backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Mengajar Anak dengan Kebaikan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

Mengajar Anak dengan Kebaikan

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak biasanya persoalan besar untuk ibu bapa, tidak kira umur, latar belakang atau keadaan kewangan. Setiap orang mungkin mempunyai titik pandangan yang berbeza tentang bagaimana untuk membesarkan anak-anak. Oleh itu, terdapat beberapa kriteria umum untuk mengajar anak-anak anda.

Prihatin terhadap pencapaian

Ibu bapa sering menggalakkan anak-anak mereka untuk berusaha lebih keras dalam kerja-kerja sekolah mereka. Hukuman sering disebabkan oleh prestasi sekolah lemah, bukan kerana bagaimana kelakuan mereka dengan rakan-rakan semasa kelas. Ini perlahan-lahan membetulkan pemikiran kanak-kanak itu, mereka perlu menjadi lebih berdaya saing, mereka perlu membuat ibu bapa bangga, mereka perlu lebih pencapaian, dan kegagalan hanya bermakna hukuman. Selain itu, memberi tumpuan kepada sejauh mana bagusnya kanak-kanak itu atau betapa gembiranya dia hanya membawa kepada idea bahawa segalanya adalah mengenainya. Ia tidak syak lagi bahawa kesejahteraan anak anda adalah penting, tetapi penyayang adalah lebih penting. Teras menjadi manusia adalah belas kasihan, kebaikan untuk orang lain. Oleh itu, jadikannya satu keutamaan bahawa kanak-kanak perlu berbuat baik dan bukannya cemerlang. Jelas sekali, baik hati tidak menjamin semua masa kebahagiaan seperti mengikuti janji kadang-kadang boleh menjadi menyedihkan. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, kebaikan lebih berbaloi lagi.

Mengamalkan kebaikan

Sifat naluri kanak-kanak ialah memberi, bukan menerima. Ia adalah tindak balas semula jadi bahawa apabila seorang gadis kecil sedih, budak lelaki mungkin menawarkan sesuatu untuk membuatkannya berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, sama seperti bermain sukan, tanpa latihan, perkara menjadi sedikit berkarat. Mewujudkan peluang untuk kanak-kanak untuk mengamalkan sifat penyayang dengan diri mereka seperti menggalakkan membantu rakan yang memerlukan. Pengulangan setiap hari sudah tentu ideal. Ganjaran sebagai satu cara untuk kebaikan digalakkan, tetapi terlalu banyak akan membuatkannya balas bersyarat sebagai anak hanya membantu jika ada sesuatu kembali kepada mereka. Tambahan pula, berterima kasih memainkan peranan dalam menyatakan kebaikan sebagai berkata terima kasih terhadap kesanggupan untuk melakukan sesuatu sebagai balasan.

Pengurusan perasaan negatif

Perasaan negatif wujud sebagai pelengkap kepada yang positif. Kanak-kanak boleh marah, iri hati, atau malu dan ini kadang-kadang membimbing mereka untuk bertindak secara tidak sedar mementingkan diri sendiri atau menyakiti orang lain. Oleh itu, bimbingan awal tentang cara mengurus perasaan adalah sama pentingnya dengan belajar berjalan. Perkara pertama adalah anak perlu tahu bahawa ia adalah perkara biasa untuk mempunyai perasaan seperti itu dan hakikat bahawa perasaan ini adalah kawalannya. Salah satu tip mengajar anak anda untuk bertenang dengan mengambil nafas yang benar-benar mendalam dan mengira hingga lima pada masa yang sama. Apabila kemarahan hampir pecah, mengingatkan mereka tentang teknik. Selepas beberapa ketika, dia boleh belajar bagaimana untuk mengawal dirinya lebih baik.

Satu bahagian penting dalam mengajar anak-anak dengan kebaikan adalah ibu bapa, terutamanya suri teladan. Kanak-kanak paling belajar dengan meniru dan jika ibu bapa tidak mengambil berat, maka ia boleh menjadi sukar untuk anak berbuat baik apabila besar. Membesarkan anak bukan sahaja tentang menyokong keperluan material, ia juga mengenai cerminan nilai-nilai etika dan rohani.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan