home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Menjadi Pasangan Kepada Pesakit Kanser Payudara

Menjadi Pasangan Kepada Pesakit Kanser Payudara

Apabila didiagnosis dengan kanser payudara boleh menjadi pengalaman yang mengerikan untuk orang yang anda sayangi. Sebagai temannya, anda juga perlu menghadapi apa yang dia alami. Anda perlu kuat untuk menyokongnya, untuk melindungi hubungan anda dan menangani kemurungan anda juga. Berikut adalah nasihat yang boleh anda gunakan untuk menyokong pasangan anda:

Ada untuknya

Mengucapkan ‘I Love U’ tidak mencukupi lagi. Mulakan dengan mengambil cuti daripada bekerja untuk menemaninya berjumpa doktor. Kanser payudara sangat menakutkan, jangan biarkan si dia berurusan bersendirian sahaja. Jumpa doktor bersamanya bukan sahaja memberitahunya bahawa anda masih ingat janji anda tetapi juga memberi anda peluang untuk belajar tentang keadaannya. Tanya doktornya jika anda tidak faham sesuatu. Anda mesti tahu semua fakta untuk dapat menjaga si dia.

Bercakap dengannya

Jika si dia menyatakan sesuatu, anda perlu mendengar sebaiknya. Jika si dia tidak mahu bercakap pada ketika itu, jangan memaksanya. Si dia mungkin mahu mengelakkan perkara itu. Dalam kes itu, tunaikan apa yang si dia inginkan, pastikan si dia tahu bahawa anda bersedia untuk mendengar apabila dia bersedia untuk bercakap. Berikan masa yang diperlukannya.

Kekal intim

Wanita dengan kanser payudara, terutama mereka yang menjalani pembedahan, biasanya tidak yakin tentang diri mereka sendiri. Kemungkinan pasangan anda takut sekarang. Sekiranya anda terlepas keintiman fizikal yang anda ada dahulu, dia mungkin berfikir bahawa anda tidak lagi suka dengannya dan akan meninggalkannya pada akhirnya. Oleh itu, jika anda mempunyai perasaan, beritahu dia. Selagi dia selesa dengannya, bercinta dengannya. Ingat untuk bertanya kepadanya bagaimana perasaannya. Ia akan membuatnya faham anda masih suka dan menghormatinya setiap hari.

Jaga diri anda

Menyokong pasangan anda boleh mengurangkan tenaga anda. Untuk tetap kuat, anda juga perlu menjaga diri anda. Biarkan dia tahu jika anda memerlukan rehat. Mungkin keluar dengan kawan-kawan anda sekali-sekala. Sekiranya anda berasa tertekan, anda boleh mendapatkan nasihat. Bercakap dengan orang yang mempunyai pengalaman yang sama akan memberi anda lebih banyak motivasi tentang bagaimana menangani keadaan pasangan anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x