backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kanser Sel Hurthle

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu kanser sel Hurthle?

Kanser sel Hurthle adalah kanser yang jarang berlaku yang menjejaskan kelenjar tiroid.

Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di pangkal leher anda. Ia merembeskan hormon yang penting untuk mengawal selia metabolisme badan anda.

Kanser sel Hurthle juga dikenali sebagai karsinoma sel Hurthle atau karsinoma sel oksifilik. Kanser sel Hurthle adalah salah satu daripada beberapa jenis kanser yang mempengaruhi tiroid.

Kanser sel Hurthle mungkin lebih agresif berbanding dengan jenis kanser tiroid yang lain. Pembedahan untuk mengeluarkan kelenjar tiroid adalah rawatan yang paling biasa.

Apakah kebarangkalian kanser sel Hurthle?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi kanser sel Hurthle

Tanda-tanda umum kanser sel Hurthle adalah:

 • Benjolan yang cepat tumbuh di leher anda, tepat di bawah halkum anda
 • Sakit di leher atau pada tekak anda
 • Suara menjadi garau atau perubahan lain dalam suara anda
 • Sesak nafas
 • Kesukaran menelan

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan kanser sel Hurthle?

Ianya masih tidak jelas apa yang menyebabkan kanser sel Hurthle.

Doktor sedia maklum bahawa kanser bermula apabila sel mengembangkan kesilapan dalam DNAnya – bahan genetik yang mengandungi arahan untuk proses biokimia di dalam tubuh anda. Apabila DNA diubah atau rosak, gen ini tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan sel-sel tumbuh di luar kawalan dan akhirnya membentuk kumpulan (tumor) sel kanser (malignan).

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko kanser sel Hurthle?

Terdapat banyak faktor risikonya seperti:

 • Menjadi wanita
 • Berusia lebih tua
 • Mempunyai sejarah rawatan radiasi pada kepala dan leher

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah kanser sel Hurthle didiagnosis?

Ujian dan prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis kanser sel Hurthle termasuk:

 • Ujian fizikal. Doktor anda akan memeriksa leher anda, memeriksa saiz tiroid anda dan melihat sama ada moda limfa anda bengkak
 • Ujian darah. Mereka mungkin menjumpai keabnormalan dalam fungsi tiroid anda yang akan memberikan maklumat lanjut mengenai keadaan anda
 • Ujian pengimejan. Ianya boleh membantu doktor anda menentukan sama ada pertumbuhan abnormal terdapat dalam tiroid. Ujian pengimejan mungkin termasuk ultrasound, CT scan, MRI dan Tomography Emission Positron (PET)
 • Mengeluarkan sampel tisu tiroid untuk ujian (biopsi). Semasa biopsi tiroid, jarum halus dilalui melalui kulit leher anda yang dipandu oleh imej ultrasound. Jarum dilampirkan kepada picagari, yang mengeluarkan sampel tisu tiroid. Sampel dianalisis di makmal untuk tanda-tanda kanser

Bagaimanakah kanser sel Hurthle dirawat?

Pembedahan apa yang boleh ditunjukkan untuk melambatkan kanser sel?

Kanser sel Hurthle hampir sentiasa dirawat dengan pembedahan sebagai terapi pilihan pertama. Adalah penting untuk memahami bahawa peluang terbaik untuk mengubati adalah untuk mempunyai seorang ahli bedah pakar kanser tiroid dari awal. Pakar bedah yang membuat pembedahan untuk kanser tiroid beberapa kali seminggu (atau lebih kerap) mempunyai kadar keberjayaan yang lebih tinggi daripada pakar bedah yang melakukan pembedahan tiroid sekali atau dua kali seminggu, atau terutamanya jenis pembedahan tiroid lain (seperti untuk goiters).

Pembedahan untuk kanser tiroid telah menjadi sangat khusus jadi penting bagi anda untuk berasa selesa dengan pilihan pakar bedah anda. Pembedahan untuk melambatkan kanser sel dipenuhi dengan beberapa pilihan. Jika kanser besar (lebih daripada 4 cm atau 1.75 inci) maka keseluruhan tiroid biasanya dikeluarkan. Walau bagaimanapun, terdapat kontroversi mengenai berapa banyak tiroid yang perlu dikeluarkan jika kanser kecil dan mempamerkan hanya sedikit bukti penjajahan kapsul tiroid atau penjajahan saluran darah.

Sesetengah ahli bedah tiroid ahli berpendapat bahawa jika kanser kecil dan tidak menyerang tisu lain (kes biasa) maka hanya mengeluarkan separuh tiroid (dipanggil loba tiroid) yang mengandungi kanser akan memberikan peluang yang baik untuk penyembuhan seperti mengeluarkan seluruh tiroid. Lihat pembedahan lobektomi tiroid. Ini adalah prosedur pembedahan singkat sekitar 30 minit. Ia adalah kepingan yang sangat kecil dan pembedahan membiarkan semua struktur kritikal dan mengeluarkan kelenjar tiroid itu sendiri. Ini boleh menjadi prosedur pembedahan yang tepat untuk kebanyakan kanser kecil. Kadang-kadang penemuan klinikal akan menentukan bahawa keseluruhan kelenjar tiroid mesti dikeluarkan walaupun rancangan awal hanya melakukan lobektomi tiroid. Lihatlah betapa pentingnya pembedahan anda dilakukan oleh seorang pakar bedah yang berpengalaman untuk mengubah pembedahan ke pengeluaran penuh tiroidektomi kerana penemuan yang dinyatakan pada masa pembedahan.

Banyak pakar bedah memilih kaedah yang lebih lama iaitu mengeluarkan keseluruhan tiroid (lihat tiroidektomi penuh) untuk semua kanser tiroid. Berapa banyak pembedahan yang dilakukan mempunyai kesan penting terhadap bagaimana anda diuruskan selepas itu, berapa banyak hormon tiroid yang anda perlukan dan banyak faktor lain. Kerana terdapat banyak pilihan untuk dibuat, adalah penting bahawa anda mempunyai pakar bedah yang memahami setiap pilihan dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada kadar penyembuhan keseluruhan anda, sama ada pembedahan masih diperlukan pada masa akan datang, dan banyak lagi perkara lain. Dapatkan pakar bedah kanser tiroid terbaik yang boleh anda cari!

Bagaimana dengan pil hormon tiroid selepas pembedahan kanser sel Hurthle?

Tidak kira sama ada pesakit hanya separuh tiroid yang dikeluarkan, atau keseluruhan tiroid dikeluarkan, kebanyakan pakar bersetuju bahawa mereka harus dibekalkan pil hormon tiroid untuk sepanjang hidup mereka. Ini untuk menggantikan hormon pada mereka yang tidak lagi mempunyai kelenjar tiroid yang tersisa, dan untuk menghalang pertumbuhan sel-sel tiroid (dan sel-sel kanser Hurthle) pada mereka yang mempunyai tisu tiroid yang tersisa di leher. Terdapat bukti yang baik bahawa kanser sel yang bertindak balas terhadap hormon yang merangsang tiroid (TSH) yang dirembes oleh pituitari, oleh itu, pil hormon tiroid diberikan yang akan menyebabkan tahap hormon TSH menurun dan potensi yang lebih rendah untuk sel-sel kanser mikroskopik yang tersisa berkembang. Kadar ulangan kes dan kematian telah terbukti lebih rendah pada pesakit yang menerima pil hormon tiroid yang mencukupi. Banyak lagi yang ditulis untuk anda dalam bahagian Diagnosis Kanser Sel Hurthle dan menentukan sejauh mana tahap pembedahan yang sesuai untuk anda.

Selepas pembedahan: Iodin radioaktif dan tindak lanjut jangka panjang

Hampir semua orang yang menjalani pembedahan untuk kanser sel Hurthle perlu berjumpa doktor selama bertahun-tahun untuk menjalani pemeriksaan berkala dan ujian darah tertentu untuk memastikan kanser telah sembuh, dan untuk mengesan sebarang bukti kembalinya kanser secepatnya sekiranya ia menyerang kembali. Ramai orang yang mempunyai kanser sel Hurthle perlu mengambil iodin radioaktif untuk membantu mengubati kanser. Lebih banyak lagi yang ditulis mengenai rawatan iodin radioaktif untuk melegakan kanser sel dan tindak lanjut jangka panjang bagi kes kanser sel Hurthle. Kami mempunyai beberapa halaman penting dalam topik ini.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas kanser sel Hurthle?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi kanser sel Hurthle:

 • Cari seseorang untuk bercakap dengannya. Anda mungkin berasa selesa membincangkan perasaan anda dengan rakan atau ahli keluarga, atau anda mungkin lebih suka bertemu dengan kumpulan sokongan rasmi. Kumpulan sokongan untuk keluarga yang terselamat kanser juga boleh didapati
 • Biarkan orang membantu. Rawatan kanser sangat meletihkan. Beri ruang rakan dan keluarga mengetahui apa yang paling membantu untuk anda
 • Tetapkan matlamat yang munasabah. Mempunyai matlamat membantu anda merasakan diri dalam kawalan dan dapat memberikan anda tujuan untuk terus berjuang. Tetapi pilihlah matlamat yang boleh anda capai
 • Luangkan masa untuk diri sendiri. Makan dengan baik, relaks dan dapatkan rehat yang cukup dapat membantu memerangi tekanan dan keletihan kanser

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan