backup og meta

Suka Membaca Buku Bersama Si Kecil? Ada 7 Sebab Anda Harus Guna Suara Yang KUAT

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/06/2022

Suka Membaca Buku Bersama Si Kecil? Ada 7 Sebab Anda Harus Guna Suara Yang KUAT

Pernah terfikir tak saat anda membaca buku dengan si kecil, kenapa anda perlu membacanya dengan kuat? Sebenarnya ia berkaitan dengan manfaat tumbesaran anak. Katanya, ini juga merupakan teknik mengajar anak membaca yang betul.

Jom ketahuinya dengan lebih lanjut.

Teknik mengajar anak membaca buku

Anda masih tercari-cari kaedah atau cara untuk mempertingkatkan penggunaan tatabahasa anak?

Dalam masa yang sama anda ingin memupuk nilai moral dan pengajaran dalam kehidupan si manja, jadi sudah tentu membaca adalah jawapannya.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa membaca buku bersama si kecil memberikan pelbagai manfaat.

Ia dapat membantu mereka dalam aspek perkembangan sosial seperti belajar bercakap, berinteraksi serta meningkatkan kemahiran bahasa. 

Selain akan mengeratkan hubungan dengan ibu bapa, tabiat mengajar anak membaca sedari awal usia juga dapat menjadikan mereka untuk lebih memahami dunia di sekeliling dan memiliki sifat jati diri. 

Dalam kajian lain berkaitan tabiat ini, turut menyatakan bahawa masa yang diluangkan bersama anak juga dapat mengekang sebarang tingkah laku agresif, hiperaktif dan kesukaran untuk fokus. 

Perlu ke membaca buku dengan kuat?

Membaca merupakan 1 bahagian penting dalam aspek perkembangan dinamik manusia.

Melaluinya, kita bukan sahaja belajar untuk berkomunikasi dan memperolehi ilmu pengetahuan, tetapi kita turut dapat pelbagai kemahiran dan manfaat lain.

Namun, adakah anda tahu sebenarnya terdapat kelebihan jika anda sebagai ibu bapa membacakan buku kepada anak-anak dengan suara yang kuat. Haa…tapi janganlah sampai terpekik terlolong, itu dah lain.

Kuat dalam konteks ini maksudnya dengan nada suara yang jelas dan bukan sekadar berbisik.

Lebih elok lagi jika anda dapat menunjukkan mimik muka atau melakukan perubahan nada suara seiring dengan watak dalam buku yang dibaca. Sudah tentulah ia dapat menarik minat si kecil, bukan?

9 manfaat membaca dengan kuat

Tabiat mengajar anak membaca bukan sekadar untuk menarik minat si kecil untuk mendengar anda membaca semata-mata, sebenarnya ada banyak manfaat dan kebaikan lain.

Jom ketahui 9 manfaat membaca buku dengan kuat.

  1. Membantu perkembangan anak

Tabiat membaca dengan kuat kepada anak-anak seharusnya dimulakan selepas anak dilahirkan. Ia merupakan 1 cara terbaik untuk membiasakan si kecil yang baru lahir dengan suara anda

Semakin mereka membesar, mereka akan memerhatikan anda saat anda membaca dengan menggerakkan mata dari kiri ke kanan sambil menggunakan mulut dan suara untuk memverbalkan apa yang tertulis di dalam buku. 

Sementara anda membacakan buku kepadanya, tanpa disedari si kecil sedang memerhatikan anda.

Secara tidak langsung, mereka belajar beberapa kemahiran asas mengenai apa itu membaca. Bukankah itu satu manfaat yang baik?

membaca buku

  1. Mempertingkatkan kemahiran bahasa

Untuk belajar bahasa baru, pertama sekali adalah untuk mendengarnya. Biasanya, perkataan yang kita gunakan dalam percakapan harian sangat terhad dan cenderung digunakan secara berulang kali. 

Jadi saat anda bercerita dan membacakan buku kepada si kecil, ia merupakan cara terbaik untuk memperkenalkan perkataan baharu. 

Oleh itu, manfaat yang diperolehi adalah dapat membantu menambah perbendaharaan kata si kecil. 

Lebih banyak perkataan baharu yang diketahui si kecil pastinya lebih baik. Ia bukan sahaja membantu mengenali perkataan baharu tetapi turut membolehkan si kecil untuk mengekspresikan dirinya dengan lebih baik.

  1. Senaman otak 

Saat kita bercerita kepada anak, kita sebenarnya mewujudkan 1 rangsangan di dalam otak mereka. Anak-anak bukan sekadar mendengar, tetapi turut mewujudkan idea yang berbeza di dalam fikiran.

Penyelidikan menunjukkan mengajar anak membaca buku akan merangsang aktiviti otak. Anda juga boleh menggalakkan mereka untuk berkongsi apa yang mereka fikirkan sekali gus mengajar mereka tentang kehidupan. 

Saat kita membaca, kita sedang ‘menyuap’ imaginasi mereka dan membuka ruang untuk mereka berfantasi tanpa had. 

  1. Pupuk nilai moral

Adakah anak anda lebih mendengar kata-kata daripada individu luar seperti guru mereka di sekolah berbanding anda sebagai ibu bapa?

Jangan risau, anda tidak keseorangan, malahan ramai ibu bapa lain turut mengalami isu yang sama.

Jadi melalui bercerita dengan anak, ia adalah antara cara untuk si kecil mendengar nasihat anda.

Sebaiknya anda dinasihatkan untuk cuba menyelitkan sebarang nilai moral dan pengajaran berkaitan kehidupan dalam penceritaan anda. 

  1. Wujudkan sifat empati

Terdapat bukti mengatakan, pembacaan khususnya cerita fiksyen, dapat memberikan manfaat dalam membina sifat empati dalam diri anak.

Sebagai contoh, membaca mengenai perjuangan pahlawan, sudah tentu akan dapat mewujudkan rasa kecintaan kepada negara. 

Sekiranya anda mahukan si kecil untuk mempunyai rasa tanggungjawab kepada dunia dan masyarakat sekeliling, berikan inspirasi kepada mereka melalui pembacaan.

Pemilihan buku yang baik juga dapat membantu mempertingkatkan sifat empati pada anak.

  1. Meningkatkan fokus

Pasti anda pernah melalui saat di mana ketika sedang membacakan buku, si kecil sibuk bermain dengan anak patung atau permainan mereka.

Paling menguji kesabaran apabila mereka sibuk menyelak helaian buku berbanding mendengar apa yang anda ceritakan. 

Anak-anak kecil memang sukar untuk duduk diam dan itu adalah kenyataan.

Fokus merupakan 1 kemahiran yang perlu dipelajari si kecil. Sebagai ibu bapa, anda jangan berputus asa.

Pastikan anda membaca kepada si kecil sekurang-kurangnya 4 hingga 5 minit setiap hari. 

Percayalah, lama-kelamaan si manja akan belajar untuk menumpukan perhatian dan duduk diam dalam tempoh masa tertentu.

membaca buku

  1. Jalinan kasih

Paling utama, manfaat yang diperolehi daripada membacakan buku kepada anak-anak adalah untuk dapat meluangkan masa bersama. Ia pastinya 1 perkara yang tidak boleh dijual beli. 

Ia bukan sekadar membantu menambah kemahiran dalam diri mereka tetapi dalam masa yang sama mengeratkan jalinan antara ibu bapa dan anak-anak. Jangan lepaskan peluang ini, okay?

Mulakan membaca hari ini

Jika sebelum ini, anda tidak pernah membaca buku bersama anak, masih belum terlewat untuk melakukannya. Mulakan dengan buku cerita yang mempunyai watak kartun yang diminati si kecil. 

Ketepikan segala gajet dan tugasan harian, luangkan masa paling tidak 5 hingga 10 minit untuk membacakan buku kepada si kecil. Gunakanlah masa yang ada untuk membina momen indah bersama anak-anak.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/06/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan