10 Manfaat Penyusuan Badan Kepada Si Ibu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Tidak dinafikan lagi bahawa penyusuan badan merupakan antara cara yang paling efektif untuk memastikan kesihatan dan perkembangan bayi anda. Bagaimana pun, tak ramai yang tahu manfaat penyusuan badan kepada si ibu. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan 10 manfaat penyusuan badan kepada si ibu.

Mengeratkan hubungan ibu & anak

Para ibu dan bayi mereka dapat mengeratkan hubungan melalui penyusuan badan. Keakraban dan keselesaan yang dirasai sewaktu penyusuan mengukuhkan lagi hubungan dengan bayi anda. Perhubungan awal inilah yang mendasari hubungan ibu-anak yang kukuh, dan penuh kasih sayang.

Menjimatkan bajet

Penyusuan badan menjimatkan wang anda! Susu formula mempunyai harga yang berlainan berdasarkan jenama dan umur bayi. Susu formula untuk bayi di usia muda lebih mahal berbanding bayi lebih besar. Purata harga setin susu formula untuk bayi baru lahir hinggalah umur setahun ialah sebanyak RM2,400. Tidak dapat disangkal lagi, penyusuan badan dapat menjimatkan wang ibu bapa dengan banyak.

Menggalakkan pemulihan selepas bersalin

Penyusuan badan dapat membatu si ibu sembuh dengan lebih cepat sewaktu berpantang. Uterus anda akan mengecut dengan lebih cepat untuk memgawal pendarahan dan kembali kepada saiz sebelum kehamilan. Anda akan mengalami kekejangan abdomen sewaktu uterus mengecut kepada saiznya yang asal dan kembali kepada tempatnya dalam pelvis. Penyusuan badan mempercepatkan proses ini, dengan pengecutan uterus dengan lebih cepat di samping pemulihan saluran darah yang terdedah pada tempat plasenta terpisah daripada uterus.

Berkesan untuk ibu bekerja

Bayi anda tetap boleh menikmati manfaat susu badan sekalipun anda merancang untuk kembali bekerja atau sambung belajar. Anda boleh mengepam susu dengan tangan atau dengan pam payudara dan meninggalkannya pada penjaga bayi anda. Susu ibu juga boleh dibekukan untuk kegunaan masa hadapan. Sesetengah iby mempunyai fasiliti penjagaan bayi di tempat kerja, belajar atau berdekatan dengannya, jadi mereka boleh menyusukan anak mereka sewaktu rehat.

Mengurangkan risiko kanser

Penyusuan badan dapat mengurangkan risiko kanser ovari dan kanser payudara, penyakit jantung dan osteoporosis. Semakin lama anda menyusu badan, semakin tinggi manfaatnya. Bahkan wanita yang menyusu badan selama 8 tahun mempunyai hampir 0% risiko kanser payudara. Jika bayi anda perempuan, penyusuan badan sebenarnya dapat mengurangkan risiko seumur hidup kanser payudara dalam anak anda sebanyak 25%.

Penurunan berat badan

Penyusuan badan dapat membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih cepat selepas kelahiran. Tahukah anda badan anda menggunakan 1000 kalori sehari untuk menghasilkan susu ibu? Selepas kelahiran, anda patut mengambil sekitar 500 kalori sehari. Untuk mendapatkan kalori yang mencukupi untuk penghasilan susu, badan anda akan menggunakan kalori yang  terhimpun sewaktu kehamilan. Hasilnya, anda akan kehilangan berat badan dengan lebih mudah.

Melewatkan haid

Penyusuan badan menyebabkan hormon prolaktin dirembeskan, yang memastikan estrogen dan progesteron rendah supaya ovulasi tidak berlaku. Sekalipun anda menyusu badan sepenuhnya, kadar prolaktin akhirnya akan menurun sepanjang beberapa bulan. Kebanyakan wanita yang menyusu sepenuhnya akan mendapati haid mereka kembali 6 hingga 8 bulan selepas kelahiran, manakala sesetengah wanita yang lain hanya selepas setahun.

Pencegah kehamilan yang berkesan

Penyusuan badan boleh menjadi 98% hingg 99% berkesan sebagai pencegah kehamilan jika anda mengikuti panduan berikut: Haid anda mestilah belum tiba; anda mestilah menyusu tiap 4 jam; anda mestilah tidak memberikan anak anda menghisap puting; botol atau susu formula; dan anda mestilah kurang daripada 6 bulan selepas melahirkan.

Rembesan hormon yang baik

Ramai para ibu merasa berpuas hati dan gembira dengan keakraban fizikal dan emosi yang mereka alami sewaktu penyusuan. Perasaan ini dibantu oleh rembesan hormon, seperti:

 • Prolaktin: Menghasilkan rasa tenang, dan keibuan yang membantu anda bertenang dan fokus kepada anak anda.
 • Oksitosin: Menggalakkan rasa kasih sayang dan keakraban antara anda berdua.

Perasaan yang menyenangkan ini mungkin merupakan salah satu sebab wanita yang menyusukan anak pertama mereka memilih untuk menyusukan anak mereka yang seterusnya.

Kepuasan keibuan

Penyusuan badan menghasilkan pengalaman emosi yang unik kepada si ibu dan bayi. Penyusuan badan adalah satu perilaku keibubapaan yang hanya boleh dilakukan si ibu untuk anaknya, menghasilkan perhubungan fizikal dan emosi yang unik dan kukuh. Pasangan anda, anak anda yang lain dan saudara anda boleh menghargai kehadiran bayi anda dengan cara lain yang penuh kasih sayang.

Hello Health Group tidak memberikan khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Sperma suami sangat penting bagi lelaki yang inginkan cahaya mata. Apabila anda menghadiri pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui tahap kesuburan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Jejaka 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mahu Anak Yang Bijak? Ibu Cuba Lakukan 9 Rangsangan Ini Pada Si Manja, Baik Untuk Otak

  Setiap ibu bapa pastinya mahukan anak bijak, kan? Ada cara yang boleh dilakukan untuk merangsang perkembangan otak bayi, confirm cerdik selepas ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 14/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ini Cara Mudah Elak Anak Obes Apabila Besar, Ibu Kena Berikan Si Manja Susu Badan Eksklusif

  Kebaikan penyusuan susu ibu sama ada pada anak mahupun ibu itu sendiri sudah diketahui. Tetapi benarkah susu badan kurangkan risiko obesiti pada si manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Penyusuan 06/01/2021 . 3 minit bacaan

  Risau Susu Badan Tak Cukup? Apa Kata Ibu Cuba 5 Resepi Sedap & Berkhasiat Ini!

  Setiap ibu pastinya mahu memberikan terbaik buat anak, terutamanya aspek penyusuan eksklusif, kan? Ini ada resepi makanan penggalak susu yang boleh dicuba.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Pemakanan Sihat, Resepi Sihat 22/12/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sebab kencing tak lawas

  Ibu Lepas Bersalin Lebih Berisiko Alami Kencing Tak Lawas! Apa Boleh Dibuat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  kemurungan selepas bersalin

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan