backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Risau Susu Badan Tak Cukup? Ini 9 Cara Banyakkan Susu Ibu, No. 7 Paling Senang!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/06/2024

Risau Susu Badan Tak Cukup? Ini 9 Cara Banyakkan Susu Ibu, No. 7 Paling Senang!

Memberi bayi anda dengan susu badan merupakan impian setiap individu yang bergelar ibu. Namun tidak dinafikan, bukan semua individu dapat menyusukan bayi dengan sepenuhnya tanpa memberikan susu formula. Jadi apakah cara banyakkan susu badan? 

Terdapat sesetengah individu, yang tidak perlu untuk melakukan apa-apa untuk memperbanyakkan kuantiti susu dan memperolehi susu dalam jumlah yang melimpah ruah. Kita boleh anggap ia sebagai rezeki bayi tersebut untuk menyusu sehingga cukup usia 2 tahun.

Namun, tidak dinafikan terdapat sesetengah individu yang mengalami kesukaran untuk memperolehi susu badan. Ia sama ada susu yang keluar hanya dalam jumlah yang sedikit atau mungkin tidak ada susu yang keluar langsung. Sudah tentu perkara sebegini mendatangkan tekanan kepada individu yang bergelar ibu, bukan?

Jangan risau, berikut dikongsikan beberapa cara tradisional tambah susu badan yang boleh anda amalkan. Diharapkan perkongsian ini dapat membantu anda mengatasi masalah yang anda hadapi sekarang. Selamat mencuba!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

9 cara banyakkan susu badan

1. Kerap menyusu

Antara cara banyakkan susu badan yang kerap didengar adalah dengan memastikan anda menyusukan bayi dengan lebih kerap. Jumlah kekerapan yang disarankan adalah dalam lingkungan 10 hingga 12 kali sehari (iaitu dalam tempoh 24 jam).

Ini kerana petua banyakkan susu badan dan pekat ini dipercayai dapat merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan lebih banyak susu. 

2. Cara banyakkan susu badan dengan bertenang

Tekanan yang anda alami apabila berdepan kesukaran untuk menyusukan bayi boleh dianggap sebagai punca penghasilan susu terganggu dan berkurangan. Sebaiknya, apabila hendak menyusukan bayi atau sedang menyusukan bayi, pastikan anda dalam keadaan yang bertenang dan sentiasa berfikiran positif. 

cara banyakkan susu badan
Cara keluarkan susu dengan banyak.

3. Posisi dan kedudukan

Memastikan anda berada dalam posisi dan kedudukan yang betul sepanjang tempoh menyusukan bayi anda juga boleh dianggap sebagai cara banyakkan susu badan. Tentukan posisi anda dan bayi adalah dalam keadaan yang betul dan selesa. 

4. Cara tradisional tambah susu badan dengan perbanyakan minum air

Ini merupakan petua dan cara banyakkan susu badan yang paling penting dan wajib untuk dilakukan. Anda perlu memperbanyakkan minum air, jika tidak sudah tentu susah untuk penghasilan susu yang banyak. Air kosong, okay? Bukan air manis atau air berkarbonat.

5. Supply dan demand

Anda perlu tahu apakah maksud supply dan demand dalam konteks penyusuan ini, iaitu semakin banyak susu yang dikeluarkan, bermakna semakin banyak susu akan dihasilkan. Jadi kesimpulan yang mudah, susukan bayi anda sekerap yang mungkin apabila dia mahukan susu. 

6. Ada jadual ke?

Sebenarnya tidak wujud jadual untuk menyusukan bayi, cuma yang ada hanyalah jadual untuk mengepam susu. Jadi susukan bayi anda pada bila-bila masa yang diingininya. Tidak usah mengikut jadual.

waktu bayi menyusu
Tip menyusukan bayi.

7. Pam susu badan

Rajinkan diri anda untuk mula mengepam susu badan seawal ketika masih dalam pantang. Ini untuk membantu memastikan bahawa stok susu akan sentiasa anda.

Pastikan susu perahan disimpan dalam peti ais bahagian sejuk beku atau freezer box (jika anda mempunyai kemampuan untuk membelinya). Jangan lupa untuk labelkan dengan tarikh.

Kerajinan anda mengepam susu badan juga dapat membantu mengosongkan payudara. Ini dapat menghindari daripada berlakunya masalah susu bengkak, yang cenderung mengakibatkan ibu mengalami demam atau masalah kesihatan lain. 

8. Pemakanan

Sememangnya susu ibu yang pekat adalah berkualiti dan pastinya dapat membuatkan bayi menjadi lebih kenyang.

Untuk cara banyakkan susu badan ini, anda boleh mengamalkan pemakanan yang berfungsi sebagai penggalak susu atau milk booster dalam diet pemakanan seharian anda.  

Walaupun makanan berikut tidak diuji secara saintifik, tetapi tidak salah untuk mencuba. Antara makanan yang boleh anda ambil sebagai milk booster adalah seperti:

 • kurma dan madu
 • sayuran berdaun hijau
 • biji halba
 • lobak putih
 • lobak merah
 • Setiap hormon dalam badan individu adalah berbeza. Jadi mungkin terdapat makanan yang berfungsi penggalak susu bagi individu tertentu, tetapi tidak berkesan kepada anda.

  Apa yang penting adalah anda harus mencuba dan melihat dahulu keberkesanan serta kesesuaiannya. 

  9. Mengurut

  Cara tradisional tambah susu badan ini mungkin tidak dapat dibuktikan secara saintifik. Tetapi tidak salah untuk mencuba, bukan? Cara yang boleh anda lakukan adalah dengan mengurut perlahan kawasan payudara dan belakang badan anda.

  Ia dipercayai berkesan untuk penghasilan susu badan yang lebih baik.

   Anda juga boleh dapatkan bantuan daripada suami atau ahli keluarga seperti ibu anda untuk membantu mengurut anda jika anda mendapati sukar untuk mengurut sendiri.

  Jika berkemampuan, anda boleh dapatkan khidmat bidan (midwife) yang tahu dan boleh mengurut. 

  tanda susu badann kurang
  Mengurut dapat menambah susu badan ibu.

  Kesimpulan

  Ada masanya tidak dinafikan, setelah mencuba dan melakukan pelbagai cara dan petua, kita akan berasa putus asa dan tertekan. Bersabarlah dan jangan pernah putus asa.

  Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya, bukan?


  Jika petua banyakkan susu badan dan pekat yang dikongsikan masih tidak dapat membantu anda, anda boleh dapatkan nasihat daripada doktor dan pakar yang bertauliah.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/06/2024

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan