Penjagaan Bayi Bulan Ke-13

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/07/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pembesaran & Tingkah Laku

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Di umur 13 bulan, anak anda mungkin mengubah tabiat pemakanannya. Dia mungkin secara tiba-tiba menjadi memlilih dalam soal makanan. Ini mungkin kedengaran agak pelik tapi ia adalah normal. Ini adalah masa yang baik untuk mula meneroka jenis-jenis makanan yang berbeza atau memperkenalkan semula makanan lama yang tidak disukainya sebelum ini. Ini hanya menunjukkan bahawa deria rasanya sedang berkembang. Anda boleh mencuba rempah atau hidangan yang berbeza. Anda hanya perlu risau jika dia kehilangan berat badan dan mengalami simptom-simptom lain seperti demam atau cirit-birit. Ini boleh jadi disebabkan jangkitan yang menghilangkan selera makannya. Sila hubungi doktor jika ia berlaku.

Bukan sekadar tabiat pemakanan, tabiat tidur juga mungkin berubah. Anak anda mungkin dahulunya seorang yang kuat tidur dan secara tiba-tiba mula berjalan di tengah-tengah malam. Umur antara 12 ke 14 bulan, bayi mula bermimpi dan ia sebenarnya boleh membuat anak anda terkejut dan bangun serta menjerit. Anda harus menenangkannya dengan baring bersamannya sehingga dia tidur. Perkara ini akan hilang selepas beberapa ketika.

Apakah yang anak saya patut bersedia untuk lakukan?

Kadangkala, mempunyai anak yang memilih soal makanan boleh menjadi satu tekanan. Cuba untuk tidak memaksa anak anda untuk makan banyak. Tetapi biarkan seleranya menentukan berapa banyak makanan yang diambil. Walaupun anda tidak boleh mengawal berapa banyak anak anda makan, anda semestinya berkuasa menentukan apa yang boleh dimakan. Teruskan memberi pelbagai jenis makanan sihat di setiap waktu makan. Cuba untuk tidak membiarkan anak anda mengambil gula-gula dan makanan lain yang tidak sihat. Jangan risau! Selagi mana anak anda masih membesar, kemungkinan besar dia dalam keadaan yang sihat.

Tabiat tidur yang baik adalah penting untuk kegembiraan dan kesihatan anak anda. Tetapkan waktu tidur dan wujudkan satu rutin. Rutin waktu tidur termasuk waktu mandi, minum segelas susu, menggosok gigi dan cerita sebelum tidur. Anak anda mungkin menolak pada awalnya tetapi selepas beberapa minggu, dia akan menunggu cerita tersebut sebelum tidur.

Anda boleh membelikan kasut untuk anak anda, bukannya memakai stokin sebelum sebelum ini.

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Anak anda berkemungkinan telah menjalani pemeriksaan umur 1 tahun pada bulan lepas. Jika anda tidak menetapkan jadual temu janji lain dengan doktor, bulan ini adalah waktu yang baik untuk melakukannya. Anda harus memberitahu doktor tentang sebarang perubahan pada diet, tabiat tidur dan tingkah laku anak anda.

Apa yang harus saya beritahu kepada doktor?

Terdapat beberapa makanan yang boleh menyebabkan alahan. Ini adalah sebab mengapa doktor berkemungkinan  menasihatkan anda untuk tunggu sehingga anak anda mencapai umur 1 tahun. Kini, anak anda sudah berumur 13 bulan. Anda boleh perlahan-lahan memberikan makan tersebut. Adalah penting untuk anda tahu bagaimana ingin memberikan makanan tersebut. Anda harus lakukan perkara berikut:

 • Ketahui makanan apa yang boleh menyebabkan alahan. Makanan ini termasuk telur, kacang, strawberi, madu, susu lembu dan tomato.
 • Mulakan sejenis makanan pada satu masa. Anda boleh memerhatikan apa-apa tindak balas dengan cara ini. Kebiasaannya anda akan memulakan makanan baru selepas 4-5 hari.
 • Tulis diari. Adalah penting untuk mengenal pasti sebarang tindak balas terhadap makanan tertentu. Ini mungkin merupakan tindak balas alahan terhadap makanan atau mungkin tidak. Anda boleh membawa diari makan tersebut kepada doktor untuk dievaluasi.

Apa yang diharapkan

Apa yang saya bimbangkan?

Anda mungkin bimbang tentang anak anda jatuh atau berlanggar dengan apa-apa objek. Jangan cuba untuk melindungi anak anda secara berlebihan. Mereka semestinya akan cedera dan luka. Ini adalah sebahagian dari hidup. Mereka akan belajar untuk lebih berhati-hati. Cara yang terbaik untuk membantu anak anda ialah dengan membiarkan mereka bermain dengan bebas. Ini akan membantu pembesarannya. Bermain dan jatuh akan membantu anak anda belajar tentang badan dan persekitaran mereka. Ia akan mengajar mereka bagaimana ingin bangun semula setelah jatuh.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Rahsia Ibu Tunggal yang Perlu Anda Ketahui

  Ibu tunggal - mesti akan timbul rasa simpati, bukan? Apatah lagi kalau ada anak kecil. Apakah sebenarnya diharapkan oleh mereka yang bergelar ibu tunggal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pengetahuan Kesihatan Umum 30/09/2019 . 4 minit bacaan

  Ingin Kekal Cergas? Bagaimana Jika Anda Lakukannya Bersama Ahli Keluarga

  Melakukan aktiviti kecergasan fizikal bersama ahli keluarga boleh meningkatkan keyakinan diri anak anda. Apakah kepentingan kecergasan fizikal yang lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Sihat, Motivasi Bersenam 20/09/2019 . 3 minit bacaan

  8 Sebab Kenapa Lagu Kanak-Kanak Seperti ‘Baby Shark’ Penting Untuk Tumbesaran Anak Anda

  Lagu kanak-kanak adalah sangat penting buat perkembangan mereka. Sila ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 27/07/2019 . 4 minit bacaan

  Sekitar 30 Juta Bayi Pramatang dan Sakit Memerlukan Rawatan Setiap Tahun

  Kira-kira 30 juta bayi dilahirkan terlalu awal, kecil atau dalam keadaan sakit setiap tahun dan memerlukan penjagaan khusus untuk hidup, menurut laporan oleh satu pakatan global termasuk Pertubuhan Kesihatan Dunia ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Berita Antarabangsa, Berita Kesihatan 14/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  anak

  Hari Keluarga Antarabangsa: Ini 7 Sebab Mengapa Perlu Luang Masa Dengan Famili, No 4 Paling Penting

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/05/2020 . 3 minit bacaan
  pergaulan dengan keluarga ipar

  Batas Pergaulan Keluarga Besar, Ipar-Duai Jangan Sampai Berlaga Pipi Lain Jantina

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/02/2020 . 4 minit bacaan
  wujudkan-hubungan-sihat-dengan-ibu-bapa

  Mak Ayah ‘Kaki Kontrol’? Ketahui 7 Tip Wujudkan Hubungan Sihat Dengan Mereka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/02/2020 . 3 minit bacaan