backup og meta

Keunikan Cara Ibu Bapa Jepun Membesarkan Anak

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 26/11/2019

  Keunikan Cara Ibu Bapa Jepun Membesarkan Anak

  Cara ibu bapa Jepun membesarkan anak mereka agak berbeza berbanding ibu bapa lain. Ini dapat dilihat melalui cara pendekatan mereka untuk memupuk anak yang berdikari dan berdisiplin. Mereka akan menyokong autonomi dalam kalangan kanak-kanak dan mengajar anak untuk hidup secara ideal bergantung kepada masyarakat. Untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut, ikuti artikel ini.

  Berdikari

  Dalam situasi yang melibatkan konflik kanak-kanak, ibu bapa selalunya akan melibatkan diri dan cuba menyelesaikan masalah mereka. Namun begitu, ibu bapa Jepun cenderung untuk membiarkan anak mereka menyelesaikannya sendiri tanpa sebarang bantuan. Ini akan membantu membentuk kebolehan kanak-kanak dalam penyelesaian masalah.

  Pendekatan yang sama turut digunakan dalam perihal kerja rumah. Kanak-kanak Jepun akan dilatih untuk membuat kerja rumah pada usia yang sangat muda berbanding kanak-kanak lain.

  Berdisiplin

  Disiplin yang bagus memainkan peranan yang penting dalam perkembangan kanak-kanak. Dari sudut pandangan ibu bapa, disiplin adalah cara untuk mengawal dan membentuk perilaku anak. Manakala dari sudut pandangan kanak-kanak pula, disiplin merupakan satu beban.

  Ramai individu yang melihat disiplin adalah satu jenis peraturan yang sangat ketat. Ini hanya akan membuat kanak-kanak tertekan. Di Jepun pula, ibu bapa mengamalkan prinsip “shinsuke” untuk mendisiplinkan anak mereka.

  Mereka tidak akan memaksa anak untuk buat sesuatu di luar kemampuan. Sebaliknya, mereka lebih banyak meluangkan masa bersama anak ketika mereka sedang membuat kerja rumah sambil berbual bersama. Ini akan membuat kanak-kanak mengagumi dan mencontohi sikap ibu bapa mereka.

  Kategori Cara Ibu Bapa Jepun Membesarkan Anak

  Ibu bapa di seantero dunia boleh dibahagikan kepada dua kategori ketika membesarkan anak iaitu ibu bapa autoritatif dan permisif. Manakala ibu bapa Jepun pula termasuk dalam kategori ketiga iaitu “nest-building“.

  Keunikan cara ini adalah ia akan membuat anak mereka untuk mengikut peraturan bukan semata kerana mereka perlu, namun kerana mereka mahu. Ini kerana minda mereka dapat mengenal pasti perkara yang paling betul untuk dilakukan. Kebolehan ini boleh dipupuk dengan ahli keluarga menetapkan peraturan yang paling penting sahaja di rumah. Ini seterusnya akan membuat kanak-kanak lebih memahami nilai teras dalam diri dan berkelakuan lebih baik.

  Konklusinya, kita boleh cuba menggunakan cara ibu bapa Jepun ketika membesarkan anak. Seiring perjalanan usia anak, ibu bapa boleh mula memperkenalkan set nilai teras dalam diri anak sedikit demi sedikit. Kebolehan ini seterusnya dapat diadaptasi kepada kehidupan bermasyarakat dan mereka cenderung untuk menjadi contoh buat kanak-kanak yang lain.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 26/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan