Rancang 5 Aktiviti Mudah Ini Untuk Datuk dan Cucunya, Pasti Bonding Mereka Akan Jadi Lebih Ngam

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Untuk menjadi seorang datuk atau nenek yang baik kepada cucu kesayangan, tidak semestinya perlu melibatkan pemberian permainan atau makanan-makanan yang tidak sihat seperti aiskrim. Banyak perkara lain lagi yang boleh dicuba bagi mengeratkan hubungan antara cucu kesayangan, datuk serta nenek.

Bagi ibu bapa yang masih tercari-cari idea bagaimana untuk memberikan lebih banyak masa yang berkualiti kepada datuk serta cucu kesayangan mereka, baca artikel ini bagi mengetahui kaedah yang boleh digunapakai yang memberi manfaat kepada semua pihak.

#1. Rakan sepermainan anak anda

cucu kesayangan

Selain mengajak si kecil anda ke taman permainan berdekatan, anda juga boleh mengajak anak anda untuk melakukan aktiviti di rumah bersama-sama datuk dan neneknya. Anda boleh mengatur aktiviti seperti membaca dan melukis antara anak dan datuknya.

Aktiviti seperti ini bukan sahaja mampu meningkatkan kemahiran kognitif kanak-kanak, malah ia dapat mengeratkan hubungan antara anak anda dan datuknya melalui aktiviti yang sihat. 

#2. Pencerita dan ahli sejarah keluarga

Memandangkan ibu dan bapa anda dianggap sebagai generasi terawal berbanding anda dan anak anda, mereka adalahindividu yang paling banyak mengetahui sejarah keluarga dan peristiwa-peristiwa penting yang lain.

Mereka telah mengalami satu pengalaman hidup yang tidak pernah dilalui oleh anda atau anak anda. Mereka adalah pencerita terbaik untuk menceritakannya kepada anak anda sambil membelek-belek album gambar lama ahli keluarga anda. Ini akan meningkatkan hubungan atau bonding antara mereka berdua.

#3. Aktiviti kesenian atau kraf

cucu kesayangan

Sifat kanak-kanak yang sentiasa ingin tahu boleh mendorong mereka untuk melakukan aktviti-aktiviti kesenian atau kraf. Mereka bukan sahaja dapat mempelajari kemahiran baharu, malah dapat mengekspresikan diri mereka melalui penglibatan mereka dalam aktiviti-aktiviti ini.

Sekiranya ibu atau bapa anda mahir melakukan sesuatu produk kraf tradisional, minta mereka mengajarkannya kepada anak anda. Ibu anda mungkin boleh mengajarnya bagaimana untuk menganyam daun ketupat, manakala datuknya pula boleh memberi tunjuk ajar bagaimana untuk melukis. 

#4. Aktiviti luar bersama-sama

Sekiranya ibu dan bapa anda tinggal berjauhan dengan anda seperti di kampung, bawalah anak anda ke kampung dengan kerap terutamanya pada musim cuti sekolah. Aktiviti di kampung lebih menyeronokkan untuk anak anda kerana banyak perkara yang boleh dilakukan dan diteroka.

Ibu dan bapa anda boleh membawa cucu kesayangan mereka pergi memetik buah di kebun, memancing ikan di tepi sungai atau tali air sawah padi, mandi di telaga atau menolong neneknya membuat kuih. 

#5. Bantuan kecemasan

cucu kesayangan

Ia kedengaran seperti tidak masuk akal, tetapi ia benar-benar berkesan apabila anda mengalami sesuatu kecemasan berkaitan anak anda. Sebagai contoh, bagaimana kalau bayi atau anak anda menangis tanpa henti pada jam 3 pagi?

Anda pasti akan menelefon ibu atau bapa anda terlebih dahulu untuk mendapatkan pandangan mereka. Ini kerana mereka lebih mengenali anda dan bayi anda berbanding babysitter anda.

Sekiranya ibu dan bapa anda tinggal beredekatan, mereka tidak akan keberatan untuk datang melawat ke rumah anda sekiranya sebarang pertolongan diperlukan. Mereka juga lebih mengetahui bagaimana untuk menenangkan anda. 

Kesimpulan

Kesemua aktiviti-aktiviti seperti ini telah mengingatkan penulis kepada datuk penulis. Datuk penulis adalah seorang tukang kayu di kampung. Bunyi mesin-mesin sedang memotong kayu akan sering kedengaran di ruang tamu rumah mereka memandangkan bengkel kayu tersebut hanya terletak bersebelahan ruang tamu rumah.

Kadang kala penulis akan turun dari rumah dan pergi melihatnya melakukan kerja kayu selain bermain-main di dalam bangsal simpanan kayu. Betapa indahnya momen tersebut yang kini hanya tinggal kenangan. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 22/12/2020 . 3 minit bacaan

Bayi Menyusu Juga Berisiko Alami Dehidrasi? Parents, Kenal Pasti 17 Tanda Ini & Cara Atasinya

Benarkah bayi juga boleh mengalami masalah kekurangan air? Jika benar, apakah tanda dehidrasi pada anak yang boleh dikenal pasti serta cara mengatasinya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 16/12/2020 . 3 minit bacaan

Nafas Anak Berbau Busuk? Ibu Ayah Jangan Biarkan, 7 Sebab Ini Mungkin Puncanya

Sedang anda berborak bersama si kecil, anda perasan bahawa mulut anak berbau. Apakah punca nafas berbau busuk? 7 perkara ini mungkin jadi puncanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 26/11/2020 . 3 minit bacaan

Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

Ada kajian yang menyebut, kanak-kanak yang mempunyai ADHD mempunyai tulisan tangan yang buruk. Apakah yang sebenarnya menyebabkan tulisan buruk ini?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

penyakit mata kuning jaundis

Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
garis hitam

Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
perkembangan kanak-kanak

Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 30/12/2020 . 3 minit bacaan
nutrien makanan kanak-kanak

Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan