kesihatan tertentu seperti asma, pastikan anda memberitahu keadaan kesihatan si manja yang sebenarnya kepada pengasuh. Jangan lupa untuk menyediakan ubatan yang secukupnya mengikut keperluan anak anda. 

 1. Makluman

Kesesakan adalah antara perkara yang sukar untuk dielakkan terutamanya bagi mereka yang berkerja di pusat bandar. Jadi sekiranya anda tidak dapat mengambil anak seperti kebiasaannya, sama ada kerana tersekat di dalam lalu lintas atau terpaksa menghadiri mesyuarat tergempar mahupun sebarang perkara kecemasan, pastikan anda memaklumkan kepada pengasuh. Jangan kerana anda berasa anda ‘membayar’ pengasuh untuk mengasuh si manja, dan anda bebas untuk berbuat sesuka hati anda.

Hubungan baik

Sebagai ibu bapa, tidak ada salahnya untuk membina hubungan baik dengan individu yang menjadi babysitter kepada si manja kita. Setiap kali menghantar atau mengambil anak, maniskanlah muka dan berikan senyum. Jika kita mempunyai hubungan baik dengan pengasuh kepada anak kita, sekurang-kurangnya kita boleh mempercayai bahawa anak kita berada dalam jagaan individu yang boleh dipercayai. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Taska atau Pengasuh, Yang Mana Lebih Baik

  Taska atau Pengasuh, Yang Mana Lebih Baik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/06/2019 . 8 minit bacaan
  finland, sekolah

  10 Sebab Sistem Pendidikan Finland Terbaik di Dunia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 04/02/2019 . 5 minit bacaan

  Mendapatkan Khidmat Pengasuh Bayi: Apa yang Perlu Anda Pertimbangkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 04/07/2018 . 3 minit bacaan