Bagaimana Nak Buat Kawan Ketika Travel Secara Solo?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Apakah perasaan anda apabila rakan-rakan lain membatalkan rancangan bercuti yang telah dirancang sejak sekian lama? Perasaan yang berbaur pasti wujud sama ada ingin meneruskan hasrat percutian tersebut atau membatalkannya. Kami memahami bahawa ramai yang mungkin tidak begitu berani untuk mengembara atau bercuti berseorangan, lebih-lebih ke luar negara. Jadi bagaimana anda mahu mengatasinya?

Tip mencari rakan ketika mengembara secara solo

Anda tidak perlu risau lagi. Anda boleh teruskan niat anda untuk bercuti atau mengembara dan cari rakan baharu di negara yang ingin dilawati. Bagaimana? Ikuti cara-cara yang kami ingin kongsikan disini.

#1. Tinggal di dorm atau hostel

Selain memilih tempat penginapan di resort atau hotel, anda boleh cuba menginap di kemudahan dorm atau hostel untuk pengembara. Disebalik anda perlu berkongsi ruang tidur dan kemudahan seperti tandas dengan individu lain, ia merupakan satu cara terbaik untuk anda berkenalan dengan pengembara lain secara tidak langsung. 

#2. Buat kawan ketika transit

Anda mungkin akan terkandas beberapa kali di sepanjang perjalanan anda. Ini boleh terjadi sama ada ketika anda menunggu penerbangan kedua anda, tersangkut di sempadan atau berdiri menunggu giliran untuk menaiki bas atau bot. Inilah masa untuk anda memulakan perbualan dengan pelancong dan pengembara lain yang turut mengalami nasib yang sama dengan anda. 

#3. Cari komuniti anda di luar negara

Sekiranya anda merupakan salah seorang ahli komuniti organisasi antarabangsa, ia lebih mudah untuk anda berkenalan dengan individu yang berada di negara lain. Mungkin mereka lebih teruja dan bersedia menjemput anda di lapangan terbang. Sekiranya anda bukan merupakan ahli dalam mana-mana organisasi antarabangsa, anda boleh berkenalan dengan komuniti dari negara anda seperti pelajar-pelajar yang menyambung pelajaran di sana atau rakan kepada rakan atau ahli keluarga anda. 

#4. Gunakan aplikasi pengembaraan sosial

Anda tidak perlu lagi untuk menjadi pengembara tradisional dengan menahan mana-mana kereta di tepi jalan untuk menumpang mereka. Dunia kini serba moden, dan banyak kemudahan tersedia di hujung jari anda. Anda boleh menggunakan pelbagai jenis platform aplikasi yang boleh menghubungkan anda dengan pengembara lain. Anda boleh mencuba aplikasi seperti Travello yang membolehkan anda mencari pengembara lain yang berada di sekitar anda. Selain itu anda boleh menggunakan aplikasi Coachsurfing untuk tujuan yang sama dan Airbnb untuk penempahan kemudahan penginapan yang dikendalikan oleh penduduk tempatan. Mudah kan?

#5. Sertai lawatan berkumpulan

Apabila anda pertama kali melawat sesebuah negara, lawatan berkumpulan adalah cara terbaik untuk anda mendapat gambaran pertama mengenai sesebuah kawasan selain mewujudkan persahabatan dengan individu lain. Ya, individu lain yang menyertai lawatan berkumpulan adalah pengembara seperti anda. Jadi, lawatan berkumpulan seolah-olah bertindak sebagai titik berkumpulnya semua pengembara di sesuatu kawasan. Gunakan peluang ini dengan sebaiknya untuk berkawan dengan individu lain. 

Jangan rasa gusar sekiranya anda perlu mengembara secara berseorangan. Jangan sesekali burn tiket penerbangan anda hanya kerana rakan anda membatalkan penyertaan mereka di saat akhir. Mungkin travel secara solo akan memberikan pengalaman baharu melalui dimensi baharu pelancongan dalam kamus hidup anda. Gunakan tip yang kami beri ini untuk memudahkan anda mencari rakan baharu seantero dunia ketika mengembara. Best bukan?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Friends & Followers Di Media Sosial Tak MENJANJIKAN Kebahagian – Kenapa?

  Kajian mendapati, kualiti rakan anda di media sosial adalah kunci untuk kebahagiaan hidup yang sebenar, bukannya terletak pada bilangan yang ramai.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 21/11/2019 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Untuk Memperbaiki Mood Anda dalam Tempoh 12 Minit

  Setiap individu mempunyai remedi atau cara tersendiri dalam memperbaiki mood masing-masing seperti keluar membeli belah, makan coklat, mendengar muzik dan menonton filem di panggung wayang. Kebiasaannya, kita akan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Cara Seronok untuk Kekal Sihat di luar Gimnasium dengan Rakan-rakan

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     “Saya terlalu sibuk untuk pergi ke gim”, “yuran terlalu mahal”, “Saya merasa takut dengan orang lain yang kelihatan sihat”. Pernahkah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Aktiviti Kesihatan Lain, Badan Sihat 24/01/2019 . 3 minit bacaan

  Kit Kecemasan Sewaktu Percutian

  Tidak kira di mana destinasi percutian anda, sama ada dalam atau luar negara, anda masih berisiko untuk jatuh sakit atau tercedera. Untuk menikmati perjalanan anda sebaiknya, jangan biarkan kesihatan anda menjadi ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 06/04/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  persahabatan

  Jangan Gusar, Ini 6 Cara Tamatkan Persahabatan Toksik Dengan Rakan Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2020 . 3 minit bacaan
  kawan baik

  Jangan Menyesal Terlewat Ucap Selamat Tinggal! Tunjukkan Sayang Pada BFF Anda Dengan 3 Cara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/02/2020 . 3 minit bacaan
  kawan

  Nak Tambah Kawan? Ikuti 10 Trick Psikologi Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 14/01/2020 . 4 minit bacaan