home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Keadaan Yang Biasa Berlaku Selepas Bayi Lahir Dan Kesannya Terhadap Si Kecil

5 Keadaan Yang Biasa Berlaku Selepas Bayi Lahir Dan Kesannya Terhadap Si Kecil

Apabila anak baru lahir, tangisan pertamanya tentunya membuatkan ibu rasa gembira dan bersyukur di atas kelahiran si comel ke dunia.

Namun, semasa di minggu pertama, terdapat perubahan untuk si kecil menyesuaikan diri dengan hidup. Pada masa yang sama, ketahanan diri bayi sangat lemah sehinggakan mereka berisiko tinggi terhadap beberapa penyakit.

Ketahanan diri bagi anak baru lahir

Berikut merupakan beberapa perkara popular berlaku dalam kalangan bayi baru lahir iaitu:

#1. Jaundis Fisiologikal

Selepas bersalin, darah neonatal telah pecah lalu mengeluarkan pigmentasi hempedu yang menyebabkan kulit berwarna kekuningan.

Kemudiannya, Jaundis akan berlaku pada 4 ke 5 hari selepas bersalin dan berakhir pada hari ke 9 atau 10.

Bagi bayi pramatang, jaundis akan berlaku lebih lama. Jaundis fisiologikal muda masih lagi normal dan tidak berbahaya kepada fleksibiliti persepsi anak anda.

#2. Berat badan berkurang

kulit-bayi-baru-lahir

Perkara ini berlaku 3 ke 4 hari selepas bersalin. Puncanya ialah perubahan persekitaran. Selepas 2 minggu memberi penjagaan dan pemakanan yang rapi, kanak-kanak tersebut akan mula mendapatkan kembali berat badannya yang asal dan terus naik dari masa ke semasa.

#3. Bersin dan hidung tersumbat

Untuk mengelakkan bayi daripada bersin dan hidung tersumbat, elakkan iritasi (bulu haiwan, asap rokok, sampah), guna pelembap udara di dalam bilik dan penyembur hidung.

Selain itu, guna ubat titik hidung dengan larutan 0.9% sodium chloride. Sementara itu, untuk alat penyedut hidung kanak-kanak boleh menggunakan bebola getah yang disteril dengan air panas.

#4. Sedu

Bagi bayi dan orang dewasa, terdapat pelbagai tanda sedu. Walau bagaimanapun, ibu tidak seharusnya mengaplikasi cara untuk menghilangkan sedu bagi orang dewasa kepada bayi yang baru lahir.

Sedu pada kanak-kanak biasanya akan hilang secara semula jadi tanpa perlu rasa terlalu bimbang. Jika kanak-kanak tersebut sedu terlalu lama, lebih kurang 5-10 minit, anda boleh mengeluarkan sedikit susu badan ke dalam sudu dan biarkan bayi minumnya untuk beberapa ketika.

#5. Jangkitan pernafasan

kelahiran pramatang

Perkara ini disebabkan oleh virus atau bakteria dan sangat biasa berlaku pada bayi. Penyakit ini berlaku selama satu atau dua minggu dengan hidung berair, demam dan tidak menyusu badan selama beberapa hari atau mungkin boleh berlarutan sehingga lebih kurang 2 ke 3 minggu.

Purata kadar degupan jantung meningkat ialah 130 degupan per minit. Sel darah merah pada bayi juga boleh meningkat dan kemudian menurun.

Tambahan pula, sel darah ini berjangka hayat lebih pendek berbanding dengan keadaan bayi selepas dilahirkan.

Oleh sebab badan bayi lebih mudah untuk mengalami hipotermia, jadi penting untuk memastikan bayi sentiasa panas.

Bahkan, sistem penghadaman juga sudah boleh mencerna sejurus selepas dilahirkan maka penting untuk terus menyusu bayi selepas lahir.

 

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

KidsHealth, Birth Defects.

http://kidshealth.org/en/parents/birth-defects.html. Accessed on March 16, 2017.

 

CDC, Facts about Birth Defects.

https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/facts.html. Accessed on March 16, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 26/01/2021
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel