Kaum Adam Kena Rajin Jumpa Doktor, Ini 7 Ujian Perubatan Yang WAJIB Dilakukan Setiap Lelaki

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Antara fakta yang diketahui ramai adalah orang lelaki tidak suka berjumpa doktor walaupun ada sesuatu yang tidak kena dengan keadaan kesihatannya. Tetapi anda harus ingat bahawa anda tidak dapat mencapai impian yang lebih besar jika tubuh anda dalam keadaan yang tidak sihat. Oleh itu, jadilah proaktif dan tetapkan temujanji dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan. Berikut adalah 7 ujian setiap lelaki perlu ambil dalam kehidupan mereka.

Diabetes

Sekiranya anda mempunyai pelan pemakanan sihat, berat ideal dan tiada masalah dengan kolesterol tinggi atau tekanan darah tinggi, anda tidak perlu melakukan ujian ini. Walau bagaimanapun, jika anda berusia lebih daripada 45 tahun, atau berat badan berlebihan, atau anda mempunyai sejarah keluarga dengan kencing manis, hubungi doktor anda untuk semak secepat mungkin. Ujian darah akan dilakukan untuk mendiagnosis diabetes.

Jangkitan seksual

Tidak kira sama ada anda mempunyai hubungan monogami atau tidak, anda tidak sepatutnya mengabaikan sebarang ujian yang berkaitan dengan jangkitan seksual terutamanya HIV dan hepatitis C. Ini kerana, kedua-dua penyakit ini boleh bertahan lebih daripada 10 tahun tanpa sebarang tanda dan simptom. Sekitanya anda terdedah kepada seks tanpa perlindungan atau suntikan ubat-ubatan atau pemindahan darah, jangan teragak-agak untuk memeriksa kesihatan anda.

Indeks Jisim Badan (BMI)

Lelaki sentiasa disyorkan untuk mengambil ujian BMI, ukuran lemak badan berdasarkan ketinggian dan berat badan anda. Jika BMI anda adalah antara 18.5 dan 24.9, berat badan anda dianggap normal. Walaupun pengiraan ini tidak selalu sempurna, anda boleh menilai dan mengetahui masalah berat badan berlebihan anda.

Kolesterol

Kevin Polsley, MD, penolong profesor perubatan dalaman di Loyola University Health System di Chicago, mengatakan bahawa lelaki mempunyai risiko lebih tinggi untuk penyakit kardiovaskular berbanding wanita, dan kolesterol tinggi merupakan faktor utama. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor untuk menguji paras kolesterol anda setiap empat hingga enam tahun apabila anda berusia 20 tahun atau bahkan melakukan saringan dengan lebih kerap apabila anda mempunyai faktor risiko penyakit jantung seperti diabetes, penggunaan tembakau, atau tekanan darah tinggi.

Tekanan darah

Dr. Polsley menyatakan bahawa lelaki harus mendapatkan pemeriksaan tekanan darah hampir setiap kali anda berjumpa doktor apabila anda mula berumur 18 tahun. Ujian untuk tekanan darah agak cepat, mudah dan tidak menyakitkan. Ia boleh diperiksa di mana-mana pameran kesihatan, farmasi, atau di rumah.

Kolonoskopi

Kebanyakan lelaki sepatutnya mendapatkan ujian untuk kanser kolon dari usia 50 tahun. Tetapi apabila keluarga anda mempunyai sejarah penyakit ini, anda sepatutnya memastikan kolon anda diperiksa lebih awal. Proses ujian mungkin kedengaran teruk apabila doktor memasukkan kamera kecil ke dubur untuk memeriksa usus besar untuk polip atau tanda-tanda kanser lain. 

Pemeriksaan prostat

Dalam sesetengah laporan, pakar menyatakan bahawa ujian prostat mungkin mahal dan tidak diperlukan, dan juga mempunyai hasil positif palsu atau negatif palsu. Dalam sesetengah kes, pemeriksaan kanser prostat boleh menyelamatkan nyawa anda, tetapi dalam keadaan lain, sesetengah lelaki tidak mendapat manfaat daripada rawatan yang agresif. Jadi sebelum mengambil ujian ini, anda harus meminta nasihat doktor anda.

Melakukan ujian perubatan yang kerap akan membuatkan anda lebih baik. Ini boleh meningkatkan peluang penyembuhan penyakit. Sentiasa utamakan kesihatan anda agar anda dapat memanjangkan lagi jangka hayat anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Cara Nak Tahu Sperma Suami Subur Atau Tak (Hanya Lihat Warnanya Saja!)

  Adakah warna air mani boleh mempengaruhi kesuburan sperma? Mungkin ramai yang tertanya-tanya akan hal ini. Tapi apa yang anda perlu tahu adalah...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 27/05/2020 . 3 minit bacaan

  Kaum Adam, Ini Senarai LENGKAP 21 Pemeriksaan Kesihatan & Vaksin Perlu Buat!

  Bukan wanita sahaja yang perlu kerap berjumpa doktor, orang lelaki juga perlu melakukan pemeriksaan kesihatan dan mengambil imunisasi badan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/04/2020 . 5 minit bacaan

  Kualiti Sperma Dan Masalah Ketidaksuburan

  Artikel ini akan membincangkan bagaimana faktor kualiti sperma lelaki mempengaruhi masalah ketidaksuburan sebuah pasangan itu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 13/11/2019 . 3 minit bacaan

  Movember, Kesihatan Mental Lelaki Dan Maskuliniti Toksik

  Ini kerana impak stigma yang terlalu mendalam terhadap kaum lelaki setelah sekian lama telah merumitkan isu kesihatan mental lelaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental, Kesihatan Lelaki 05/11/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  disfungsi erektil

  Tak Perlu Malu, Rawat Saja Masalah Mati Pucuk Di Rumah, Hanya 5 Minit Sehari!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/07/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kesihatan

  Ada 7 Penyakit Yang Sering Dialami Kaum Adam, Beri Perhatian Awal Sebelum Terkena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/06/2020 . 3 minit bacaan
  hormon testosteron

  Hormon Testosteron Rendah Punca Sperma Kurang? Ini Rawatan Kaum Adam Boleh Cuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  sifat lelaki

  Tanpa Sedar, Ini 3 Kesalahan PALING BESAR Yang Lelaki Usia 30-an Buat! Bahaya Untuk Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/06/2020 . 3 minit bacaan