What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Minuman Berkhasiat Untuk Anak Anda

  Minuman Berkhasiat Untuk Anak Anda

  Apa minuman anak anda boleh menjejaskan jumlah kalori dan kalsium yang dimakannya. Bagi kanak-kanak lebih 12 bulan, air dan susu adalah minuman yang terbaik. Minuman berkhasiat untuk kanak-kanak tidak termasuk minuman ringan, kordial, jus buah-buahan, air vitamin, air mineral berperisa, minuman tenaga dan minuman sukan.

  Minuman berkhasiat bawah 6 bulan

  Di bawah 6 bulan, bayi hanya memerlukan susu ibu atau formula. Ia adalah makanan dan minuman terbaik bagi bayi pada umur ini. Anda perlu sedar untuk memilih formula terutama yang direka khas untuk bayi pada peringkat umur ini. Minuman lain boleh menyebabkan masalah pencernaan yang teruk kepada bayi.

  Minuman berkhasiat dari 6 bulan

  Susu ibu dan formula masih minuman terbaik bagi bayi anda. Tetapi pada peringkat ini, anda boleh berikannya sedikit air yang disejukkan daripada cawan. Air ini memberikan bayi cecair tambahan jika diperlukannya.

  Minum air daripada cawan lebih baik daripada botol, membantu bayi belajar cara untuk mengendalikan cawan.

  Memberikan minuman bayi selain air, susu ibu atau formula dalam tempoh 12 bulan pertama boleh menghalangnya daripada mendapat susu ibu atau formula yang secukupnya.

  Minuman berkhasiat pada 12 bulan

  Pada 12 bulan, anda boleh menambahkan susu lembu pastur, tanpa perasa, lemak penuh ke dalam diet bayi. Anda tidak sepatutnya memilih susu kurang lemak untuk bayi 2 tahun ke bawah. Ini kerana kanak-kanak memerlukan lemak untuk pertumbuhan dan tenaga, tetapi susu kurang lemak tidak dapat menyediakan nutrien yang mencukupi.

  Anda boleh guna lemak penuh, susu soya yang diperkaya kalsium dan minuman berasaskan tumbuhan lain seperti susu beras, oat dan almond sebagi alternatif kepada susu lembu selagi anak anda makan makanan lain dengan protein seperti daging, ikan, ayam, telur dan kekacang.

  Dan penyusuan bayi boleh terus berlanjutan selepas 12 bulan, selagi ia sesuai dengan anda dan anak anda.

  Minuman berkhasiat untuk kanak-kanak, kanak-kanak prasekolah dan kanak-kanak yang lebih tua

  Bagi kanak-kanak dan kanak-kanak lebih tua, susu dan air masih minuman terbaik.

  Apabila anak anda minum banyak air sepanjang hari, dia tetap terhidrasi. Ini sangat penting dalam cuaca panas atau ketika anak anda banyak berjalan. Minum banyak air juga dapat membantu mengelakkan sembelit.

  Berikut beberapa petua untuk menggalakkan anak anda minum dan menikmati air:

  • Pastika semua orang dalam keluarga minum air sebagai minuman utama. Apabila anak anda melihatnya, mereka mungkin melakukannya juga.
  • Buat air dengan mudah dengan memberi botol air kanak-kanak yang lebih muda di rumah dan menunjukkan kanak-kanak yang lebih tua bagaimana untuk mendapatkan air mereka sendiri dari paip.
  • Sediakan air di atas meja semasa makan dan makanan ringan.
  • Pastikan air sejuk di dalam jag di dalam peti sejuk. Anda boleh cuba menambah hirisan lemon atau oren atau tangkai pudina untuk menarik minatnya.
  • Pada musim panas, bekukan kepingan kecil buah cincang dalam blok ais dan tambahnya ke air pada makanan ringan dan waktu makan.
  • Cuba penapis air jika anak anda tidak suka rasa air paip di tempat anda.

  Minuman tidak berkhasiat

  Jus buah

  jus buah kaya dengan gula dan asid, tetapi bukan serat. Sedangkan kanak-kanak perlukan fiber dan tidak memerlukan gula tambahan. Disebabkan itu, lebih baik dia memakan buah berbanding jus buah.

  Jus buah yang dihasilkan di rumah boleh sekali-sekala boleh menjadi minuman berkhasiat untuk anak anda.

  Ia adalah idea baik untuk mencampurkan jus buah dengan sedikit air atau ais, dan juga memasukkan beberapa sayuran. Mencampurkan buah-buahan dalam pengisar berbanding jus akan menyimpan serat dari buahnya.

  Minuman ringan, kordial, minuman suka, minuman bertenaga

  Minuman ringan, kordial, minuman sukan dan minuman tenaga mempunyai banyak gula dan hampir tiada nutrien.

  Ia tidak baik untuk kanak-kanak, kerana ia mengambil tempat makanan dan minuman lain yang lebih berkhasiat dan boleh menyebabkan penambahan berat badan atau kerosakan gigi. Kebanyakan minuman ringan juga mengandungi kafein, yang boleh membuat anak anda sangat teruja, kemudiannya keletihan.

  • Hidangan susu berperisa dan susu sarapan adalah tinggi gula tambahan, jadi lebih baik berikan susu kosong kepada anak anda.
  • Air mineral dan air berperisa adalah tinggi dalam mineral tertentu yang boleh menekankan buah pinggang anak anda. Kepelbagaian perisa juga penuh dengan gula.
  • Teh herba tidak baik untuk anak anda. Teh dan kopi mengandungi kafein, yang boleh menjejaskan tidur, tingkah laku dan perkembangan anak anda.
  health-tool-icon

  Jadual Vaksin Bayi

  Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

  Apa jantina bayi anda?

  Lelaki

  Wanita


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Next article: