backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Prolaps Rektum

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Prolaps Rektum?

Prolaps rektum merupakan istilah sering digunakan secara sinonim dengan prolaps rektum penuh (prolaps rektum luaran), di mana dinding rektum telah terjulur sehingga menonjol keluar dari dubur dan kelihatan di luar badan. Prolaps rektum boleh berlaku tanpa sebarang simptom, tetapi bergantung kepada sifat prolaps mungkin terdapat lendir mukus (lendir yang berasal dari anus), pendarahan rektum, tahap inkontinens fekal dan simptom-simptom penyahtinjaan yang terhalang.

Apakah kebarangkalian Prolaps Rektum?

Prolaps rektum biasanya lebih biasa di kalangan wanita tua, walaupun ia mungkin berlaku tanpa mengira usia dan pada kedua-dua jantina. Ia jarang sekali mengancam nyawa, tetapi simptom-simptomnya boleh melemahkan jika tidak dirawat. Kebanyakan kes prolaps luar boleh dirawat dengan jayanya, selalunya dengan prosedur pembedahan. Prolaps dalaman sememangnya sukar untuk dirawat dan pembedahan mungkin tidak sesuai untuk kebanyakan pesakit.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Prolaps Rektum?

Tanda-tanda dan simptom-simptom prolaps rektum termasuk:

 • Sejarah jisim tersembul
 • Darjah-darjah inkontinens fekal, yang mungkin hanya kelihatan seperti lelehan lendir.
 • Sembelit juga digambarkan sebagai tenesmus (rasa membuang air besar yang tidak lengkap) dan penyumbatan nyahtinja
 • Rasa penat.
 • Pendarahan rektum.
 • Cirit-birit dan tabiat buang air besar yang tidak menentu
 • Pada mulanya, jisim itu mungkin menonjol melalui saluran dubur hanya semasa buang air besar dan meregang, dan kembali ke dalam secara spontan selepas itu. Kemudian, jisim itu mungkin perlu ditolak selepas penyahtinjaan. Ini boleh berlaku untuk keadaan prolaps kronik dan keadaan yang parah, yang ditakrifkan sebagai prolaps spontan yang mana ianya sukar untuk disimpan dan menonjol keluar jika berjalan kaki, berdiri untuk tempoh yang lama, batuk atau bersin (pelakuan Valsalva). Tisu rektum prolaps kronik mungkin menjalani perubahan patologi seperti penebalan, ulser dan pendarahan.

Jika prolaps terperangkap secara luaran di luar sfinkter dubur, ia mungkin tersepit dan terdapat risiko penembusan. Ini mungkin memerlukan pembedahan segera sekiranya prolaps tidak dapat dikurangkan secara manual. Menyapu gula pasir pada tisu rektum yang terdedah boleh mengurangkan edema (bengkak) dan memudahkan untuk mengurangkannya.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Langkah yang terbaik untuk membincangkan dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Prolaps Rektum?

Sebab yang tepat tidak diketahui dan telah banyak dibahaskan. Terdapat beberapa keabnormalan pada lantai pelvis yang mempengaruhi pelbagai organ pelvis. Neuropati pudendal dwisisi proksimal (proximal bilateral pudendal neuropathy) telah ditemui pada pesakit prolaps rektum yang mempunyai inkontinens fekal. Penemuan ini dilihat tidak berlaku dalam subjek yang sihat dan mungkin menjadi punca atrofi sfinkter dubur luaran disebabkan denervasi. Sesetengah penulis mencadangkan bahawa kerosakan saraf pudendal adalah punca lantai pelvis  dan dubur sfinkter menjadi lemah dan mungkin merupakan penyebab spektrum gangguan lantai pelvis.

Penemuan ini dilihat tidak berlaku dalam subjek yang sihat dan mungkin menjadi punca atrofi berkaitan denervasi sfinkter dubur luaran. Sesetengah kajian mengatakan bahawa kerosakan saraf pudendal adalah punca lantai pelvis dan dubur sfinkter menjadi lemah dan mungkin menjadi punca tersirat spektrum gangguan lantai pelvis.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Prolaps Rektum?

Banyak faktor yang meningkatkan risiko anda untuk mengalami prolaps rektum. Faktor risiko untuk kanak-kanak termasuk:

 • Fibrosis sistik. Seorang kanak-kanak yang mempunyai prolaps rektum tanpa sebab yang jelas mungkin perlu diperiksa untuk fibrosis sistik.
 • Pernah menjalani pembedahan di dubur semasa bayi.
 • Malnutrisi.
 • Masalah kecacatan atau masalah fizikal.
 • Ketegangan (memaksa) semasa membuang air besar
 • Jangkitan.

Faktor risiko untuk orang dewasa termasuk:

 • Penegangan semasa membuang air besar kerana sembelit.
 • Kerosakan tisu yang disebabkan oleh pembedahan atau bersalin.
 • Kelemahan otot lantai pelvis yang berlaku secara semula jadi dengan usia.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut./strong>

Bagaimana pesakit Prolaps Rektum didiagnosis?

Dengan bertanya soalan mengenai simptom anda dan masalah perubatan dan pembedahan lalu, doktor anda akan mendiagnosis prolaps rektum. Doktor juga akan melakukan ujian fizikal, termasuk memeriksa rektum untuk tisu longgar dan untuk mengetahui kekuatan pengecutan sfinkter dubur.

Anda mungkin memerlukan ujian untuk menyingkirkan keadaan-keadaan lain. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan sigmoidoskopi, kolonoskopi, atau enema barium untuk mencari tumor, luka (ulser), atau kawasan luar biasa dalam usus besar. Atau seorang kanak-kanak mungkin memerlukan ujian peluh untuk memeriksa fibrosis sistik jika prolaps telah berlaku lebih dari sekali atau puncanya tidak jelas.

Bagaimana pesakit Prolaps Rektum dirawat?

Pada peringkat awal, prolaps rektum boleh dirawat dengan pelembut najis, supositori dan ubat-ubatan lain. Tetapi kebanyakan orang akhirnya memerlukan pembedahan untuk membaiki prolaps rektum.

Jenis pembedahan yang anda lalui bergantung kepada keparahan prolaps rektum anda dan sebarang masalah kesihatan lain. Pakar bedah akan memilih pembedahan yang sesuai untuk anda. Mereka mungkin mengesyorkan salah satu prosedur ini.

 • Perineal proctectomy: Pilihan yang ada termasuk prosedur Altemeier dan prosedur Delorme. Dalam kedua-dua prosedur, pakar bedah membuang rektum prolaps melalui insisi pada rektum menonjol. Perineal proctectomy kadang-kadang boleh dilakukan menggunakan anestesia tulang belakang, yang mengurangkan risiko komplikasi dan mempercepatkan pemulihan anda.
 • Sigmoid resection dan rectopexy: Pakar bedah membuat insisi di abdomen dan membuang kolon sigmoid, bahagian usus besar yang paling dekat dengan rektum dan anus. Prosedur rectopexy mengawal rektum ke struktur tulang yang melekat pada tulang belakang dan pinggul bawah (sakrum). Dalam kebanyakan kes, pembedahan ini boleh dilakukan dengan menggunakan pembedahan yang invasif secara minimum, yang menyebabkan insisi yang lebih kecil dan kemasukan ke hospital yang singkat daripada melakukan pembedahan konvensional.
 • Rectopexy: Kadang-kadang pakar bedah akan melakukan rectopexy sahaja, tanpa mengeluarkan mana-mana bahagian kolon. Dalam kes ini doktor boleh menggunakan pembedahan robotik.
 • Bagi kanak-kanak, prolaps rektum biasanya boleh diuruskan dengan pelembut najis atau ubat lain. Jika pembedahan diperlukan, pakar bedah mempunyai pengalaman khusus dalam teknik invasif yang minimum.
 • Kanak-kanak yang mempunyai prolaps rektum perlu disaring untuk fibrosis sistik, kerana prolaps rektum boleh menjadi tanda penyakit itu.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Prolaps Rektum?

Untuk merawat keadaan asas yang menyebabkan atau mengekalkan keadaan prolaps rektum, kita perlu menangani beberapa faktor yang mungkin menyebabkannya berlaku:

 • Kawasan rektum yang menyakitkan – Setelah prolaps berlaku, anda mungkin mengalami rasa sakit di otot yang mengelilingi rektum; otot levator ani. Jika anda merasakan otot-otot dari tulang duduk anda (“tulang-tulang duduk’ anda boleh merasa di bahagian bawah punggung apabila anda duduk di kerusi basikal atau permukaan yang keras), befungsi di kedua-dua belah punggung anda dan tepat di bawah sakrum, tulang pinggang yang sedikit bulat dan rata pada pangkal tulang belakang anda) – anda sedang merasakan otot levator ani. Terdapat beberapa teknik yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan atau menghilangkan kesakitan di kawasan ini.
 • Ketegangan untuk membuang air besar atau posisi semasa membuang air besar – Posisi duduk semasa membuang air besar seperti amalan di barat yang duduk di tandas menghalang rektum daripada melurus dan membuka – menjadikan kita lebih cenderung kepada sembelit, buasir dan rekahan. Sembelit boleh memainkan peranan utama dalam prolaps rektum dan keadaan yang bertambah buruk.
 • Otot pelvis yang lemah, mengalami keregangan atau trauma – Sekiranya anda menggunakan tekanan balas lembut ke otot yang paling dekat dengan kawasan di mana rektum anda menonjol apabila anda membuang air besar, anda mungkin dapat memastikan rektum kekal di dalam dan mengelakkan ia keluar bersama najis.
 • Terapi badan – Alur anorektal dikerat lilit oleh otot dan ligamen, yang dilalui oleh saraf pudendal. Berikutan pembedahan, kelahiran anak, atau apa-apa jenis trauma atau ketegangan yang berterusan, anda boleh mengalami tegang otot, tendon atau ligamen dalam tisu atau organ yang berkaitan. Tekanan dan kelemahan otot dan ligamen ini boleh menyebabkan prolaps rektum. Cara lain yang akan banyak membantu anda untuk merawat punca tersirat prolaps anda adalah terapi badan dari seorang pengamal yang terlatih

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan