Kehamilan Ektopik: Adakah Anda dalam Bahaya?

  Kehamilan Ektopik: Adakah Anda dalam Bahaya?

  Definisi

  Biasanya, jika telur itu bertemu dengan sperma, telur yang disenyawakan bergerak ke dalam rahim anda untuk melekat pada lapisannya dan terus berkembang sehingga bersalin. Walau bagaimanapun, komplikasi berlaku apabila implan telur disenyawakan di suatu tempat, bukan di rongga utama rahim, seperti di rongga perut.

  Kehamilan ektopik sangat serius. Oleh itu, ia memerlukan rawatan awal.

  Simptom

  Pada mulanya, kehamilan ektopik mungkin tidak menyebabkan sebarang tanda atau simptom yang jelas. Oleh itu, dalam trimester pertama, anda perlu menyemak dengan doktor anda secara kerap.

  Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, anda mesti segera menghubungi ahli terapi anda untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan awal:

  • Pendarahan faraj yang ringan
  • Mual dan muntah dengan rasa sakit
  • Kekejangan abdomen yang tajam
  • Sakit di satu sisi tubuh anda
  • Tidkak sedar, pengsan, dan terkejut
  • Kesakitan yang teruk di bawah bahagian perut, bahu, leher, atau rektum

  Risiko

  Wanita berisiko tinggi mengalami kehamilan ektopik jika mereka

  • Mempunyai sejarah penyakit keradangan pelvis
  • Berumur 30 tahun atau lebih
  • Mempunyai perut, tiub fallopian, atau pembedahan pelvik
  • Banyak merokok
  • Mempunyai telur yang disenyawakan diletakkan di dalam tiub fallopian semasa prosedur ketidaksuburan

  Rawatan

  Jika doktor mendiagnosis atau mengesyaki bahawa dalaman tiub fallopion telah rosak, pembedahan kecemasan adalah perlu untuk menghentikan pendarahan.

  Dalam sesetengah kes, ubat boleh digunakan untuk menghentikan pertumbuhan tisu kehamilan. Semak dengan penyedia penjagaan anda untuk mencari rawatan yang paling sesuai.

  Peluang untuk hamil lagi

  Jika anda mengalami kehamilan ektopik, anda mungkin masih mempunyai peluang untuk hamil. Walau bagaimanapun, ia bergantung pada rawatan dan keadaan kesihatan anda. Bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

  Walaupun ektopik komplikasi berlaku apabila implan telur disenyawakan di suatu tempat, bukan di rongga utama rahim, seperti di rongga perut. Kehamilan adalah sangat berbahaya, terdapat banyak rawatan yang tersedia untuk membantu wanita mempunyai kehamilan yang sihat selepas kehamilan ektopik.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  What to know about ectopic pregnancy, http://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-ectopic-pregnancy#1. Accessed August 17, 2016.

  Ectopic pregnancy, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/basics/definition/con-20024262Accessed August 17, 2016.

  Ectopic pregnancy, https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/ectopic-pregnancy. Accessed August 17, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 05/12/2019