home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Diet Bakal Ibu Tidak Berkait Dengan Alahan Bayi

Diet Bakal Ibu Tidak Berkait Dengan Alahan Bayi

Keterujaan menempuhi fasa kehamilan sudah pasti membuatkan rata-rata bakal ibu akan menjaga pemakanan mereka sebaiknya supaya tidak menjejaskan keadaan bayi dalam kandungan dan selepas kelahirannya.

Walau bagaimanapun, terdapat analisis kajian baru mendedahkan bahawa mengelakkan makanan tertentu semasa kehamilan tidak mengurangkan risiko alahan makanan pada bayi.

Bagi kajian itu, penyelidik daripada Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) meneliti data kaji selidik dari 2005 hingga 2007 yang melibatkan 4,900 wanita hamil.

Kajian itu mengesan 2,000 wanita hamil dari trimester ketiga kehamilan dan bayi mereka sepanjang tahun pertama kehidupan. Sebilangan kecil wanita mengatakan bahawa mereka telah mengurangkan penggunaan alergen semasa hamil untuk menghindari alahan makanan pada bayi yang baru lahir.

Sementara itu, sebilangan kecil wanita hamil melaporkan mereka mengambil alergen utama seperti kacang, susu atau telur semasa hamil. Ini termasuk:

  • 144 wanita (2.9 peratus) melaporkan menghadkan diet mereka dalam beberapa cara untuk mencegah alergi makanan pada masa depan anak mereka
  • 84 wanita (1.7 peratus) memakan kacang
  • 15 wanita (0.3 peratus) kurang memakan telur
  • 2 wanita (0.04 peratus) kutangkan makan/minum tenusu/susu

Ibu hamil mengelakkan makanan tertentu dengan tujuan tersendiri

Dr Karen Robbins, pakar alergi di Children’s National Health System, Washington D.C berkata, ketika tinjauan itu dijalankan, beberapa wanita hamil dalam set data besar ini mengatakan bahawa mereka mengelakkan makanan tertentu dengan tujuan tersendiri untuk mengelakkan alahan makanan pada bayi mereka.

“Malah, ibu yang mempunyai anak yang lebih tua dengan alergi makanan atau yang mempunyai alahan makanan, mereka mempunyai kemungkinan yang lebih tinggi untuk mencuba strategi pencegahan makanan ini.

Walau bagaimanapun, hasil kajian juga menunjukkan bahawa jika dibandingkan dengan bayi yang lain, mereka yang dilahirkan dengan perubahan diet ibu semasa kehamilan adalah dua kali lebih mungkin mengalami masalah dengan makanan pada umur 4 bulan, tetapi tidak pada usia 9 bulan atau 12 bulan.

Berdasarkan laporan daripada Allergy and Immunology Meeting di Seattle, tiada perbezaan dalam kadar diagnosis alergi makanan antara kedua-dua kumpulan bayi ini.

Dan, penyelidikan yang dibentangkan pada mesyuarat biasanya dianggap awal sehingga ia diterbitkan dalam jurnal yang dikaji semula.

Menurut Robbins, para penyelidik ingin mengetahui lebih lanjut mengenai berapa kerap wanita hamil dengan sejarah keluarga alahan mengelakkan makanan dengan harapan dapat menghalang alahan pada anak mereka.

Menurut FDA, jutaan rakyat Amerika mengalami alergi makanan setiap tahun. Reaksi dari ringan hingga mengancam nyawa.

Beberapa makanan alergen yang paling biasa adalah susu, telur, ikan, kerang, kacang, gandum dan kacang soya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

No link between mom-to-be’s diet, baby’s allergy risk https://www.health24.com/Medical/Allergy/News/no-link-between-mom-to-bes-diet-babys-allergy-risk-20190103 Accessed on Feb 12, 2019.

Study: No Link Found Between Mother-to-Be’s Diet and Baby’s Risk for Food Allergy https://snacksafely.com/2019/01/study-no-link-found-between-mother-to-bes-diet-and-babys-risk-for-food-allergy/ Accessed on Feb 12, 2019.

No Link In Mom-to-Be’s Diet, Baby’s Allergy Risk https://www.webmd.com/baby/news/20190102/no-link-in-mom-to-bes-diet-babys-allergy-risk Accessed on Feb 12, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 09/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby
x