home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

4 Tips Elakkan Tekanan Darah Tinggi Kanak-kanak

4 Tips Elakkan Tekanan Darah Tinggi Kanak-kanak

Kita biasanya berfikir bahawa tekanan darah tinggi hanya kerap berlaku pada orang yang lebih berusia. Tetapi sebenarnya, penyakit ini juga berlaku kepada kanak-kanak. Untuk mengelakkannya daripada berlaku kepada anak anda, mari ikuti beberapa tips ini.

# 1 Kawal berat badan

Anda perlu tahu berat badan berlebihan adalah faktor yang paling cepat yang membawa kepada tekanan darah tinggi. Ia akan meningkatkan tekanan di bawah saluran darah dan jika ini berlaku dalam tempoh yang lama, ia akan menyebabkan tekanan darah tinggi. Oleh itu, apabila anda mendapati berat badan anak anda tidak terkawal, lakukan setiap kaedah untuk mereka untuk turunkan berat badan.

# 2 Lakukan aktiviti fizikal

Hari ini, kanak-kanak seolah-olah sangat sibuk dengan pelajaran mereka. Mereka mempunyai banyak aktiviti tambahan yang perlu dihadiri selain pergi ke sekolah. Dan jika mereka mempunyai masa lapang mereka akan bermain permainan, membaca komik, atau menonton TV sepanjang hari. Oleh itu, kanak-kanak hari ini melakukan aktiviti fizikal yang sedikit. Sebagai ibu bapa, anda perlu menghabiskan masa untuk menggalakkan mereka mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti luar dan dan juga menyertai mereka. Aktiviti fizikal bukan sahaja memberi kesihatan yang baik kepada kanak-kanak tetapi juga menhindari daripada tekanan. Tekanan adalah salah satu punca yang meningkatkan tekanan darah tinggi kanak-kanak dan dewasa.

# 3 Kurangkan garam sebanyak yang anda boleh

Garam adalah penyebab langsung yang membawa kepada tekanan darah tinggi. Menurut anggaran, setiap kanak-kanak perlu penyerapan hanya 1200 mg garam setiap hari. Jika lebih daripada itu, kanak-kanak akan terjejas bukan hanya tekanan darah, tetapi juga buah pinggang dan masalah kardio. Jadi, bagaimana kita mengurangkan garam?

  • Kurangkan jumlah garam yang mendadak dalam diet harian dengan membuat banyak hidangan baru yang menarik untuk kanak-kanak anda.
  • Elakkan kanak-kanak daripada makan makanan segera dan makanan ringan yang masin seperti hamburger, kerepek, kentang goreng, dan ayam kering, dan lain-lain. Ia termasuk dalam jumlah natrium yang tinggi.
  • Baca dengan jelas label apabila anda membeli apa-apa jenis makanan. Pilih produk rendah kandungan natrium.
  • Menggunakan bahan-bahan segar dan bersih. Yang membuatkan anda mengurangkan garam semasa memasak.

# 4 Hidup dengan sihat

Untuk melindungi kanak-kanak daripada penyakit berbahaya ini, bentukkan gaya hidup yang sihat untuk keluarga anda tips di bawah.

≠ NO

  • Jangan gunakan makanan yang banyak kolesterol. Elak makanan kering atau goreng dan minyak kecuali minyak ikan.
  • Tidak merasa marah dengan kerap. Setiap kali anda marah, saluran darah anda mesti menanggung tekanan besar. Yang mudah untuk membawa kepada tekanan darah tinggi.
  • Jangan lupa untuk memeriksa tekanan darah dengan kerap. Terutama kepada kanak-kanak yang mempunyai manifestasi seperti sakit kepala, muntah, pening, peluh, ambliopis (kerosakan penglihatan tanpa kerosakan ketara pada mata atau saraf optik), menggigil.

≠ YES

  • Makan ikan lebih daripada daging. Tetapi anda mesti menggunakan makanan segar.
  • Tidur pada masa. Satu masa yang sesuai untuk tidur ialah dari 10 malam hingga 1 pagi. Ini adalah masa yang terbaik untuk hati bekerja. Kanak-kanak perlu tidur cukup 8 jam sehari.

Harap anda mendapati maklumat yang diperlukan untuk membantu kanak-kanak menjauhkan diri daripada tekanan darah tinggi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x