Mangsa Buli Siber: Anak Anda Mungkin Salah Seorang Daripadanya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kanak-kanak pada hari ini banyak menghabiskan masa dengan media sosial dan pelbagai peralatan teknologi yang lain. Disebabkan itu, mereka turut berpeluang menjadi mangsa buli di dalam alam maya. Fenomena ini dinamakan sebagai buli siber. Agak sukar untuk mengetahui sekiranya anak anda menjadi salah seorang mangsa buli siber. Namun begitu anda tidak boleh memandang enteng perkara ini kerana buli siber mempunyai kesan yang sangat serius.

Antara gejala buli siber ini adalah menerima e-mel berbaur ugutan, penghinaan menggunakan kata-kata atau gambar menerusi media sosial seperti Facebook, Instagram dan lain-lain. Mangsa buli siber juga mungkin akan dibuli dengan penyebaran gambar mereka yang memalukan. Ini kemudiannya akan menjadi bahan tontonan dan ejekan daripada rakan-rakan media sosial mereka. Kesemua faktor ini akan mendorong mangsa buli siber berasa terasing sekaligus menyebabkan depresi.

Mengapa anak anda tidak mahu berterus terang dengan anda?

Anda mungkin sudah banyak kali bertanyakan kepada mereka sama ada mereka dibuli di alam siber atau tidak namun anak anda tidak pernah mengadukan apa-apa kepada anda. Ini kerana anak anda berkemungkinan tidak tahu bahawa mereka sendiri sedang menjadi mangsa buli siber. Lebih mengejutkan, rakan-rakan di alam maya mereka juga tidak berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mangsa buli tersebut. Disebabkan buli siber tidak akan meninggalkan kesan seperti lebam atau kehilangan barang, ibu bapa dan guru sekolah juga tidak dapat mengesan mangsa buli siber. Ini membuatkan si pembuli lebih berani untuk melakukan perbuatan ini.

Kanak-kanak yang menjadi mangsa buli siber pula mungkin takut terhadap kesan yang bakal mereka hadapi sekiranya mereka mengadu kepada ibu bapa mereka. Lagipun, mereka takut sekiranya ibu bapa mereka mendapat tahu perkara ini, mereka tidak akan dibenarkan menggunakan media sosial lagi. Anda mungkin dapat melihat bahawa mangsa buli siber ini kebanyakannya merupakan kanak-kanak yang pintar dan unik tetapi selalu bersendirian. Ini menyebabkan mereka mudah menjadi sasaran mangsa buli siber. Namun begitu, kanak-kanak ini masih menjadikan media sosial untuk mereka berinteraksi bersama rakan-rakan mereka meskipun mendatangkan banyak mudarat kepada mereka. Oleh itu ibu bapa perlu lebih memberi perhatian terhadap penggunaan media sosial oleh anak anda.

Petanda anak anda mungkin menjadi mangsa buli siber

Walaupun anak anda tidak memberitahu anda perkara sebenar, anda boleh memerhatikan mereka melalui beberapa petanda yang disenaraikan berikut.

 • Mereka selalu kelihatan tertekan setiap kali menggunakan komputer riba atau telefon pintar dan cenderung mengasingkan diri daripada bergaul dengan rakan-rakan atau saudara-mara mereka di kehidupan normal.
 • Mereka cenderung menyorokkan diri daripada setiap aktiviti dalam talian mereka setiap kali anda berada berdekatan mereka dan tidak mahu menambah anda sebagai kenalan rakan Facebook mereka.
 • Mereka kelihatan gelisah dan bersalah setiap kali menerima mesej, SMS atau notifikasi Facebook.
 • Mereka selalu mengelak dari anda. Anda boleh mengesahkan petanda ini sekiranya mereka selalu menggunakan perkataan yang ringkas seperti ‘okay’ setiap kali anda bertanya perihal mereka di sekolah. Ataupun mereka mengatakan sesuatu yang mempunyai makna tersirat seperti “saya sudah bosan untuk bersekolah”.
 • Mereka cenderung untuk ponteng kelas dan mendapat markah peperiksaan yang rendah.
 • Mereka mempunyai masalah makan dan tidur atau mereka berubah berat badan dengan mendadak

Tuntasnya, buli siber merupakan gejala yang sangat serius kerana mangsa buli siber akan memperoleh kesan negatif yang berpanjangan dan kekal selama hidup mereka. Gejala yang membimbangkan ini juga mampu membawa kepada masalah mental dan kesihatan mereka. Paling bahaya, gejala ini mungkin mengakibatkan mereka mencederakan diri sendiri atau lebih teruk, membunuh diri. Oleh itu sebagai ibu bapa yang prihatin, anda perlu mengambil langkah intervensi untuk menghalang perkara ini daripada menjadi lebih serius dengan berbincang secara hati ke hati dengan anak anda. Selain itu, anda juga perlu sentiasa berhubung dengan guru atau staf di sekolah anak anda serta pihak berkuasa yang berkenaan bagi menghentikan gejala buli siber ini.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  BUANG Tabiat Ini, Jangan Gosok Mata Kalau Termasuk Habuk! Jika Tidak, Ini Yang Akan Jadi!

  Mata termasuk bendasing boleh terjadi bila-bila masa sahaja. Debu, kotoran, dan partikel-partikel kecil yang ditiup angin boleh termasuk ke dalam mata.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kajian Kata Berkumur Guna Minyak Kelapa Boleh Putihkan Gigi & Elok Untuk Mulut, Betul Ke?

  Khasiat minyak kelapa kerap dikaitkan dengan kesihatan tubuh, termasuklah menjaga kesihatan mulut dan gigi. Jom kenali cara unik tersebut dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Buah Epal Bukan Saja Bagus Untuk Kesihatan, Orang Nak Kurus Pun Boleh Amalkannya!

  Makan sebiji epal sehari mampu ‘menjauhkan’ seorang doktor. Ternyata ia benar kerana buah epal juga dikatakan dapat cegah obesiti. Jom baca artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jus Buah-buahan Sihat Tapi Manis, Jadi Boleh Ke Pesakit Diabetes Minum Air Buah?

  Ada yang bertanya, boleh atau tidak jika pesakit diabetes minum jus buah-buahan? Adakah terdapat buah untuk jus tertentu yang lebih sihat untuk mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  banyak minum air

  Bahaya Jika Kurang Minum Air Kosong, Tapi Kalau Terlebih Minum, Ini Yang Berlaku Pada Tubuh Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  cara suntik insulin

  Pesakit Diabetes Kena Tahu, Insulin Bukan Main Suntik Saja, Ada 4 Bahagian Tubuh PALING Sesuai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  lelaki tidak subur

  Bahaya Hepatitis B Sehingga Boleh Jejaskan Kesuburan Lelaki? Ini Dia Jawapan Kajian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesukaran tidur insomnia

  Selalu Susah Nak Tidur? Hati-hati! Makanan & Minuman Ini Boleh Sabotaj Waktu Tidur Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan