Jaga-Jaga Ibu, Perkembangan Janin Terganggu Punca Bayi Pramatang – Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Bayi pramatang didefinisikan sebagai bayi yang dilahirkan sebelum mencapai minggu ke-37 kehamilan. Namun, bagaimana berlakunya kelahiran dan apa punca bayi pramatang ini? Adakah ia berpunca daripada gangguan perkembangan janin? Ikuti artikel ini untuk penjelasan lanjut.

Bayi pramatang boleh dibahagi kepada 4 subkategori berdasarkan usia kehamilan iaitu:

  • pramatang melampau (lahir kurang atau pada minggu ke-28),
  • sangat pramatang (lahir kurang daripada 28-32 minggu kehamilan),
  • pramatang sederhana (lahir antara minggu 32 dan 37kehamilan) 

Apakah risiko kelahiran bayi pramatang?

Risiko kelahiran bayi pramatang berbeza bergantung kepada keadaan. Terdapat pelbagai faktor yang boleh meningkatkan risiko anda untuk bersalin pramatang, seperti:

Punca bayi pramatang: Tumbesaran tertangguh pada perkembangan janin?

punca bayi pramatang

Satu kajian yang diterbitkan Scientific Reports menyatakan, bayi pramatang melampau melalui proses tumbesaran tertangguh. Ia berkaitan mikrobiotik dan mikroorganisma lain yang tinggal di dalam usus.

Berdasarkan analisis metabolisma yang dilakukan pada bayi pramatang, ia menunjukkan badan mereka bertindak balas seolah-olah mereka sedang berpuasa.

Penemuan ini juga menunjukkan perkembangan mikrobiotik dalam bayi pramatang memiliki masalah tumbesaran, berkemungkinan menyumbang kepada ketidakupayaan mereka untuk memetabolisma nutrien dengan betul.

Menurut Ketua Pegawai Bersekutu Penyelidikan Sains Asas di Stanley Manne Children’s Research Institute di Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago, yang juga merupakan Profesor Penyelidikan Pediatrik, Mikrobiologi dan Imunologi di Northwestern University Feinberg School of Medicine, Dr Patrick Seed,

“Melalui penyelidikan yang dilakukan, kami dapat mengenal pasti ciri-ciri dalam mikrobiotik dan metabolisma yang mempunyai hubung kait dengan kegagalan pertumbuhan.

Ia mungkin dapat memberikan cara serta kaedah baru untuk meramal, mencegah dan merawat masalah yang berlaku dalam kalangan bayi pramatang.”

Tambah beliau lagi, walaupun kini saintis tidak mempunyai cara untuk mengenal pasti bayi dengan risiko kegagalan tumbesaran, tetapi kewujudan mikrobiotik mungkin dapat membantu memberikan bimbingan intervensi individu dan mengukur tindak balas terhadap terapi.

Sebab bayi pramatang: Perbezaan komposisi mikrobiotik

sebab bayi pramatang

Mikrobiotik setiap individu dianggarkan terdiri daripada satu trilion bakteria, dengan 10 kali jumlah sel microbial bagi setiap manusia.

Kajian membuktikan ciri-ciri mikrobiologi tertentu memainkan peranan dalam menjadi faktor penentu berkaitan obesiti, alahan, asma, diabetes, penyakit autoimun, kemurungan dan pelbagai jenis kanser. 

Kajian juga menunjukkan perbezaan yang amat ketara antara bayi yang lahir cukup bulan dengan bayi lahir secara pramatang. 

Dr Seed – Ketua Bahagian Penyakit Berjangkit di Lurie Children’s memberitahu mereka turut mengkaji hubungan antara mikrobiotik usus, metabolisma dan pertumbuhan pada bayi pramatang.

Hasil keputusan yang diperolehi masih memerlukan lebih banyak kajian untuk dilakukan. Penyelidik masih lagi dalam usaha mengkaji sama ada kematangan mikrobiotik dan metabolisma tertentu adalah mempunyai hubung kait dengan bayi yang mempunyai masalah tumbesaran atau tidak.

Gangguan kognitif dan motor punca bayi pramatang

Kegagalan tumbesaran perkembangan janin pada bayi pramatang dipercayai menjadi faktor risiko kepada masalah gangguan kognitif dan motor, serta cenderung menyebabkan bayi membesar dengan risiko menghidap obesiti, diabetes dan penyakit jantung. 

Dalam kajian yang dijalankan, 36 bayi mengalami kegagalan tumbesaran, manakala bakinya membesar dengan kadar pertumbuhan yang sesuai.

Kumpulan 36 bayi ini mempunyai perbezaan konsistensi dalam mikrobiotik dan metabolisma tanpa mengambil kira komplikasi pramatang seperti sepsis (jangkitan darah), necrotizing enterocolitis (keradangan usus) atau intestinal perforation (penembusan usus).

Bayi dengan masalah tumbesaran dan perkembangan janin juga akan mengalami gangguan kematangan mikrobiotik usus, yang dicirikan dengan tahap kepelbagaian bakteria yang rendah, dominasi bakteria penyebab penyakit tertentu seperti Staphylococcus dan Enterobacteriaceae, serta perkadaran bakteria tidak berbahaya yang rendah seperti Veillonella.

Mereka juga menampakkan perkembangan metabolik yang lambat dengan ciri-ciri yang menunjukkan kekurangan metabolisma glukosa dan bahan non-lipid (lemak), yang membuatkan kebergantungan yang lebih tinggi kepada asid lemak.

Bayi yang mengalami masalah kegagalan tumbesaran dan perkembangan janin akan berterusan berada dalam keadaan fisiologi seakan berpuasa. 

Tambah Dr Seed lagi, melalui analisis yang diperolehi mungkin boleh dianggap sebagai penjelasan kepada penyebab peningkatan bekalan kalori kepada bayi yang mengalami kegagalan pertumbuhan sering kali tidak mendatangkan hasil. 

Beliau turut mengatakan untuk menghasilkan rawatan yang berkesan, saintis dan penyelidik perlu untuk lebih memahami mengenai masalah tumbesaran dan perkembangan janin serta ketidakupayaan bayi pramatang untuk menggunakan nutrien.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Jangkitan Kuman, Serebral Palsi; Ada Lagi 13 Komplikasi Jika Bayi Lahir Pramatang

Perkembangan bayi boleh terganggu dek kelahiran pramatang. Mereka juga berisiko untuk mengalami komplikasi negatif. Ketahui 13 kesan buruk bayi pramatang.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 03/07/2020 . 3 minit bacaan

Nutrisi Dah Cukup Jika Ibu Hamil Makan Vitamin Pranatal, Betul Ke? Ini Yang Anda Patut Tahu

Ada mengatakan vitamin ibu mengandung penting jadikan badan bertenaga dan kuat. Adakah benar atau sekadar mitos yang menjadi kepercayaan wanita hamil?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 05/06/2020 . 3 minit bacaan

Wanita Ada 2 Rahim? Masih Boleh Hamil TAPI Ini Risiko Perlu Tahu

Biasanya wanita dilahirkan dengan 1 rahim, tetapi ada juga yang mempunyai rahim berganda. Wanita dua rahim ini dipanggil didelphys uterus dan ada risikonya.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa

AWAS! Baby Lahir Tak Cukup Berat Boleh Beri Kesan Hingga Mereka Besar, Ini Komplikasinya

Tahukah anda, berat bayi lahir rendah boleh berikan kesan kepada mereka ketika besar nanti? Jom ketahui komplikasi tidak cukup berat yang boleh berlaku.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Kelahiran Bayi 24/04/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

tali pusat bayi

Ibu Baru Bersalin, Awasi 5 Tanda Tali Pusat Anak Terkena Jangkitan, Bahaya Jika Lambat Jumpa Doktor

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 05/10/2020 . 3 minit bacaan
air ketuban sedikit

AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
perkembangan bayi pramatang

Mama, Jangan Samakan Bayi Pramatang Dengan Baby Cukup Bulan, Proses Tumbesarannya Berbeza!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 21/07/2020 . 3 minit bacaan
ibu mengandung

Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan